Maras poduzetnicima podijelio 71 milijun kuna poticaja

Autor: Darko Bičak , 15. listopad 2014. u 11:02
Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras/Goran Stanzl/PIXELL

Najviše novca otišlo je tvrtkama i obrtima u Zagrebu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Ministarstvo poduzetništva i obrta osiguralo je 71 milijun kuna za bespovratne poticaje malom i srednjem poduzetništvu u ovoj godini.

Kako je na prezentaciji rezultata ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa u utorak u Zagrebu pojasnio ministar Gordan Maras, s novcem iz proračuna osigurana je ukupna investicija veća od 150 milijuna kuna, a što će donijeti i 766 novih radnih mjesta. Interes za poticaje je bio velik te se prijavilo ukupno 1807 tvrtki i obrta, a od čega 1283 mikropoduzetnika i 524 ostalih. 

Nepotpune prijave
Od ukupnog broja prijava, njih 987 je bilo administrativno ispravnih da bi na kraju svega 169 poduzetnika dobilo poticaje. Ako se u obzir uzmu i poticaji klasterima i zadrugama, tada je novac dobilo ukupno 185 pravnih osoba. Prosječna potpora za male poduzetnike i obrtnike je bila 190.405 kuna, a za srednje 713.680 kuna. Ako bi se gledalo po sektorima, čak 136 potpora je otišlo prerađivačkoj industiji, a što je, kaže Maras, trend koji ova Vlada planira nastaviti. "Jasno je da država mora rezati troškove, ali poticaji malom i srednjem gospodarstvu su preduvjet razvoja i daljnijeg zapošljavanja. Stoga sam uvjeren da ćemo i narednih godina, ponajviše zahvaljujući novcu iz EU fondova, biti u mogućnosti višestruko povećati poticaje gospodarstvu", kazao je Maras podsječajući da je za kraj ove godine planiran natječaj za ukupno 180 milijuna eura prerađivačkoj industriji i turizmu.

Kao problem s kojim su se susreli u ovogodišnjem Poslovnom impulsu, Maras navodi činjenicu da je većina potpora otišla tvrkama iz velikih gradova i sjeverozapadnim županijama, a razlog za to je što tamo postoje najsnažnije regionalne razvojne agencije i konzultantske kuće koje mogu pripremiti prijavu na ovakav natječaj. Kao što je bilo i za očekivati, naviše potopra otišlo je u Grad Zagre, njih 42, a slijedi Zagrebačka županija s 26. Međimurska, i Splitsko-dalmatinska su dobile 13, a Krapinsko-zagorska 12 potpora. Na samom začelju su Dubrovačka, Lička, Požeška i Zadarska s dvije potopre te Šibensko-kninska i Vukovarsko-srijemska sa simboličnom jednom. 

Rast prihoda i dobiti
Zanimljivo je da su 43 potpore, ili 24 posto ukupnog broja njih, dodijeljene ženama poduzetnicama, a 12 je otišlo poduzetnicima početnicima. Broj dodjeljenih potpora na državno potpomognutim područjima je 30, a na što je otišlo 12,6 milijuna kuna. Svi primatelji potpora morali su u projektu sudjelovati i s vlastitim sredstvima, a isto tako se i obvezati na dodatno zapošljavanje. Tako su procjene da će u mjeri A1 Poduzetničkog impulsa, koji obuhvaća mirko poduzeća i obrtnike, već ove godine biti 111 dodatno zaposlenih radnika, a kroz tri godine 307. Za tri godine bi prihod ovih tvrtki trebao porasti 57 posto, za 72 milijuna kuna, a dobit za velikih 305 posto. Isto tako bi trebalo doći i do udvostručenja izvoza. Kod srednjih poduzetnika, mjera B1, bi u tri godine trebalo biti 459 više zaposlenih, 27,5 posto veći prihod te 82,5 posto veća dobit. Isto tako, izvoz bi im trebao rasti 32,2 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kakav je ovo naslov?

Zar su to marasovi novci?

To su državni novci, Poslovni dnevniče.

New Report

Close