Maras: Mali i srednji poduzetnici spriječili još veću krizu u Hrvatskoj

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 07. ožujak 2014. u 12:02
Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Ministar Maras predstavio je projekt Poslovni uzlet.

Vlada bi uskoro mogla donijeti propis po kojem će u tvrtkama morati biti zaposlen minimalno jedan radnik, najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na predstavljanju novog projekta Poslovnog dnevnika i njegovih partnera Poslovni uzlet.

"U Hrvatskoj postoji 30.000 tvrtki bez zaposlenih pa treba analizirati može li se promjenom zakonodavstva povećati zaposlenost na temelju zapošljavanja u tim tvrtkama" – poručio je Maras koji je iskoristio priliku da bi aktualizirao svoj prijedlog pomoći gospodarstvu, a to je plaćanje PDV-a po naplati fakture po kojoj se stvorila porezna obveza. Ministar se nada da će 'progurati' taj zakon, barem za najmanje tvrtke, do početka 2015. Inače, mali i srednji poduzetnici u posljednje dvije godine ostvarivali su rast, pa stoga Maras tvrdi da se uz pomoć njihova pozitivnog rezultata spriječila i veća kriza u Hrvatskoj. Zato je pohvalio projekt Poslovni uzlet, kao platformu koja će u javnost plasirati 'dobre priče', odnosno koja će dati uvid u svijet uspješnih i kvalitetnih poduzetnika. Istaknuo je da je država pomogla poduzetništvu kroz mjeru smanjenja PDV-a za turizam i ugostiteljstvo na 13 posto kojom je obuhvaćeno oko 30.000 poduzetnika te podizanjem praga za ulazak u sustav PDV-a što je pomoglo više od 40.000 tvrtki. 

Međutim poslodavci iz Hrvatske udruge poslodavaca istaknuli su da država često donosi mjere koje poništavaju dobre efekte drugih mjera i da je izuzetno bitno da se osvijesti stanje u kojem se poduzetnici nalaze.

Svako povećavanje troškova za poduzetnike je presudno. Umjesto da žongliramo s različitim mjerama trebamo poduzetnicima osigurati kontinuitet i konstantnost- poručio je Bernard Jakelić iz HUP-a. 

Inače, Poslovni uzlet projekt je Poslovnog dnevnika kojim se želi promovirati uspješne male i srednje poduzetnike. Tijekom godine izabrat će se 500 poduzetnika koji su pokazali potencijal te opstali i rasli u izazovnim tržišnim okolnostima te im dati podršku. Birat će se prema rastu različitih obilježja izvrsnosti, temeljem devet kriterija poslovne izvrsnosti.

– Malo i srednje poduzetništvo generira 65 posto zaposlenosti. Nije nam cilj puko nagrađivanje poduzetnika nego pružiti im pomoć da unaprijede svoje poslovanje- poručio je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika.  

Ministar Gordan Maras i Poslovni dnevnik zajedno u Poslovnom uzletu

Projekt namijenjen promociji malog i srednjeg poduzetništva u drugoj će fazi intenzivirati dijalog među poduzetnicima te im omogućiti promociju i edukaciju.

Poslovni dnevnik i Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavili su danas u Styrijinom sjedištu u Zagrebu projekt Poslovni uzlet. Riječ je o cjelogodišnjem projektu koji kroz niz aktivnosti promiče i potiče male i srednje poduzetnike te im omogućuje alate za još bolji uspjeh. Osnovni cilj projekta je predstaviti mala i srednja poduzeća koja su proteklih pet godina, unatoč izazovnim tržišnim okolnostima, ostvarivala rast poslovnih prihoda, broja zaposlenih te ocjene boniteta. Poslovni će uzlet tako filtrirati 500 poduzetnika koji zadovoljavaju sve kriterije izvrsnosti, a one najbolje među njima dodatno i nagraditi. No cilj projekta nije samo promicati one najuspješnije, već i svim ostalim poduzetnicima u zemlji omogućiti da kroz edukacije i iskustva drugih i sami postanu bolji.

„Nije nam u cilju samo puko nagrađivanje poduzetnika. Želimo im pružiti alate, know-how, dodatna znanja i stručnu ekspertizu putem seminara i treninga uživo te e-learninga, kako bismo ih stimulirali i pomogli im još više unaprijediti poslovanje“, poručuje Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika najavljujući novu, proaktivnu fazu projekta u kojoj će se intenzivirati dijalog između poduzetnika, predstavnika izvršne vlasti, financijskih institucija te znanstvene zajednice.

„Osim za informiranje o gorućim gospodarskim temama, platforme Poslovnog dnevnika poduzetnicima će koristiti i za edukaciju. Organizirat ćemo i niz okruglih stolova u suradnji s Večernjim listom te počasnim partnerom projekta HUP-om, a na 24 sata TV-u se uskoro počinju prikazivati i tematske emisije o poduzetništvu“, kaže Šimatović najavljujući i popratne manifestacije na kojima će biti proglašeni najuspješniji mali i srednji poduzetnici – dvije regionalne te jednu nacionalnu koje će se održati ujesen.

„Ministarstvo poduzetništva i obrta pozdravlja i podržava sve dobre ideje i projekte koji posredno mogu utjecati na poboljšanje, razvoj, rast u tom poduzetničkom segmentu, krucijalnom za daljnji razvoj gospodarstva u Hrvatskoj“, kazao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta povodom predstavljanja projekta, dodajući kako je Poslovni uzlet nadogradnja Poduzetničkom impulsu, projektu koji financijski subvencionira projekte malih i srednjih poduzetnika.

„Naš cilj je očuvati sva radna mjesta u malom i srednjem poduzetništvu te stvoriti uvjete da se otvore nova. No ne samo to. Želimo povećati produktivnost i konkurentnost malog i srednjeg gospodarstva, a vjerujemo da kroz projekte kao što je Poslovni uzlet idemo upravo u tom smjeru – dobra, kvalitetna i kontinuirana edukacija ključ je rasta i razvoja“, poručio je ministar dodajući kako su poduzetničke priče koje će kontinuirano pratiti ovaj projekt generatori dobrih ideja, ali i demonstrator da se može uspjeti.

„Mnogo je uspješnih primjera među poduzetnicima, no šira javnost, nažalost, ne zna za njih. Vjerujem da ćemo to ovim projektom uspjeti promijeniti“, istaknuo je Maras a projekt je pozdravio i Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a. Jakelić je podsjetio kako su malo i srednje poduzetništvo najjača poluga gospodarstva Hrvatske; zapošljavaju oko 65 posto ukupne radne snage te stvaraju oko 55 posto ukupne dodane vrijednosti.

„Stvaranje novih poslova i pravna sigurnost poduzetnika temeljni su preduvjeti za otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje ekonomije što je teško postići u okruženju opterećenom nestabilnom poreznom politikom i nepredvidivim pravnim i formalnim okvirom za poslovanje. Zato projekt Poslovni uzlet ima dodanu vrijednost jer je svaki poslovni rezultat, u današnjem okruženju, uspjeh kojeg treba prepoznati i poticati kako bi tvrtka jačala konkurentnost, širila poslovni optimizam, otvarala nova radna mjesta i u konačnici utjecala na poboljšanje poduzetničke klime“ , kazao je Jakelić.

Važnost projekta i njegov cilj prepoznali su i brojni partneri. Svi oni vjeruju kako će projekt oživjeti malo i srednje poduzetništvo na kojem počiva gospodarstvo svake razvijene zemlje.

„Činjenica je da je upravo malo i srednje poduzetništvo glavni i vitalni dio gospodarstva. Mali i srednji poduzetnici pokretači su razvoja i stvaratelji novih radnih mjesta te u Hrvatskom Telekomu smatramo da je iznimno važno oformiti poticajno okruženje za njihov zdravi rast i razvoj. Upravo stoga, ove godine odlučili smo uz brojne druge aktivnosti podržati i projekt Poslovni uzlet koji malim i srednjim poduzetnicima na regionalnoj i nacionalnoj razini daje podršku za daljnji razvoj i stvaranje nove vrijednosti“, poručio je Jens Hartmann, član Uprave Hrvatskog Telekoma. Sličnu poruku poslali su i Ante Validžić, direktor prodaje za građanstvo, malo i srednje poduzetništvo Croatia osiguranja te Alma Suhić, prokuristica Gebrüder Weissa.

„Kroz Poslovni uzlet želimo otvoriti medijski prostor onima koji dobro rade. Vjerujemo da ćemo zajedno s drugim partnerima dokazati da se u Hrvatskoj može poslovati, razvijati znanja i kompetencije i na kraju profitirati“, zaključio je Zoran Kureljušić, izvršni direktor Sektora za Marketing, grupe poslova s malim i srednjim poduzećima.

Komentari (15)
Pogledajte sve


ma šta ovaj priča? kako su spriječili krizu? otpuštanjem ili rezanjem plaća ili vozikanjem audijima po gradu ispred kafića s mobitelima u ruci komentirajući parazitizam na državnim jaslama? pa onda moraju nešto hitno obaviti u sesvetama, a nakon toga žure u zaprešić…jesu li to ti poduzetnici?

nista kompa, najbolje da krenes u poduzetnike kad je tako sjajno i bajno. samo kavice, audi ax, dobre koke i tako… sta se mucis tu na ovoj oronuloj burzi, a poduzetnistvo pruza takav luksuz i lezernost?

Tko ?
Jel ja ?

Još uvijek svojim radom plaćam 572 razna poreza , najveća na svijetu , koji su mi nametnuli ovi Paraziti koji nam svojim pogrešnim odlukama stvaraju nemoguće uvjete za život u Lijepoj Našoj…

Dokaz za to su mnogi koji su otišli van iz Hrvatske , a i ako pogledaš svi pokazatelji su u padu .

Jedino raste broj nezaposlenih i broj zatvorenih obrta i tvrtki.

Smijem li pitati čime se bavite?

Kakvu poruku Maras šalje potencijalnim stranim investitorima?

Ako ja ovako nesposoban mogu postati i ostati ministar, zamislite samo koje su vaše mogućnosti u Hrvatskoj.

New Report

Close