Kako bi se krenulo s pokušajem pozicioniranja Hrvatske u top 20 gastrodestinacija na svjetskoj turističkoj karti, krenulo se u izradu akcijskog plana za ozbiljniji razvoj domaćeg gastroturizma. No, na tom putu jedna od najvećih prepreka bit će činjenica da se naš turizam odnosi svega 15 posto domaće poljoprivredne proizvodnje.
“To nije ni izdaleka dovoljno za zadovoljenje potreba hrvatskog turizma”, izjavio je jučer državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matešić na završnoj konferenciji projekta “Gourmet Hrvatska”, održanoj na iločkom Principovcu. S njim se složio i pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić, upozorivši da naprosto nemamo dostatne količine vrhunskih proizvoda agrara unatoč tome što se trenutno 20 proizvoda može pohvaliti zaštićenih oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Konferencija posvećena 68 milijuna eura vrijednom projektu, kroz koji je “snimljeno” stanje domaćeg gastroturizma te su skicirane smjernice njegova napretka, završila je zaključkom da se Hrvatska mora hitno posvetiti kreiranju uigranog institucionalnog, zakonodavnog i strateškog okvira ne bi li ojačala svoju poziciju na globalnoj gastro/turističkoj sceni.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu