Kružni program upravljanja otpadom od bezdimnih proizvoda u 13 naših gradova

Autor: PD VL native tim , 02. listopad 2024. u 22:00
Vizija tvrtke Philip Morris International je budućnost bez dima i štetnog utjecaja na okoliš/Petar Santini

U jednokratnim vape uređajima može se reciklirati čak 93% materijala.

S rastom popularnosti alternativnih duhanskih proizvoda, poput vapeova i e-cigareta, pojavilo se i pitanje njihova odlaganja. Iako najčešće završe u kanti za smeće, potrebno ih je reciklirati. Obzirom na to da mogu sadržavati razne materijale, od plastike do litija, kobalta, nikla i mangana, koji se mogu ponovno iskoristiti, recikliranje ovih proizvoda pomaže kružnom gospodarstvu.

Osim toga, bace li se u kućni otpad mogu predstavljati rizik od požara. Studija Instituta za obuku i istraživanje Ujedinjenih naroda iz 2023. pokazala je da se svake godine odloži oko 844 milijuna vapeova.

Vizija budućnosti
Stoga je u Hrvatskoj Philip Morris Zagreb pokrenuo program prikupljanja i recikliranja jednokratnih e-cigareta, koji se proširio i na iskorištene uređaje za grijanje duhana i duhanske umetke. Trenutno se program provodi u 13 gradova diljem Hrvatske s ciljem smanjenja utjecaja bezdimnih proizvoda na okoliš.

Stare uređaje za grijanje duhana može se predati na jedno od 20 prodajno-servisnih mjesta te istovremeno preuzeti besplatnu vrećicu za povrat duhanskih umetaka, kao i vrećicu za povrat jednokratnih e-cigareta Philip Morris brendova.

Odgovorno upravljanje

Stare uređaje za grijanje duhana može se predati na jedno od 20 prodajno-servisnih mjesta.

Sve prikupljene uređaje za grijanje duhana Philip Morris Zagreb šalje u centar za recikliranje. Oni dijelovi koji se mogu reciklirati će se odvojiti, dok će se ostali materijali energetski oporabiti. Cilj je maksimalno iskoristiti resurse. Primjerice, u jednokratnim vape uređajima može se reciklirati čak 93% materijala.

Dio naše globalne vizije budućnosti bez duhanskog dima uključuje odgovorno upravljanje utjecajem bezdimnih proizvoda na okoliš. U okviru tog nastojanja, uveli smo Kružni program upravljanja otpadom od bezdimnih proizvoda i u Hrvatskoj, a koji omogućuje odgovorno postupanje sa starim uređajima i umetcima, izjavila je Ivana Staneković Šavor, rukovoditeljica razvoja strategije i voditeljica projekta Kružnog programa u Hrvatskoj tvrtke Philip Morris Zagreb.

Kroz Kružni program upravljanja otpadom iz bezdimnih proizvoda Philip Morris Zagreb usmjeren je na smanjenje količine otpada koji stvaraju takvi proizvodi, recikliranjem i energetskom oporabom.

Vizija tvrtke Philip Morris International, vodeće međunarodne duhanske tvrtke, koja je od 2008. u razvoj bezdimnih proizvoda uložila 12,5 milijardi dolara, je budućnost bez dima uz adresiranje utjecaja na okoliš. Jedan od ciljeva pri tome je da svi novi bezdimni elektronički uređaji koji će biti predstavljeni na tržištu od kraja 2025. imaju certifikat eko dizajna.

Eko dizajn obuhvaća svaki aspekt životnog ciklusa proizvoda, od odabira materijala i nabave do proizvodnje, distribucije, upotrebe i upravljanja na kraju životnog vijeka. Također, vodi se računa o uštedi energije, smanjenju potrošnje prirodnih resursa i produljenju životnog vijeka proizvoda obzirom na dostupne materijale, elektroniku i mehaničke komponente. U ambalaži se teži upotrebi primarno obnovljivih i reciklabilnih materijala.

844

milijuna vapeova se odloži svake godine, pokazala je Studija Instituta za obuku i istraživanje UN-a

Inovativni i održiviji proizvodi
Nove tehnologije donose brojne prednosti u naš svakodnevni život, ali s njima dolazi i odgovornost za upravljanje njihovim utjecajem na okoliš. Inovativni proizvodi, osim što su korisni, mogu biti i održiviji ako od samog početka uzmemo u obzir njihov cjelokupni životni ciklus, uključujući i osmišljavanje rješenja za pravilno upravljanje otpadom.

Upravo takav pristup primjenjujemo u razvoju naših bezdimnih proizvoda kako bismo punoljetnim pušačima ponudili, iako ne bez rizika, manje štetne alternative od cigareta i to nastojimo učiniti na način koji je održiviji za okoliš, zaključila je Darija Jurica Vuković, rukovoditeljica regulatornih poslova i održivosti tvrtke Philip Morris Zagreb.

* Sadržaj omogućio Philip Morris Zagreb

Komentirajte prvi

New Report

Close