Kapitalni fond izašao iz Badela

Autor: Snježana Vujisić Sardelić , 22. rujan 2008. u 06:30

Predsjednik Uprave Badela 1862 ističe da je u tvrtki vlasništvom nezadovoljan KD Invest i 2-3 menadžera te da nema nikakve krize među malim dioničarima

Obavijest Badela 1862 kako je kompaniji KD Investment poslao tužbu za poništenje odluka Skupštine dioničara ponovno je aktualizirala pitanje vlasništva i kontrole nad kompanijom. Istodobno su u poslovnim krugovima sve intenzivnije špekulacije da tvrtka sve lošije posluje. Ante Perković, predsjednik Uprave i jedan od najvećih dioničara kompanije u “Poslovnom dnevniku” iznosi sasvim suprotnu argumentaciju. Kompanija, prema njegovim riječima, posluje dobro, a najveći problem s KD Investmentom upravo je to što taj slučaj uzima vrijeme menadžmentu za bavljenje biznisom, a ne vlasničkim problemima.

Zašto niste prihvatili protuprijedloge KD Investmenta na Skupštini?
Nije to pitanje prihvaćanja, nego glasovanja. Njihovi protuprijedlozi su izneseni, ali nisu izglasani. Sa 16,5 posto vlasništva su tražili, primjerice, promjenu članova NO-a i promjenu Uprave za što je potrebno izglasavanje većinom glasova koju oni jednostavno nemaju. S obzirom na svoj udio, oni sukladno Statutu imaju pravo na jednog člana Nadzornog odbora i to im ne osporavamo. Ali oni su tražili više.

Što mislite, što je u pozadini tih njihovih postupaka?
Mislim da oni pokušavaju sanirati vlastitu investicijsku štetu. Dok nas s jedne strane tuže i stvaraju određeni nemir među dioničarima, s druge strane cijelo vrijeme traje prepiska s njima da Badel od njih otkupi taj paket.

Jeste li vi na to spremni?
Jesmo, ali po tržišnoj cijeni, a ne po cijeni njihova stjecanja.

Očito je u tome i najveći problem?
Da, ali što im mi u tome možemo pomoći? Meni je žao što su se našli u toj situaciji i što svojim vlasnicima sad moraju opravdavati gubitak koji imaju na našim dionicima. Ali oni su naše dionice kupovali na vrlo visokim razinama cijena, prosječno 750 kuna. Štoviše, dogurali su burzovnu cijenu na visine za koje sasvim sigurno nema osnove u pokazateljima tvrtke. Pritom se uopće nisu ponašali strateški, nisu prije tih stjecanja došli ovdje i razgovarali, ne žele Badel doživljavati kao svoju kuću. Ako želite biti vlasnik, sasvim se drukčije ponašate. Nije vam u interesu brza zarada. Ja sam dionice kupio da budem vlasnik, a ne špekulant.

Što mislite da oni žele?
Moja je pretpostavka da žele kontrolu nad upravljanjem kako bi tako došli u situaciju da namire svoj gubitak, bilo izvlačenjem novca, bilo prodajom imovine koju Badel 1862 ima.

Ima i komentara da KD Investment radi za nekoga tko zapravo želi preuzeti tvrtku?
To nije isključeno, čak mislim da razaznajem koja bi strana kompanija mogla biti u pozadini. U tom je slučaju njihov jedini cilj bio sticanje kontrole nad tvrtkom, podjela na biznise i rasprodaja imovine. Računali su vjerojatno i s dionicama nekoliko menadžera iz kuće, ali se pokazalo da nemaju dovoljno za preglasavanje i uzimanje kontrole. Istodobno cijelo vrijeme zbog pada cijene dionice bilježe minuse u svojoj bilanci zbog čega nas žele pritisnuti da mi otkupimo njihov udio po cijeni njihova stjecanja.

Hoćete li zbog tužbe promijeniti stav o otkupu njihova udjela?
Ne znam. Ako se odlučimo na to, kupit ćemo cijeli paket po cijeni koja bude na burzi u tom trenutku.

Je li u Badelu na djelu vlasnička kriza? Je li točno da su mali dioničari nezadovoljni sadašnjom vlasničkom strukturom?
U Badelu je vlasništvom nezadovoljan KD Invest i 2-3 menadžera koji su nešto jači dioničari. Nema nikakve krize među malim dioničarima. Udruga – mali dioničari drži 53 posto, u Udruzi je 632 mala dioničara, a iz nje je dosad izašlo svega 16 ljudi, i to samo oni koji su prodali svoje pakete. Posve se pogrešno imputira da se broj dioničara u Udruzi prepolovio jer se brkaju brojke. Naime, Badel 1862 ukupno ima oko 1800 dioničara, ali nisu svi ni zaposlenici ni članovi Udruge. Osobno imam 799 punomoći.

