Maras: Sektor malog poduzetništva povukao je 100 posto novca iz EU fondova

Autor: Marija Brnić , 16. prosinac 2013. u 10:36
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Samo u 2013. poduzetnici su podnijeli 173 zahtjeva za poticaje investicija vrijednih 5,8 milijardi kuna.

Zadovoljan sam radom Ministarstva poduzetništva i obrta u prve dvije godine, mjerama koje smo donijeli poslovanje je u Hrvatskoj jednostavnije, opterećenja su manja i obrtnicima je veća sigurnost poslovanja, ocjenjuje ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras podvlačeći crtu pod prvu polovicu svog mandata.

Čitavim nizom statističkih podataka na konferenciji za novinare u petak prikazao je kako je bio višestruko uspješniji u svom segmentu nego prethodnici iz HDZ-a u šest godina. Primjerice, samo ove godine, nakon zakonskih promjena i poticajnih mjera, poduzetnici su podnijeli 173 zahtjeva za poticaje za investicije ukupne vrijednosti 5,8 milijardi kuna, koji će rezultirati s otvaranjem tri tisuće radnih mjesta. To je u odnosu na prethodnih šest godina HDZ-a šest puta više i na to sam posebno ponosan, ističe Maras.

Promijenio je i politiku poticanja bivše vlade u ovom sektoru, pa se ne potiče puno poduzetnika s malo sredstava, nego se prati manji broj, ali su trostruko povećane potpore, s 36 tisuća iz 2011. na gotovo 80 tisuća ove godine.

I jamstva preko Hamag-Investa su sada trostruko veća nego 2011., dosegla su 420 milijuna kuna, kao i vrijednost ulaganja koja Hamag prati, koja ove godine dosežu 1,34 milijarde kuna, odnosno 2,2 milijarde u dvije godine njegovog mandata. Maras odbacuje i kritike kako se ne povlače sredstva iz EU fondova. Njegov je sektor, tvrdi, uspio doseći 100-postotni učinak.

Sektor malog gospodarstva po Marasu je najvitalniji segment gospodarstva i bilježi pozitivne trendove, a problem Hrvatske je nerestrukturirani sektor velikih industrijalaca. Maras to ilustrira podacima za 2012., u kojoj je broj zaposlenih u malom gospodarstvu povećan za 1,2 posto, izvoz za 11 posto, investicije u dugotrajnu imovinu 36,5 posto, a dobit za osam posto.

Stabilnost je ovaj sektor po ministru očuvao i u 2013. Zahvaljujući potporama iz programa Poduzetnički impuls navodi kako je lani i ove godine u malom gospodarstvu sačuvano pet tisuća, a otvoreno 10,5 tisuća novih radnih mjesta. Efekti poduzetih mjera u ovom sektoru tek će se pokazati kada izađemo iz recesije, a do kraja mandata, kaže Maras, čeka ga još puno posla.

Komentirajte prvi

New Report

Close