Linić: Pljačka stoljeća je 45 milijardi neplaćenih računa koje smo zatekli 2012.

Autor: Agencija VLM , 24. veljača 2014. u 09:36
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

“Nama je u interesu spašavanje radnih mjesta i to je bit predstečajnih nagodbi”, rekao je Linić.

Ministar financija Slavko Linić gostovao je u emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija gdje se osvrnuo na slučaj predstečajnih nagodbi.

Upitan za komentar izjave suca Mislava Kolakušića koji je u emisiji Nedjeljom u 2 izjavio da je riječ o zakonu koji je dozvolio legalnu pljačku Linić je izjavio kako Vlada i Kolakušić imaju drugačija polazišta.

 – Zna se da u stečajnim postupcima nikad nije dan odgovor gdje je novac. Nama je u interesu spašavanje radnih mjesta i to je bit predstečajnih nagodbi, rekao je Linić i dodao kako su poslovne banke zbog lijenosti sudaca odbile dati jamstva.

'Sporni sudac'

 – Postotak prigovora vezanih uz predstečajne nagodbe pokazuje da to i nije toliko veliki problem. Postoje jasni propisi koji govore kako nezadovoljan vjerovnik može zaštititi svoja prava jednako kao što to može na sudu. Svaka stranka u postupku ima pravo na zaštitu. Tragedija je da je izvršna vlast ostala sama u stvaranju načina rješavanja problema u gospodarstvu. Sporni sudac pokušava izazvati nered, rekao je Linić.

Ministar financija istaknuo je kako stečajevi nisu davali odgovor i uvijek završavali s likvidacijom te su se iz njih vrlo rijetko dobili pozitivni odgovori.

 – Predstečajna nagodba je dobrovoljni dogovor. Prva faza stečaja trebala bi biti dogovor gdje vjerovnici s dužnikom nalaze rješenje, a to je bit predstečajne nagodbe. Mogućnost zlouporabe je vrlo mala. Zaštitili smo najslabije i doprinose za mirovinsko.

Upitan ima li na DORH-u prijava oko predstečajnih nagodbi ministar je odgovorio kako je zasada eksploatiran slučaj rovinjske Mirne i Čazme koja je od strane DORH-a zaustavljena na sudu.

 – To su predmeti za koje znam da su u postupku, rekao je Linić.

Negativan imidž

Komentirao je i izjavu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka koji tvrdi kako DORH mora istražiti Kolakušićeve optužbe:

 – 13% države je pljačka stoljeća? Pogledajte kako politička poruka može stvoriti negativni imidž, a brojke to toliko jasno demantiraju. Imamo tijela progona koja rade svoj posao. Pljačka stoljeća, ako baš hoćete, je 45 milijardi neplaćenih računa, a to smo zatekli 2012., kad smo došli na vlast!

Linić je dodao i kako neće dizati tužbu za klevetu protiv Kolakušića:

 – Ja to smatram dijelom polemike, neprekidnih osporavanja i napada. Nije lako biti dužnosnik vlade u ovakvom okruženju. Ono što mene teško pogađa je to da uz sve te mjere – nema gospodarskog rasta. Ali, vjerujem da se na ovaj način više pozitivnih poruka daje poduzetnicima. Vlada je u borbi da njima jamči sigurnost, jamči brzinu, rokove plaćanja, rekao je Linić.

 Upitan je li iza njega dosad najburniji politički tjedan odgovorio je:

 – Ne. Bila je moja nepromišljena glupost sjesti u zadnji red. Reakcije o tome samo potvrđuju da treba razmišljati zaista o svakom potezu.

Oko rebalansa proračuna odgovorio je kako se ovaj tjedan očekuje rasprava oko prihodovne strane.

Upitan očekuje li da će ostati ministar financija odgovorio je:

 – Ja mogu raditi i u tom dijelu zasad nemam nikakvih osporavanja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

njemu je pljačka stoljeća 45 milijardi neplaćenih računa koje su navodno zatekli dolaskom na vlast 2012.?
i onda su donijeli zakon o PSN kojim su nagradili one koji su natukli tolike dugove?!? [emo_ljut]

[emo_kuna][emo_kuna][emo_kuna][emo_kuna][emo_kuna][emo_kuna][emo_kuna]

New Report

Close