Nagađa se da će se KD Investment, nezadovoljni dioničari i Kapitalni fond povezati u zajedničkom djelovanju te da će tako dobiti udio dovoljan za izglasavanje svojih odluka?
Ta je špekulacija krenula iz KD-a, ali na Kapitalni fond ne mogu računati jer on više nema udio u vlasništvu Badela 1862. U ugovoru s HMID-om postojala je stavka prema kojoj su dionice mogle biti prodane jedino nama i kad je ugovor istekao, mi smo 30. lipnja s HMID-om zaključili predugovor o preuzimanju njihova paketa od 75.000 dionica ili 10 posto udjela u vlasništvu. Plaćanje mora biti izvršeno do kraja mjeseca što ćemo i ispuniti, nakon čega će se sve njihove dionice prenijeti na nas.

Vi tvrdite da mali dioničari nisu prodavali dionice jer su nezadovoljni vašim načinom upravljanja?
Da se razumijemo, oni su prodavali dionice jer su na njima izvrsno zaradili. Bilo ih je koji su stjecali povlaštene dionice po 39 kuna, a prodavali ih po 800 pa vi izračunajte.

Koliko je istine u pričama da je poslovanje sve lošije, osobito u biznisu s vodama i sokovima?
Upravo suprotno, zbog promjene politike rada i odluke da od početka godine u rezultat računamo samo ono što smo stvarno realizirali i naplatili, a ne i količine koje smo plasirali, naši su pokazatelji vrlo dobri. Mi smo nekoliko godina unatrag imali vrlo dobre postotke rasta količinskog plasmana, ali to nije pratila realizacija. Stoga je plan za 2008. bio zasnovan na realizaciji u 2007. i tempo ostvarenja je dobar unatoč tome što nam to nije bilo lako.

Je li točno da vam voda i sokovi ugrožavaju poslovanje s vinima i JAP-om?
Svi zaboravljaju da je prema investicijskom planu voda na pozitivnu financijsku nulu trebala doći u 2009., a mi ćemo to ostvariti već ove godine i smatramo to velikim uspjehom. Količinski plasman je 25 milijuna litara što nas pozicionira na drugo mjesto na ljestvici proizvođača voda. U tijeku je i premještanje proizvodnje sokova iz Eurobeva u Kalničke vode što ćemo završiti krajem sljedeće godine, a s vremenom ćemo razmatrati opravdanost odvajanja operacija prodaje i marketinga jer je riječ o drugoj kulturi pića. Imamo izvrsne ugovore za plasman vode u Iran i prema svemu tome dugoročno je budućnost u tom biznisu sigurna, osobito zato što je kvaliteta naše vode besprijekorna. Osim toga već je prije Badel cijelu svoju investiciju u Kalničke vode pretvorio u kapital i sada smo vlasnici 82 posto tvrtke. A upravo zato da lošijim poslovanjem voda ne bismo ugrozili matičnu kuću, krajem 2007. prodali smo 5 posto temeljnog kapitala zaposlenicima kako bismo dobili više od 100 dioničara te tako dobili širu vlasničku strukturu. Sada se spremamo svim zaposlenicima grupe ponuditi dionice na isti način kako smo to napravili s dionicama Badela 1862.

A zašto ne biste izlistali dio vlasništva Kalničkih voda na burzi?
To ne želimo, ali pripremamo Badel 1862 za ulazak u prvu kotaciju.

Posljednjih godina ste dosta investirali u nove nasade?
Još je u planu sadnja 200 ha vinograda na Korlatu, pa bi uz zasađenih 104 to bio i najveći vinograd u kamenu u Europi, a s obzirom na kvalitetu naše vinske palete koju nam potvrđuju brojne nagrade, siguran sam da ćemo u vinima napraviti puno. Jaka alkoholna pića su vrlo stabilna, mi smo tu lider na tržištu i ako govorimo o strateškom partnerstvu u tom segmentu, to samo može biti Badel 1862 nekome drugome.

Upravljanje tvrtkom

Autokrat
Ne bih se s tim složio. Uostalom, imamo puno primjera u Hrvatskoj u kojima su vlasnici istodobno i predsjednici Uprave. Te bi dvije pozicije bile u koliziji kad bi vlasnik istodobno bio i špekulant. A što se tiče dojma da sam autokrat, rekao bih prije da sam radoholičar.

Menadžment
Ne postoji onaj koji danas nema problem s menadžmentom. Nikad nisam mijenjao operativne direktore ili inženjere jer oni drže kompaniju. Mijenjam menadžere koji imaju posebne ugovore od kojih se traži da naprave ono što su preuzeli potpisom ugovora.

Zemljište na Žitnjaku
Mislim da će i to uskoro biti riješeno jer smo dobili informacije da taj predmet što se tiče Maestra nije sporan. Svaki dan očekujemo sastanak s čelnikom HFP-a kako bismo nastavili legalizaciju čestice od 14.000 četvornih metara. Očekujemo ćemo to završiti do konca godine. Zainteresiranih kupaca u svakom slučaju imamo.

Komentirajte prvi

New Report

Close