Linić nudi 4 mlrd. kn i reže rokove, no traži i popust

Autor: Andreja Šantek , 09. svibanj 2013. u 22:00
Slavko Linić/PIXSELL

Započeli pregovori Vlade i veledrogerija o načinu plaćanja dugova za lijekove, rješenje se još ne nazire…

Predstavnici veledrogerija u srijedu su se sastali s ministrom financija Slavkom Linićem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Sinišom Vargom kako bi dogovorili način otplate četiri milijarde kuna dugova za lijekove koje veledrogerije potražuju od HZZO-a i bolnica. Kako doznajemo, dogovor nije postignut, a sljedeći sastanak zakazan je za idući tjedan. Ministarstvo financija, neslužbeno doznajemo, ponudilo je veledrogerijima plaćanje svih dugova u sljedećih mjesec dana i smanjenje rokova plaćanja, a od njih očekuju protuprijedlog s visinom duga koji su veledrogerije spremne otpisati.

Ministarstvo financija ima spreman novac, kaže naš sugovornik, i u sljedećih 10 dana spremno je veledrogerijama platiti oko 3 milijarde kuna koliko iznosi dug HZZO-a i devet državnih bolnica koje su ušle u sanaciju, a ubrzo nakon toga i dodatnih milijardu kuna koliko otprilike iznosi dug županijskih zdravstvenih ustanova. Ministar Linić ne odustaje od nauma da se zdravstvo svede u zakonske rokove plaćanja od 60 dana unatoč porukama koje stižu iz Ministarstva zdravlja o tome da dugove ne treba platiti prije nego što se provede reforma sustava.

Tako u ovoj godini Ministarstvo financija planira podmiriti račune za lijekove za 16 umjesto 12 mjeseci, čime će rokovi doći u 60 dana. Ako veledrogerijama plate dugove i smanje rokove plaćanja, u administraciji smatraju da će i veledrogerije dati svoj doprinos otpisom dijela duga.U veledrogerijama i dalje ističu kako nemaju prostora za otpis dugova te da je u ovoj godini zdravstvo generiralo dodatnih 500 milijuna kuna duga.

Sljedeći četvrtak u Hrvatskoj gospodarskoj komori trebao bi se održati sastanak predstavnika veledrogerija i domaćih i stranih proizvođača lijekova na kojem će se razgovarati o mogućim rješenjima nastale situacije.

Koordinacija za sanaciju 

Linić će nadgledati sanaciju zdravstva

Vlada je na sjednici u četvrtak imenovala koordinacijsko tijelo za praćenje provedbe sanacije zdravstvenih ustanova koje će voditi zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, a u kojem će biti i ministar financija Slavko Linić. Uz zadaće koje se tiču savjetodavne uloge, ovo bi tijelo trebalo kontinuirano predlagati određene horizontalne mjere, kao što su, primjerice, moguće izmjene zakona i drugih propisa te druge mjere kojima je cilj postizanje održivosti financiranja zdravstvenog sustava u cjelini, a koje izlaze iz nadležnosti sanacijskih vijeća i ravnatelja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A. Hebrang kao ministar zdravlja je u financijskoj sanaciji javnog zdravstva potraživanja veledrogerija namirio na način da ih je stavio pred dilemu ili će prihvatiti namiru svojih potraživanja prihvatom brodograđevnih dionica (po paritetu nominalne vrijednosti) il će predloženo model odbiti i posvetiti se trgovini s manje osjetljivom kljijentelom (npr. prodajom žniranaca)
Danas, kada direktori veledrogerija imaju mjesečnu plaću višestruko veću od predsjednika Vlade i ministara, a naročito od najkvalificiranijih zdravstvenih radnika i kada dobit najveće veledrogerije za kriznu 2012.godinu premašuje 50% vrijednosti njenog temeljnog kapitala i kada su cijene usporedivih lijekova h Hrvatskoj još uvijek 30% više od onih u zemljama okruženja, možda bi taj stari recept mogao poslužiti i novim kuharima ???

New Report

Close