Kvalitetom sjemena do urednije agrarne proizvodnje

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2021. u 21:59
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Agronomski stručnjaci podržavaju prijedlog novog Zakona o sjemenu jer će uvesti reda, smatraju.

Ako je sjeme necertificirano i ne nadzire se, može uzrokovati nekontrolirano širenje bolesti, korova i štetnih organizama bilja te rezultira značajnim smanjenjem prinosa po jedinici površine, a kod soje se može u otkupu pojaviti GMO soja. Tome na kraj trebao bi doći novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. Važnost prijedloga novog zakona, ali i kvalitetnog sjemena za poljoprivrednu proizvodnju u srijedu su istaknuli Hrvatsko agronomsko društvo (HAD) i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS). Kako navode iz HAD-a, sjetvom certificiranog sjemena proizvođaču se jamči sortna pripadnost i minimalno propisani zahtjevi kakvoće kao što su čistoća, klijavost i zdravstveno stanje. To bi trebao regulirati upravo prijedlog novog Zakona, čime bi se uvelo više reda u korištenje certificiranog sjemena, što pak vodi do osiguranja kvalitete hrane od polja do stola.

“Potrebno je i sjeme s poljoprivrednog gospodarstva proizvesti tako da osigura poljoprivrednom proizvođaču zdravstveno ispravno sjeme i poznata osnovna svojstva kakvoće”, poručili su iz HAD-a, upozorivši dodatno da u korištenju vlastitog sjemena u sjetvi žitarica postoji velika opasnost od kontaminacije Tilletiom- smrdljivom snijeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close