Kupcu Imunološkog zavoda država ispod žita uvaljuje i kupnju zemljišta

Autor: Marija Crnjak , 15. veljača 2015. u 22:00
Ne dobiju li informacije, ništa od ponude/FOTOLIA

Osim što im nije osigurao važne informacije, CERP je ulagačima dao jedva dva tjedna za dubinsko snimanje. No, rok im možda i produlje.

Četiri investitora koji su otkupili natječajnu dokumentaciju i još pretprošlog tjedna počeli dubinsko snimanje u Imunološkom zavodu ostali su šokirani manjkavošću dokumentacije na temelju koje bi trebali predati obvezujuće ponude za kupnju dionica te tvrtke.

Osim što im nije osigurao važne informacije, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) im je za due diligence dao jedva dva tjedna. To je, kažu investitori, izuzetno kratak rok s obzirom na prirodu i složenost poslovanja tvrtke koja je u velikim problemima, bez većine potrebnih licencija za proizvodnju cjepiva i krvnih pripravaka. CERP će im, kako je u petak najavljeno, po potrebi taj rok produljiti, što će se znati danas. No, investitori su, doznajemo neslužbeno, već demotivirani sporošću i neozbiljnošću cijelog procesa. U dubinsko snimanje Imunološkog zavoda, nakon provedenoga natječaja za obvezujuće ponude, ušla su četiri potencijalna investitora, Jadran galenski laboratorij, PharmaS i Nexus fond, Visia Croatica i Bilthoven Biologicals.

Od ulaganja u Imunološki pak odustali su Grad Zagreb i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji su se javili na pozivni tender u svibnju. "Dokumentacija koju smo dobili ima jako puno otvorenih pitanja koja smo postavili CERP-u, no ne primjećujemo žurbu u tome da nam daju odgovore. O njihovoj ažurnosti ovisit će hoćemo li predati ponudu, što će biti nemoguće ako ne dobijemo odgovore na svako naše konkretno pitanje. Prodavatelj se jako loše pripremio za ovaj proces, ili ga ne prodaja uoopće zanima", kaže naš sugovornik iz redova investitora. Jedna od bizarnosti cijeloga procesa najava je izvanredne skupštine Imunološkog zavoda, na kojoj će se razmatrati odluka o kupnji zemljišta za nove pogone Imunološkog zavoda u općini Križ u Zagrebačkoj županiji. Skupština će se održati za mjesec dana, dakle nakon što investitori daju svoje ponude, a oni o tome nemaju pojma.

Štoviše, PharmaS je već svoj interes objasnio činjenicom da već ima osiguran prostor za pogon. "U dokumentaciji za dubinsko snimanje uopće se ne spominje kupnja zemljišta, iako bi to trebao financirati investitor. Zasad nam nitko nije objasnio o kakvom je zemljištu riječ i otkud ta ideja. Ako tu ne dobijemo vrlo iscrpne informacije, nema govora o predaji ponude", ističe naš sugovornik. Inače, oko kupnje zemljišta u Križu stvorila se svojevrsna zavjera šutnje. Poslovni dnevnik uputio je službeni upit na tu temu na tri adrese. U Ministarstvu gospodarstva uputili su nas na DUUDI, a iz njega na Upravu Imunološkog zavoda, čiji je direktor danima nedostupan za odgovor.

Komentari (6)
Pogledajte sve

moja mi zdravorazumsko-laička razina pravne kompetencije govori da bi najlakše bilo kaznenu odgovornost naći protiv onih koji bi pokušali “proguravati” kapitalne odluke usred procesa privatizacije – jer doista nema goreg načina da se opstruira proces privatizacije i unizi vrijednost tvrtke: to je naprosto hajdučija najgore vrste, time sve uvodi potpuni kaos u sve “čvrste” ekonomsko-poslovne elemente koje bi eventualno mogao detektirati due dilligence.

@BearG

@Fender00

dajte bar jedno ime u Hrvatskoj da je za to kažnjeno, sad će ona s crnim limuzinama pokrenuti priču,al’ nema još narudžbi

U početku su njezina piskaranja uvelike utjecala na tržišnu cijenu IMZV, ali s vremenom razvidno je kako efekt biva sve slabiji. Nisu ljudi blesavi. Naivni možda jesu, ali prevariti nekoga tri puta zaista je ogroman pothvat.
Crnjačenja ove “nazovi-novinarke” postala su i više nego prozirna.
Nakon svake pozitivne vijesti vezane uz privatizaciju Imunološkog, ova osoba bi izbacila totalno negativan tekst prepun neslužbenih i neprovjerenih informacija koji bi već za par dana bio demantiran novom službenom (pozitivnom, naravno) viješću.
Iznošenje namjerno pogrešnih (jer dolaze iz neslužbenih i neprovjerenih izvora) cjenovno osjetljivih informacija jest kazneno djelo prema Zakonu o tržištu kapitala.
Trebao bi se poslodavac zapitati je li ovakvo djelovanje pojedinog novinara u skladu s politikom kuće i koliko štete mu može nanijeti.

Maja crnjak daj nam otkrij odakle dobivaš informacije ili ih izmišljaš
Ovo što radiš sa imzv na poslovnom zadnjih mjesec dana je utuživo.
Sve što si do sad napisala je bila neistina…a priča tio se mjenja svako nekoliko dana..
Moglo bi ovo do tvojih poslodavaca malo na provjeru..
Pisanje neistina za osobnu ili tuđu koris je krivično djelo.

New Report

Close