Kampanja Kerekesh Teatar najuspješnija u povijesti crowdfundinga u Hrvatskoj

Autor: Josipa Ban , 11. siječanj 2024. u 13:43
Foto: PD

Mobilizacijom građana u tri mjeseca prikupili milijun eura, a Varaždin će dobiti Kulturni centar.

Za samo mjesec dana, točnije 10. veljače, počet će radovi na izgradnji Kulturnog centra u Varaždinu, a već bi kroz otprilike godinu dana, nekada tijekom 2025., Centar trebao biti izgrađen i u funkciji.

Grad kulture tako bi napokon trebao dobiti multimedijalni prostor u kojem će svoje vještine moći vježbati, a onda i javno predstaviti, baš svi varaždinski kreativci. A za ovaj, u posljednjih nekoliko desetljeća najveći kulturno infrastrukturni projekt Grada Varaždina, zaslužan je entuzijazam, ambicija i briga o općem dobru Kerekesh Teatra, varaždinskog privatnog kazališta.

Tim Kerekesh Teatra, osim što će gradu izgraditi, pa i ostaviti u naslijeđe, prostor namijenjen razvoju kulture, u projekt je uspio uključiti gotovo 1500 ljudi.

Zid zahvale

Ime svih koji investiraju u izgradnju Kulturnog centra u Varaždinu, bez obzira na uloženi iznos, bit će upisano u zid zahvale na ulazu u glavnu dvoranu.

Za realizaciju onoga što je Varaždinu nužno, a što se nije dosjetila pokrenuti niti gradska niti državna vlast, Kerekesh Teatar gura od 2019. Krajem prošle godine, točnije u listopadu, za finalizaciju projekta odlučili su pokrenuti crowdfunding kampanju pod motom “Budite uz nas, gradimo za vas”, odnosno kampanju grupnog prikupljanja novca.

I trenutačno je to najuspješnija pokrenuta domaća kampanja u povijesti hrvatskog crowdfundinga. U svega tri mjeseca, naime, prikupili su nešto više do milijun eura (1,025 milijuna) što nije uspjelo niti jednom prethodnom hrvatskom projektu i kampanji.

Cilj im je prikupiti pet milijuna, no za hrvatske je prilike i svrhu za koju se novac prikuplja, milijun eura izvanredan uspjeh. Uostalom, kaže Jan Kerekeš, glumac, suosnivač i umjetnički voditelj Kerekesh Teatra, kampanja će biti otvorena do završetka projekta tako da svi koji su ga voljni podržati za to još imaju vremena.

Kerekeš Teatar probe je dosad održavao u garaži za kamione, a 10. veljače počet će radovi na izgradnji Kulturnog centra koju pomažu sredstvima i građani Varaždina/PD

Probe u garaži
“Ovo je dobro i zadovoljan sam. Posebno stoga što 80 posto tvrtki koje sam stavio na papir s namjerom da ću nazvati i zamoliti za pomoć jednostavno nisam stigao kontaktirati od mnoštva obaveza”, kaže umjetnički voditelj Kerekesh Teatra.

Od trenutka kada su na domaćoj platformi Bona Fides Invest pokrenuli kampanju, naime, ovo je privatno putujuće kazalište odigralo oko 80 predstava. No njihov je rad možda i najbolja kampanja. Kerekeš tako ističe da ih ne prestaje iznenađivati uključivanje građana u kampanju upravo nakon predstava.

“Građani stalno pitaju kako se uključiti, no još nisu sigurni u crowdfunding niti u online transfer novca. Svi zajedno moramo raditi na tome da ljude bolje upoznamo s crowdfundingom”, napominje.

Kerekeš

Građani stalno pitaju kako se uključiti, no još nisu sigurni u crowdfunding niti u online transfer novca.

A na taj se način prikupljanja novca Kerekesh Teatar, koji je u projekt već uložio više od 100 tisuća eura, odlučio jer drugog načina financiranja nije bilo. Naime, od 2019. čekaju raspisivanje europskog natječaja koji bi omogućio sufinanciranje izgradnje kulturnog objekta. No takav natječaj nisu, niti će dočekati.

Pa ni onaj najveći u povijesti kulture vrijedan 33 milijuna eura – Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija – nije predvidio sufinanciranje izgradnje, već samo obnovu kulturnih i kreativnih građevina. “Što je stupidno”, smatra Kerekeš.

Da nešto mora poduzeti po pitanju uvjeta u kojima djeluje varaždinska kulturna i kreativna scena Kerekesh Teatar ponukala je situacija u kojoj su se i sami našli. Ovo uspješno kazalište, naime, nema prostor za probe, pa predstave usavršavaju u garaži za kamione.

Bolji uvjeti svima
No već za kojih godinu dana, Kerekesh Teatar, ali i ostatak varaždinskih kreativaca, trebali bi imati krov nad glavom, ugrijan i klimatiziran prostor s dvije dvorane (velikom s 450 sjedećih mjesta i malom sa 120 sjedećih mjesta), dvije plesne dvorane, glazbeni studio, prostor za glazbene probe, studio za snimanje i fotografiranje, garderobe, urede, ugostiteljski objekt, ljetnu scenu….

U tu svrhu Kerekesh Teatar gradu je platio već 16.500 eura naknade za pravo građenja. Naknadu od 5500 eura moraju plaćati još 27 godina nakon čega će Kulturni centar, inicijativa malog privatnog kazališta koja će zaživjeti zahvaljujući podršci građana, postati vlasništvo Grada Varaždina.

1493

ulagača do sada ima kampanja ‘Budite uz nas, gradimo za vas’

Prosječno ulaganje građana je, kaže Kerekeš, 50 eura, no u kampanju se uključuju i tvrtke s donacijama od 2500 do čak 300 tisuća eura. “Takvim se iznosima nisam nadao kada smo pokretali projekt”, kaže Kerekeš. Dodaje pritom da se Grad Varaždin uključio kroz oslobođenje plaćanja komunalne naknade.

“To nam je drago, no smatram da bi se u ovu akciju trebali uključiti i grad i Varaždinska županija, pa i Ministarstvo kulture te turizma. Kako? Neka sami procijene”, kaže Kerekeš.

Inače, sam projekt izgradnje Kulturnog centra u Varaždinu vrijedan je 2,9 milijuna eura, no Kerekesh Teatar želi prikupiti više kako bi osigurali financiranje budućih programskih i promotivnih aktivnosti. Tim bi novcem, dakle, udrugama htjeli osigurati besplatan najam prostora.

“Najam bi im bio osiguran unaprijed, putem crowdfunding kampanje”, objašnjava Kerekeš. Također, sve će osnovne i srednje škole te fakulteti u Varaždinu imati pravo na besplatno korištenje glavne dvorane jednom u godinu dana. Ono što ne prikupe crowdfundingom pokrit će Kerekesh Teatar kreditom.

Komentirajte prvi

New Report

Close