Budete li ove jeseni poželjeli pojesti porciju tjestenine, tagliatela primjerice, sa samo jednim jedinim dekagramom bijelog tartufa, pripremite se na cijenu koja bi mogla iznositi najmanje 400 kuna. Upravo su naime objavljene prve kalkulacije cijena za bijeli tartuf koji kao što je poznato na scenu stupa sredinom jeseni, koncem listopada i u studenom, prema kojima ne bi bilo iznenađujuće dosegne li iznos od čak pet tisuća eura za kilogram! Kako za Novi list ističe Robert Marušić, vlasnik i autor portala Istragram.hr, kao i jedan od najboljih poznavatelja kretanja na tartufarskoj sceni uopće – poketač je i organizator lipanjskog sajma ljetnog crnog tartufa u Buzetu, član Udruge tartufara Istra, međunarodni promotor istarskih tartufa i vlasnik restorana županijske licence Tartufo Vero – niz je razloga zbog kojih se sluti “jesensku gastro astronomiju”.
– U kolovozu se smije održavati “pokazno traženje tartufa” isključivo na uskoj lokaciji gdje lovac tartufar prezenter sa suradnikom prije zakopa crni tartuf. Tartufi kupljeni ili ubrani do 30. srpnja čuvaju se u posebnim frižiderima gdje zadržavaju svježinu do kraja kolovoza. Pokazno traženje tartufa u kolovozu je isključivo performans za turizam. Zato se zove “Pokazno traženje tartufa” za razliku od Truffles Huntinga, odnosno Lova na tartufe koji je u kolovozu zabranjen. Truffle Hunting
Iako je na sceni jedna od najvećih suša u ovom stoljeću, s malim izgledima da kiše u znatnijim količinama bude sve do sredine kolovoza, istarska se tartufarska zajednica solidno drži. Riječ je prvenstveno o široj zoni Motovunske šume, ali i dalje sve do predjela ispod Učke gdje uspijeva crni tartuf. Kad su u pitanju staništa bijelog tartufa u Italiji, sušu podnose znatno teže tako da se sa strahom pretpostvalja kako će ih na tom području biti znatno manje. Samim time, a riječ je o izrazito osjetljivom tržištu, cijene istarskog bijelog tartufa mogle bi poletjeti u nebo, piše Novi list.
Istarski bijeli tartuf, bez obzira koliku cijenu dosegne, bez problema pronalazi tržište u najboljim restoranima svijeta. Iako mu je gram pet eura, ili gastronomska količina od jednog dekagrama od 50 eura na više, za gastro hramove u kojima večera od nekoliko sljedova doseže dvjesto ili tristo eura, “poremećaj” u cijeni istarskog bijelog tartufa ni najmanje ne smeta.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu