Koji su najnoviji trendovi u zapošljavanju menadžera

Autor: Promo , 04. srpanj 2024. u 22:00
Valentina Haddad, voditeljica odjela za regrutiranje i selekciju, specijalizirana za executive search u SELECTIO Grupi/PD

Potraga za menadžerima nikada nije bila dinamičnija, a sve ih je izazovnije i zadržati.

Uz promjene na tržištu rada koje donose nove generacije zaposlenika, ali i tehnologija, dolazi i promjena menadžerskih uloga.

Menadžeri danas imaju puno širu paletu vještina i raznoliko iskustvo zbog čega ih sve više odlazi iz organizacija i kreće u poduzetničke vode. U takvom je tržišnom okruženju poslodavcima sve izazovnije zadržati kompetentne menadžere, dok očekivanja s obje strane rastu.

Pored uobičajenih menadžerskih vještina traže se kompetencije lidera
Iz iskustva vodeće domaće grupacije za HR savjetovanje – SELECTIO Grupe, potraga za menadžerima nikada nije bila dinamičnija.

“Pored većeg financijskog paketa i digitaliziranog onboardinga, kandidate koji se prijavljuju za menadžerske pozicije odnedavno privlače brojni nematerijalni benefiti poput autonomije i fleksibilnosti u radu te organizacijska kultura koja njeguje mentalno zdravlje. Istovremeno, poslodavci kod kandidata traže emocionalnu inteligenciju i bogato generalističko znanje te vještine koje se dobivaju kroz akumulirano iskustvo na različitim poslovima.

Za takvog su menadžera sigurni da će sa strateški šireg aspekta moći sagledati izazovne situacije i maksimizirati vrijednost novih alata. To su odlike pravih lidera i kandidati koji streme rukovodećim pozicijama znaju važnost stjecanja tih vještina.”, ističe Valentina Haddad, voditeljica odjela za regrutiranje i selekciju, specijalizirana za executive search u SELECTIO Grupi.

SELECTIO Leadership Akademija

Menadžeri razvijaju leadership kompetencije koje im pomažu u upravljanju timovima, preveniranju sukoba i motiviranju zaposlenika.

Zamjena starih menadžerskih pristupa novima
SELECTIO Grupa, vodeća domaća grupacija za HR savjetovanje pronalazi i testira menadžere za gotovo sve vodeće tvrtke na tržištu rada već 20 godina i u tom je, prilično dugom periodu, svjedočila brojnim promjenama. Iskusni recruiteri iz SELECTIO Grupe tako su primijetili spremnost sve većeg broja menadžera na zamjenu zastarjelih pristupa s novima kako bi ostvarili održiv uspjeh i pozitivan utjecaj na tim i organizaciju.

Upravo u svrhu edukacije i razvoja voditelja, SELECTIO provodi Leadership Akademiju koja je do sada educirala tisuće voditelja iz gotovo svih industrija. Koncipirana je kao put osobne transformacije koji voditelje uči razvijati svijest o sebi kako bi mogli prepoznati vlastite snage i prilike za rast.

Na taj način menadžeri razvijaju leadership kompetencije koje im pomažu u upravljanju timovima, preveniranju sukoba i motiviranju zaposlenika. Ovakve su vještine recruiterima i head hunterima pokazatelj visoke sposobnosti prilagodbe što je veliki plus prilikom zapošljavanja na rukovodećim i menadžerskim pozicijama.

Prilagodba je najtraženija vještina

Menadžeri se moraju znati prilagoditi novim uvjetima, procesima i tehnologijama jer je to jedini način da ostanu traženi.

Unbossing donosi potpuno novi pristup radu i upravljanju
Uz utjecaj dinamičnog tržišta i pojavu trenda smanjenja uloge srednjeg menadžmenta (eng. unbossing) prilagodba menadžera postaje jedna od najtraženijih vještina. Unbossing donosi potpuno novi pristup radu i upravljanju jer naglasak stavlja na odgovornost timova koji su danas sve inovativniji i sve stručniji. Zato se menadžeri moraju znati prilagoditi novim uvjetima, procesima i tehnologijama jer je to jedini način da ostanu traženi.

Stoga se mnoge tvrtke oslanjaju na vanjske konzultante za ljudske resurse koji pomažu organizacijama da pruže obuku i podršku u razvoju potrebnih vještina menadžera srednje razine. Još jedan trend na menadžerskim pozicijama je job crafting koji se odnosi na proaktivne i namjerne akcije koje menadžeri provode kako bi redizajnirali posao.

Danas menadžeri mijenjaju radne zadatke kako bi posao bio u skladu s njihovim vještinama, interesima i željama za profesionalnim rastom. Istraživanja pokazuju da ovaj trend dovodi do povećanja angažiranosti zaposlenika i osjećaja kontrole kroz inovaciju i prilagodljivost, zbog čega dolazi do pojave intrinzične motivacije i daljnjeg razvoja.

Osim prilagodbe i daljnjeg usavršavanja u području u kojem rade, pred menadžerima je i trend promjene karijere (eng. career switch). Sve su otvoreniji za karijerne zaokrete i preuzimanje novih uloga, a na to gledaju kao na odličan dodatak osobnom rastu, kao i rastu organizacije. Stoga su fleksibilnost, inovativnost u zapošljavanju i prilagodljivost tržišnim promjenama ključni za privlačenje i zadržavanje vrhunskih menadžerskih talenata.

Zato ne čudi da SELECTIO Grupa koja zapošljava stručnjake iz različitih područja kod kandidata cijeni različitost kompetencija te da promjenu karijere vidi kao pozitivan znak više nego negativan. Primjerice, konzultante iz Big 4 organizacija zapošljavaju na pozicijama konzultanata u svojem Talent Acquisition and Executive Search odjelu, a u Employer Partner odjelu potiču njihov daljnji razvoj unutar kompanije rotacijama po odjelima.

Uz to, provode edukacije za viši menadžment o izazovima na tržištu rada, hiring menadžere o ključnim prenosivim kompetencijama za širenje baze kandidata i na kraju same kandidate o prilikama u novim industrijskim okruženjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close