Lalovac: HBOR će ubuduće moći i sam financirati izvoznike

Autor: Marija Brnić , 15. listopad 2014. u 21:45
Ministar financija Boris Lalovac s predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinkom Bagom/Goran Jakuš/PIXSELL

Kada bismo mogli osigurati kreditiranje kupaca, izvoz bi se u kratkom roku povećao 25%, kaže Darinko Bago.

Hrvatski izvoznici posla mogu naći, no problem im je kapital, kojeg ima, ali on iz banaka teško ide prema gospodarstvu.

 

Lalovac

Moguće je osigurati oko milijardu eura za financiranje gospodarstva

Moguće rješenje koje je za taj problem ministar financija Boris Lalovac jučer iznio na poslovnom skupu Hrvatskih izvoznika o gospodarskoj politici Hrvatske u 2015. godini, je nova uloga koju bi trebala dobiti Hrvatska banka za obnovu i razvitak. Sljedeći tjedan biti će predstavljen novi program HBOR-a, koji više neće biti samo transmisijska banka. HBOR je dosad dijelio rizik s bankama koje su procjenjivale projekt. "Sad to pokušavamo mijenjati tako da HBOR bude direktno uključen u investicijske projekte, ne samo ako banka procijeni rizik, već da sam preuzme rizik, za što ima kapacitet. HBOR će moći sam ući u neke projekte i ako ih poslovna banka ne želi pratiti", istaknuo je Lalovac, koji ipak očekuje i da poslovne banke više podupru izvoz, bez kojeg nema pomaka u gospodarstvu.

Dotok novca gospodarstvu Lalovac mogućim vidi i kroz stvaranje equity fondova. O tom instrumentu razgovaralo se, kaže, za prošlotjednog posjeta SAD-u s investitorima, fondovima i međunarodnim financijskim institucijama. Apelirali su, kaže Lalovac, da se ne orijentiraju na državu za bilateralne kredite, već prema gospodarstvu. Mogućim on vidi da se povezivanjem s HBOR-om i aktiviranjem novca iz HNB-a osigura oko milijardu eura za financiranje gospodarstva. Važnom pomoći upravo za izvoznike za 2015. Lalovac vidi i u planiranom smanjivanje bruto cijene rada, ukidnju najviše stope poreza na dohodak, čime bi se osiguralo širenje porezne baze i povećanje investiranja.

 

Bago

Potpora financijskog sektora preduvjet je za rast izvoza u 2015.

Potporu financijskog sektora izvoznicima pozdravlja Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika, ističući kako je ona i preduvjet za značajniji rast izvoza u idućoj godini koji izvoznici drže mogućim. Ispitivanje provedeno među izvoznicima pokazuje kako većina izvoznika treba kredite za obrtna sredstva ili za investicije, no i za kredit kupcu. Na upit biste li povećali proizvodnju i prodaju ako bi HBOR omogućio povoljnije uvjete direktnog kreditiranja kupca, gotovo 43 posto izvoznika odgovorilo je potvrdno, a procjenjuju da bi im to osiguralo rast od 10 do 50 posto. "Kada bismo mogli osigurati kreditiranje kupaca, izvoz bi mogli u kratkom roku povećati za 25 posto", poručio je Bago, a procjene izvoznika su da bi za kreditiranje kupaca bilo potrebno u 2015. osigurati 4,25 milijardi kuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

HBOR je vec davno trebao otvoriti desetak regionalnih poslovnica u Hrvatskoj i tako u direktom kontaktu sa gospodartvenicima odlucivat o nacinu kreditiranja projekata, koji imaju perspektivu.
A kompanije je bi trebale sto vise dobiti ostavljati u poduzecu, kao obrtni kapital, da bi sto manje ovislile o drugim financijskim izvorima.
Jer to je jos uvijek najjeftiniji nacin financiranja.

Samo neka nastav dijeliti ovu tipovima kao za onu autopraonicu. To će biti veselje.

New Report

Close