‘Konstruktor je predao papire na vrijeme!’

Autor: Suzana Varošanec , 18. siječanj 2013. u 18:02
Thinkstock

Postavlja se pitanje je li stanje u registru predstečajne nagodbe ažurno ili ne…

Splitski Konstruktor predao je u roku potrebnu dokumentaciju Financijskoj agenciji radi otvaranja postupka predstečajne nagodbe! Potvrdio nam je to u petak u telefonskom razgovoru zagrebački odvjetnik Josip Madirazza, opunomoćenik Konstruktora. U cijelosti je opovrgnuo podatak Fine od četvrtka koji smo u petak i objavili, a po kojem Fina tada još nije imala ništa osim svojeg Zaključka Konstruktoru o nadopuni dokumentacije, te uz navođenje da je Finin rok od 40 dana za nadopunu protekao.  
 
“To nije točno; uredno je sve predano na vrijeme, i to 14. siječnja! Rok koji je Fina dala Konstruktoru prema mojoj računici protekao je 15. siječnja”, izjavio je Madirazza objasnivši i detalj da je kao opunomoćnik Konstruktora upravo njegov odvjetnički ured predao Fini od Konstruktora zatraženu dokumentaciju. Na kraju je odvjetnik odbio navesti tko je primjerice potpisao revizorsko izvješće što je inače javni podatak, i to uz objašnjenje da u ovom trenutku ne smatra da je taj podatak potreban.

To bi značilo da je u jednom od najvećih predmeta potencijalne predstečajne nagodbe – i po broju radnika, i visini dugova, dokumentacija koja se od Konstruktora čeka 40 dana u Fini urudžbirana proteklog ponedjeljka, a da nekoliko dana nakon toga Fina taj podatak nije registrala. Postavlja se pitanje je li stanje u tom registru predstečajne nagodbe ažurno i pouzdano ili ne, a što je problem za sve one koji moraju dnevno donositi odluke temeljim tih činjenica.

Jednako kao što je Fina dužna objaviti da je netko podnio prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, Fina je dužna objaviti da je naknadno podnešena i sva tražena dokumentacija, posebice kad su u pitanju rokovi, te ih prate razne zainteresirane strane. Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi je člankom 28. regulirao da će se objaviti sva dokumentacija dostavljena tijekom postupka, međutim nije odredio u kojem roku, pa zbog toga dolazi do legalnih zabluda kod zainteresiranih strana.

Iz ovog primjera Konstruktora može se zaključiti da praćenje Fininog registra predstečajne nagodbe, upravo zbog izostanka zakonom riješene ažurnosti da se informacije važne za status dužnika objavljuju onda kad su i zaprimljene, ne može osigurati u cijelosti pouzdane informacije o stanju dužnika iz tog registra za bilo koga kome su poslovno odlučujuće. 

Komentirajte prvi

New Report

Close