Urod je različit – ovisno koliko su gdje u Hrvatskoj kumovale elementarne nepogode. Ubrali smo oko šezdeset tisuća tona jabuka što je otprilike, kažu, dovoljno za podmirenje domaćih potreba. A cijene i tržište? Pa kao i uvijek dosta turbulentno. Dok bismo trebali jesti domaće jabuke, iz Hrvatske voćarske zajednice upozoravaju na golemi uvoz. I to jabuka iz prošle sezone.
Beru se posljednji redovi na plantaži od petnaest hektara obitelji Rukavina u Svetom Petru Čvrstecu. Kako je loše izgledalo u proljeće, Antun Rukavina iz Bjelovara ističe da je sada, na kraju berbe uglavnom zadovoljan.
Nada se velikom udjelu prve klase, a sve je prodano poznatom kupcu putem proizvođačke organizacije.
– Zasad radimo stalno za Jabuka.hr. Mi tek našu cijenu znamo, zato što smo proizvođačka organizacija i znači kad se sva jabuka proda onda se određuje prosječna cijena, dodao je za HRT.
Spasio je Željko Ledinski na Bilogori veći dio svojega uroda od mraza mukotrpnom i skupom zaštitom, no sada se pita kako spasiti domaće tržište od poplave uvoznih jabuka.
– Zadnjih čak mjesec dana je vidljivo da se prazne skladišta po Europi, posebno u Poljskoj i da veći dio te robe završava kod nas gdje je ta roba stara više od godinu dana. Ona po svojoj cijeni daje konkurenciju domaćoj svježoj robi i tako se snižava i naša cijena, poručio je predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice Željko Ledinski.
Proizvođači se žale na prekomjerni uvoz, a prema podacima, u osam mjeseci već smo uvezli gotovo 13 585 tona jabuka, što je više nego cijele prošle godine. Neki kupci ne prepoznaju razliku, zato proizvođači kažu da treba pripaziti gdje se i što kupuje.
– Moja sugestija je da naši građani kupuju svakako kod provjerenih proizvođača iz svog okruženja, za koje znaju da imaju proizvodnju jabuka, za koje mogu sutra doći i reklamirati ako nešto nije s jabukom u redu, a u lancima ako kupuju svakako bih sugerirao da kupuju robu koja ima certifikat – dokazana kvaliteta Hrvatska, a koja ima markicu, rekao je Ledinski.
Stoga pri kupnji treba provjeriti svježinu. Na svježem voću peteljku je teško otrgnuti, a na odstajalom je ona suha i smeđa. Često je presudna i svijest kupaca koji, primjerice u nekim zemljama, neće posegnuti za uvoznim proizvodima sve dok ima domaćih.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu