Kojundžićev Cuspis nakon ‘Cijepi se’ izrađuje i Registar lobista

Autor: Josipa Ban , 04. rujan 2024. u 07:00

Pravilnik o vođenju Registra lobista stavljen u javnu raspravu.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa stavilo je u javno savjetovanje prijedlog Pravilnika o vođenju Registra lobista. Prijedlog koji će u javnom savjetovanju biti mjesec dana, do 2. listopada, kada će na snagu stupiti i dugoočekivani Zakon o lobiranju, propisuje način vođenja Registra koji je važan dio reguliranja prakse zagovaranja interesa. Kada ovaj Registar bude uspostavljen, napokon ćemo imati javno dostupne podatke o tome tko se sve u Hrvatskoj bavi lobiranjem.

Izvješće o provedenoj javnoj raspravi trebalo bi biti objavljeno 14. listopada, nakon čega će lobisti znati koje sve podatke i dokumentaciju moraju podnijeti te na koji točno način da bi mogli biti upisani u Registar i obavljati lobističku djelatnost.

Prijedlog pravilnika, kao i Zakona, kaže da će se zahtjevi za upis, brisanje i promjenu podataka u Registar lobista podnositi elektronički. I svi obrasci koje će trebati popuniti bit će dostupni elektronički u aplikaciji na mrežnim stranicama Povjerenstva.

No, kako programsko rješenje još nije gotovo, obrasce i potrebnu dokumentaciju lobisti će morati skinuti sa stranica Povjerenstva te ih popunjene i osobno potpisane dostaviti na adresu Povjerenstva. Tako će biti do 2. kvartala 2025., odnosno razdoblja između travnja i srpnja, kada bi trebao biti uspostavljen elektronički Registar lobista, kažu iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, koje je zaduženo za njegovu izradu.

Dio šire priče

Elektronički Registar lobista, naime, izrađuje se u okviru šire IT platforme čiji je cilj unaprjeđenje učinkovitosti preventivnog antikorupcijskog okvira. Platforma je dio reforme sprječavanja i suzbijanja korupcije iz NPOO-a, konkretno dio mjere “Povećanje učinkovitosti, koherentnosti i otvorenosti nadležnih tijela u borbi protiv korupcije kroz digitalizaciju, jačanje transparentnosti i unaprjeđenje koordinacije”.

U okviru nje izrađuje se još šest modula – virtualni asistent, podnošenje prijave nepravilnosti pučkoj pravobraniteljici, popis trgovačkih društava u vlasništvu države i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te umrežavanje i koordinacija nacionalnih tijela za izradu, provedbu i praćenje provedbe nacionalnih strateških i provedbenih dokumenata. Njihova je izrada u tijeku, kažu iz nadležnog Ministarstva. Što se tiče elektroničkog Registra lobista, odgovaraju da je “u tijeku izrada funkcionalnih specifikacija s ugovarateljem prije izrade samog IT rješenja”.

Ugovaratelj je tvrtka Cuspis, čiji je osnivač i direktor Vinko Kojundžić. Javnosti je postao poznat u jeku koronakrize zbog navodne povezanosti s ministrom Vilijem Berošom i poslom koju je Cuspis dobio na izradi platforme Cijepi se. Kojundžić je čest prijavitelj na državne natječaje. Predstavlja se kao veliki borac protiv korupcije, a lani je održao više konferencija za medije na kojima je “razotkrivao mega afere”. Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije (9.12.) objavio je da je u samo mjesec i pol dana otkrio četiri afere koje su potresle zdravstveni sustav. “Niti jedan zviždač u povijesti Hrvatske nije otkrio toliko afera. A ovo je tek početak!”, objavio je Kojundžić koji se ove godine i politički aktivirao te je bio drugi na listi Stranke Ivana Pernara u VI. izbornoj jedinici.

Najniža ponuda

Posao izrade IT platforme za unaprjeđenje učinkovitosti ukupnog preventivnog antikorupcijskog okvira dobio je jer je, pokazuje dokumentacija s javne nabave, dao najnižu ponudu. Procijenjena vrijednost izrade IT platforme, za što su konkurirale neke od vodećih domaćih IT kompanija (Ericsson Nikola Tesla, Span, Omega software, Fina…), iznosila je 637 tisuća eura bez PDV-a. Cuspis Vinka Kojundžića ponudio ju je napraviti za 287 tisuća eura bez PDV-a, odnosno 358 tisuća eura s PDV-om. I dobio je posao.

Kojundžićev Cuspis, tvrtka koja je lani prema podacima Fine ostvarila 1,2 milijuna eura prihoda, uz elektronički Registar lobista, radi i na spomenutom virtualnom asistentu koji će građane voditi kroz zakonske tekstove vezane uz borbu protiv korupcije (od prijave nepravilnosti, prava na pristup informacijama, sukob interesa do lobiranja), ali i na drugim modulima kojima je cilj sprječavanje korupcije.

Registar lobista do uspostave elektroničke varijante Povjerenstvo će privremeno voditi korištenjem postojećih informatičkih alata, kažu iz nadležnog Ministarstva. Vodit će ga zapravo kao Excel tablicu. Nažalost, podaci iz godišnjih izvještaja koje će lobisti morati predavati, a koji će sadržavati podatke o tome koga su lobirali, bez traženja, neće biti javno dostupni. Također, lobirane osobe (javni dužnosnici) neće imati obavezu izvještavanja o tome tko ih je i na koju temu lobirao.

Komentirajte prvi

New Report

Close