Maras i obrtnici imaju mjere za pomoć poplavljenim tvrtkama

Autor: Suzana Varošanec , 02. lipanj 2014. u 22:00
Osim interventne pomoći Vukovarsko-srijemskoj županiji stiže i ona koja bi je trebala osoviti na noge/G. Ferbezar/PIXSELL

U pomoć obrtnicima i poduzetnicima s poplavljene Vukovarsko-srijemske županije trebao bi se uključiti i HBOR.

Marasovo Ministarstvo i Hrvatska obrtnička komora izrađuju program pomoći  poduzetnicima i obrtnicima pogođenim poplavama u Slavoniji.

Na sastanku će ih danas Maras i čelni ljudi HOK-a utanačiti i nakon što program dobije podršku Vlade slijedi javni poziv pogođenima. Cilj poziva je pomoći obrtnicima, mikro subjektima, malim i srednjim poduzetnicima na poplavljenim područjima. Istodobno se i druge državne institucije pripremaju pomoći, a ne isključuje se angažman HBOR-a. Naime, što njegovo ime i govori, on predstavlja kanal financijske pomoći države u obnovi poslovanja gospodarstvenika beskamatnim sredstvima. 

Sufinanciranje obnove
Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, u razgovoru za Poslovni dnevnik istaknuo je da je trajno rješenje osiguravanje radnih mjesta uz podršku poduzetnicima u drvnoj industriji i poljoprivredi."Županija ima oko 150 malih i srednje velikih poduzetnika koji su se oporavili od krize i počeli zapošljavati, a sad radimo popis njihovih šteta. Uz popravak kuća, obnova i nastavak djelatnosti primarni je cilj", kaže Galić. Općine Gunja, Vrbanja i Drenovci prema popisu stanovništva iz 2011. imali su više od 17 tisuća stanovnika, a na zadnjem ih je bilo 12-ak tisuća. Mahom je to rezultat iseljevanja s područja koje nije bilo zahvaćeno ratnim stradanjima. Živi se od poljoprivrede i drvne industrije, a država, kaže Galić, treba spriječiti iseljavanje i omogućiti razvoj malog poduzetništva i OPG-ova, kao i povoljne načine kreditiranja.  

 

Galić

Županija ima oko 150 malih i srednjih poduzetnika koji su se tek oporavili od krize

Galić pritom  pozdravlja najave sufinanciranja obnove objekata i obrtnih sredstava stradalim poduzetnicima.  Programom će se obuhvatiti obje namjene, a da je posrijedi veliki broj svjedoče podaci da u tri potopljene općine koje su navedene, prema obrtničkoj komori, djeluje 157 obrtnika, te 66 poduzetnika, prema Fini, dakle, ukupno 223 subjekata u tri općine. U ovoj je županiji lani radio 1511 poduzetnik. Ostvarili su rekordni prihod od 9,9 milijardi kuna i prema njemu je Vukovarsko-srijemska županija zauzela 11. mjesto na ljestvici 21 županija. Poslovanje je i dalje  gubitaško – minus iznosi 82 milijuna kuna, s time da je rezultat lani bio gotovo pet puta bolji nego 2012. Poduzetnici su zapošljavali 16.248 radnika, no prije poplava registrirano je preko 22.000 nezaposlenih.  

Apel HGK Vladi
Tvrtke s poplavljenih područja HGK je oslobodila članarine i naplate certifikata i dozvola u ovoj godini. HGK, apelira i na Vladu jer smatra da država treba preuzeti i isplate neto plaće, te poreze i doprinose pogođenim poduzetnicima te da zakonski omogući reprogram kreditnih obveza na 2016. uz zamrzavanje kamata. Neslužbeno, traže se sredstva za koja će pokriti barem dio komorinih prijedloga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close