Plaćanje PDV-a po naplati računa dobro za obrtnike i male poduzetnike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. rujan 2014. u 16:04
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ponovio je danas kako je najava da će mali poduzetnici plaćati PDV po naplaćenom, a ne ispostavljenom računu, dobra vijest za oko 70 tisuća malih poduzetnika u Hrvatskoj.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ponovio je danas kako je najava da će mali poduzetnici plaćati PDV po naplaćenom, a ne ispostavljenom računu, dobra vijest za oko 70 tisuća malih poduzetnika u Hrvatskoj.

Iz Vlade su prošli tjedan najavljene izmjene zakona o PDV-u, a uz novinu da mali poduzetnici više neće morati plaćati PDV po ispostavljenoj već po naplaćenoj fakturi, novost je i da se diže i visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati kod obrtnika s dva na tri milijuna kuna prihoda godišnje.

To će značit puno i nešto je što su mali i srednji poduzetnici čekali desetak godina, kazao je Maras, napominjući kako će to sigurno pomoći u likvidnosti malih i srednjih tvrtki i njihovom poslovanju.

Maras je naveo kako će tom promjenom oko 150 tisuća obrtnika i malih poduzetnika u Hrvatskoj imati mogućnost odabira kako žele plaćati PDV. U vremenima nelikvidnosti i neplaćanja računa tako neće morati brinuti hoće li zbog plaćanja PDV-a doći u probleme odnosno blokadu ili stečaj, kazao je.

To će sigurno omogućiti da desetak tisuća tvrtki nema problema s likvidnosti, da se ne zatvaraju, da im bude jednostavnije poslovanje. S obzirom da je takva praksa prisutna i u nekim drugim zemljama EU, sigurno će to generalno utjecati na konkurentnost našeg poduzetništva, rekao je.

Maras pozitivne efekte tih mjera očekuje odmah s početkom primjene, od 1. siječnja 2015.

Na novinarsko pitanje hoće li te mjere u početku uzrokovati slabije punjenje proračuna, odgovara kako očekuje da će se dio od PDV-a malo sporije naplatiti tijekom iduće godine, ali će se naplatiti.

Država i proračun to mogu podnijeti, istaknuo je Maras navodeći kako bi se, po projekcijama Ministarstva, 'odgođeni prihod' od PDV-a u razdoblju od tri godine kretao od 529 milijuna kuna do 1,1 milijardu kuna.

Odgođeni prihod, kako je pojasnio, znači da će naplata biti u roku kada fakture naplate mali i srednji poduzetnici.

Pošto su rokovi plaćanja za male poduzetnike nešto više od 100 dana, država će u tom razdoblju pričekati taj prihod PDV-a. Ništa se ne oprašta nego se prolongira prihod za taj rok od tri-tri i pol mjeseca, kazao je Maras.

HOK pozdravlja Vladine mjere

Najavljene Vladine mjere pozdravljaju i u Hrvatskoj obrtničkoj komori, napominjući kako je to ono što su i tražili.

Ovo zakonsko rješenje može pokrenuti ciklus plaćanja i novčane tijekove, ali pod uvjetom da Vlada bude dosljedna u provedbi svojih odluka. Bitno je da se ova zakonska izmjena provede čim prije kako bi obrtnici mogli pripremiti poslovne knjige za sljedeću godinu te da sustav koji se uvede bude stabilan i bez promjena nekoliko godina, ističe predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Komentirajte prvi

New Report

Close