Mali obrt iz Zavojana postao je najveća prehrambena kompanija u regiji

Autor: Jolanda Rak Šajn , 22. listopad 2024. u 22:00
Snažno smo usmjereni na kvalitetu proizvoda koju kontinuirano unapređujemo upravo zahvaljujući značajnim ulaganjima. Kvalitetu proizvoda potvrđuju i brojna priznanja, kaže Neven Pivac, čelnik Uprave MI Braća Pivac/Krasnodar Peršun

Neven Pivac, čelnik Pivac grupe s četiri perjanice industrije hrane nominiran je za gospodarstvenika godine.

Daljnja ulaganja u povećanje proizvodnih kapaciteta i modernizaciju pogona te jačanje pozicije u susjedstvu čiji je zamah započeo u svibnju ove godine stjecanjem vlasništva nad 40% slovenskih Celjskih mesnina, samo su neki od planova Grupe Pivac na čelu s Nevenom Pivcem, koja s tvrtkama u portfelju, prema podacima Fine, čini najveću prehrambenu kompaniju u regiji.

Kraš nije na prodaju
Prehrambene tvrtke iz sustava Pivac lani su, naime, ostvarile čak 888,6 milijuna eura ukupnih prihoda i 30 milijuna eura neto dobiti, čemu je najviše pridonijela matična tvrtka Mesna industrija Braća Pivac s 334,3 milijuna eura prihoda i 9,3 milijuna eura profita.

PPK Karlovac imao je 289,1 mil. eura prihoda i 12,9 mil. eura dobiti, a čakovečka MI Vajda 98 mil. eura prometa i 2,1 milijun eura profita. Kraš u većinskom vlasništvu Braće Pivac ostvario je 167 mil. eura te 5,8 mil. dobiti (imaju i manji, ali značajan udio u Podravci), a tu je još i vrgorački Sol Tourism sa 6,3 mil. eura prihoda i milijun eura dobiti.

No sam spomen imena Pivac je sinonim za obiteljski mesni biznis kojega je još 50-tih godina prošlog stoljeća pokrenuo Nevenov djed Ante iz podbiokovskih Zavojana koji je počeo kupovati stoku po selima, klati je i odmah prodavati jer tada nije bilo hladnjaka u kojima bi se ono čuvalo, dok je tvrtka službeno osnovana 1990.

30

milijuna eura neto dobiti ostvarile su u 2023. tvrtke iz sustava Pivac

Antin biznis nastavio je sin Milenko, potom i unuci Tonći, Ivica i Neven koji su od malih nogu pomagali u biznisu, a kasnije ravnopravno upravljali kompanijom. Kreće streloviti uzlet tvrtke kojoj je danas, nakon smrti Tonćija 2019., a lani i prerane smrti Ivice, na čelu uprave Neven Pivac. Od 2000-tih grupa se okreće i akvizicijama, među kojima je najviše iznenadilo preuzimanje Kraša.

Spekuliralo se da će brzo promijeniti vlasnika, no u nedavnom intervjuu Forbesu, Neven Pivac izjavio je da ne razmišlja o prodaji. Kraš vidi kao jednu od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u koju i te kako vrijedi ulagati, naglasio je.

“U Grupi Pivac snažno smo usmjereni na kvalitetu proizvoda koju kontinuirano unapređujemo upravo zahvaljujući značajnim ulaganjima. Kvalitetu proizvoda potvrđuju i brojna priznanja među kojima se posebno ističu zlatne medalje za dalmatinski pršut, tradicionalnu delikatesu, zaštićenu oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU”, kaže nam Neven Pivac, čelnik Uprave MI Braća Pivac, ističući kako se ponose proizvodnjom pršuta koja je prošle godine dosegla količinu od 280 tisuća komada, od čega je 60 tisuća komada certificiranih dalmatinskih pršuta.

Nakon što je sjedište kompanije iz Vrgorca preseljeno na novu lokaciju u gospodarskoj zoni Ravča, početkom ove godine u rad je pušten projekt Ravča 2, odnosno druga faza izgradnje pogona za preradu mesa i mesnih prerađevina. Novi pogon prostire se na više od 25 tisuća četvornih metara, a ukupna vrijednost investicije je više od 30 milijuna eura.

Stipendiranje budućih mesara
Jača i cjelokupno poslovanje Grupe, kao i pozicija Pivca u regiji. U svibnju je u portfelj MI Braća Pivac dodan 40-postotni udio u Celjskim mesninama. Preuzimanje većinskog dijela trenutačno je u mirovanju jer se, neslužbeno doznajemo, provode pravne radnje nad prijašnjim vlasnicima, a po njihovu okončanju bit će potrebno odobrenje nadležnog regulatora kako bi se postupak kupoprodaje finiširao.

“Ova će nam sinergija omogućiti i snažnije pozicioniranje najcjenjenijih proizvoda obiju mesnih industrija, kao što je daljnje plasiranje kranjske kobasice na hrvatskom tržištu, gdje je ona iznimno cijenjena, ali i dalmatinskog pršuta u Sloveniji”, kazao je tom prigodom Neven Pivac. U tijeku je i izgradnja novog pogona za preradu i proizvodnju mesnih proizvoda u susjednoj BiH vrijednog više od 10 milijuna eura.

Grupa Pivac godinama radi i na stvaranju vlastitog stručnog kadra. PPK i Vajda u školskoj godini 2024./2025. budućim kvalificiranim mesarima nude tako mjesečnu stipendiju u iznosu od 200 eura, plaćeni rad na praksi i trošak prijevoza, besplatni topli obrok za vrijeme prakse, besplatne udžbenike i druge pogodnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close