Kako uštedjeti? ‘Za doručak gotovo ništa ne jedemo iz trgovine’

Autor: Agencija VLM , 29. listopad 2013. u 13:11
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U vremenima teške financijske krize mnogi ljudi su prisiljeni štedjeti.

U vremenima teške financijske krize mnogi ljudi su prisiljeni štedjeti. Međutim, ima onih među kojima je i Mira Jelušić, bankarska službenica iz Kaptola kraj Požege koja ističe da štedjeti treba kada ima jer tada se lakše prebrodi svaka kriza. Ona je racionalno raspolagati novcem naučila još u obiteljskom domu, a može se reći da je to dodatno usavršila radeći u banci gdje se susretala sa sudbinama ljudi koji su zapadali u financijske teškoće jer to nisu znali činiti.

-U mojoj obitelji se uvijek pazilo na potrošnju. Na prvom mjestu je bilo školovanje mene i dvije sestre, a ono što je ostalo s time se raspolagalo. Kod kuće se pravilo sve što se moglo kako se to ne bi kupovalo. Tako i ja danas radim, prije svega nastojim proizvesti domaću hranu u svom vrtu jer je to zdravije i puno jeftinije – objasnila je Mira.
Čajevi se ne kupuju nego se pripremaju od biljaka koje se mogu posaditi ili naći u prirodi svuda oko nas.

– Svake godine pravim pekmez od šljiva kojih ima posvuda. Jedino što se mora kupiti je malo šećera. Tu je pekmez od šipka, ajvar te ostala zimnicu. Već tri godine pečem kruh za koji brašno kupujem u većim pakovanjima i na akcijama. Taj se kruh ne može usporediti s onim koji se kupuje u pekarama i koji je pun aditiva, a jednako je ukusan i treći dan. Ušteda je i što se svaki dan ne mora ići automobilom u pekaru. Pravimo i domaće suhomesnate proizvode. Za doručak kupujemo samo margarin, a sve ostalo je domaće. Uz to ručak kuham za dva dana jer tako štedim i vrijeme i plin. Najgore je ići svaki dan u trgovinu jer osim što se uvijek kupi ono po što nismo došli tu je i trošak automobila – objašnjava Mira Jelušić.

Kako su minusi na tekućim računima ono što građane najčešće muči i što im u financijskom smislu predstavlja najveće opterećenje naša bankarska službenica navodi da se i taj problem može riješiti.

– Dugotrajne minuse je najlakše riješiti u dogovoru sa svojom bankom tako da se podigne gotovinski kredit koji bio pokrio minus na taj način da rata kredita bude prihvatljiva klijentu i da se ona vraća administrativnom obustavom na plaću – poručuje Mira Jelušić.

Priređujući domaći doručak i kruh te kuhajući ručak svaki drugi dan mjesečno se, kaže, može uštedjeti oko 1000 kuna što znači da se godišnje dobije jedna lijepa štednja od 12.000 kuna.
 

Komentari (10)
Pogledajte sve

Ovo je san svake poduzetnice…..
Otići na selo, živjeti pravim seljačkim životom na skromnom ali dobro opremljenom
imanju, u suživotu sa zdravim domaćim životinjama, ekološki uzgojenom hranom,
mirisima kruha i jutarnjim pjevom ptica pod prozorom….
Prošlo je već podosta godina, ali taj san nikako da postane stvarnost.
Umjesto toga,rano ujutro natjeram muža po osnovne namirnice u prvi supermarket,
već za dva sata, trebam opet namirnice za rućak, zatim, novac za razne dnevne potrebe i kafić dopodne, ako nešto fali prije nego idem kući, svratim opet
u veći supermarket, a navečer, pregledavam zalihe, hoće li trebati nešto
dodati za sutrašnje potrebe ukućana…Idiličan život ostaje na internetu,
pečenje kruha prava avantura, a ručak za dva dana , utopija dresiranih
partnera koji se mrze…………..

Tko se obogatio štednjom ?
Nitko !
Radom , ulaganjem , kreativnošću…
Da.


Pričajte vi što hoćete. Tko štedi taj i ima. Evo državna uprava štedi na nama i i našim pravima i svako malo se počasti novim Audijem A6.

Ali to je štednja jer novi kredit za A6 ima 500 kuna manju ratu od prošlog! Znači, umjesto 5000 kuna rata je 4500…
i kako onda reći da naša Vlada i župani nisu štedljivi??


lijepo je vidjeti kako narod prihvaća i samu političku igru bez kruha,
uskoro očekujem slogan, koji će narod podržati objeručke

" vi nemojte ni jesti, da bi mi mogli krasti "


auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, dobbbaaaaaar..

New Report

Close