Kreiraju videoigre, upoznavaju nove tehnologije i istražuju prirodu

Autor: Ana Roksandić , 13. kolovoz 2024. u 12:49
Na STEM radionicama djeca savladavaju nove znanstvene i umjetničke vještine/PD

PISMO u Novskoj organizira edukativne radionice i zabavna družena za starije osnovnoškolce.

Interes djece za video igrama iz godine u godinu svakako ne posustaje, a vide to i u Poduzetničkom inkubatoru PISMO u kojem već treću godinu zaredom organiziraju ljetni gaming kamp.

Kamp svake godine privlači sve više i više djece iz cijele Hrvatske, a održava se u Novskoj, središtu hrvatske gaming industrije. Prvi termin je završen i imao je 28 polaznika koji su izrađivali vlastite video igre, drugi termin odvio se od 6. do 13. srpnja, a za treći su prijave još uvijek u tijeku.

Treći termin održat će se od 18. do 25. kolovoza i kako nam kažu u inkubatoru koji stoji iza cijelog projekta, poprilično je popularan jer odgovara i djeci i roditeljima. Prijave se vrše preko web stranice gamingkamp.hr.

Pilipović: Odaziv je sjajan. Ne bismo organizirali kamp po treći put da nismo primijetili oduševljenje djece i roditelja.

Sedmodnevni programi
Kamp je namijenjen učenicima od 4. do 8. razred osnovne škole i nudi sedmodnevni program pun različitih aktivnosti poput jutarnje tjelovježbe, STEM radionica, radionica elementarne robotike, radionicu komunikacijskih vještina, cjelodnevni izlet u Park prirode Lonjsko polje i brojne druge aktivnosti.

Kamp organiziraju Poduzetnički inkubator PISMO u suradnji s Razvojnom agencijom SIMORA i Sisačko-moslavačkom županijom, uz podršku Grada Novske i brojnih ustanova uključujući Javnu ustanovu Regionalni koordinator SMŽ, Srednju školu Novska, Razvojnu agenciju Grada Novske – NORA te partnera A1 Hrvatska i White Shark.

Iz PISMA naglašavaju kako su osmislili program koji ne samo da podučava djecu kako kreirati videoigre, već im omogućuje da aktivno dožive tjedan dana ispunjenih avanturama, stvaranjem novih uspomena i upoznavanjem najnovijih tehnologija. Svaki dan se započinje s aktivnostima za razbuđivanje i energičan start.

Iris Pilipović, suradnica za pripremu i provedbu/PD

Polaznici sudjeluju u dinamičnim jutarnjim vježbama koje će im pomoći da se razbude i pripreme za dan pred njima. Na STEM radionicama savladavaju nove znanstvene i umjetničke vještine, slažu strujne krugove, izrađuju trodimenzionalne predmete i stvaraju svjetleće slike noćnog neba.

Radionica robotike pruža priliku polaznicima da kroz praktičan rad i programiranje stvore robota koji oživljava njihove ideje, savladava prepreke i precizno prati zacrtane putanje.

Cilj radionice komunikacijskih vještina je osposobljavanje polaznika za jezičnu komunikaciju u svim priopćajnim situacijama u kojima se mogu zateći. Radionice se trude osnažiti komunikacijske vještine polaznika kroz zanimljive situacijske igre, govorne vježbe, igre uloga televizijskih reportera i voditelja te sučeljavanjem u parlaonici.

Tijekom večeri uz promatranje zvijezda djeca uče o astronomiji. Mališani koriste teleskope i druge instrumente kako bi istražili noćno nebo, učeći o različitim zvijezdama, planetima i drugim nebeskim tijelima. No ipak, mnogim polaznicima najdraže je razviti vlastitu video igru.

Polaznici se upoznaju s bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta Parka prirode Lonjsko polje/PD

Sve na jednom mjestu
Suradnica za pripremu i provedbu Iris Pilipović pojasnila nam je kako je taj dio edukacije mališana podijeljen: “Djeca razvijaju video igre koristeći programe Krita, Unity i Blender, a radimo u tri razine znanja: osnovna, napredna i napredna plus. Razine su određene prema broju prethodnih sudjelovanja u našem kampu, pa svaki novi polaznik započinje s osnovnom razinom’’.

Cijena kampa iznosi 370 eura po polazniku, no kako se navodi na web stranicama kampa posebnu pogodnost imaju za obitelji s više djece. Za drugo dijete iz iste obitelji nudi se 10 posto popusta. “Odaziv je sjajan. Ne bismo organizirali kamp po treći put da nismo primijetili oduševljenje djece i roditelja,” svjedoči Pilipović. Djeca kroz kamp istražuju prirodu i sudjeluju u edukativnim radionicama.

Tijekom izleta, sudionici imaju priliku upoznati se s bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta Parka prirode Lonjsko polje. Ovogodišnje izdanje ljetnog kampa uvelo je i jednu novost, a to je edukacija na kojoj polaznici kroz interaktivna predavanja uče sigurno koristiti internet i razviti zdrave navike online ponašanja.

“Ove godine uvodimo i edukacije o sigurnosti na internetu. Djeca uz edukatore iz Centra za sigurniji internet uče kako sigurno koristiti internet, prepoznati opasnosti i pravovremeno reagirati na njih,” naglasila je Pilipović. Za organizatore cilj ovog ljetnog kampa u Novskoj je učenje, igranje i zabava na jednom mjestu.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close