Smart Industry
Kompostiranje

Kako bi održivo upravljala biootpadom, OŠ u Drenovcima je pronašla pametno rješenje

Prirodan proces kojim svi možemo pozitivno utjecati na klimatske promjene.

PD VL native tim
16. srpanj 2024. u 22:00
Ekološki uzgojeno voće i povrće u školskom vrtu/PD

Jedna od najmoćnijih radnji koje možemo poduzeti kako bismo smanjili otpad, pozitivno utjecali na klimatske promjene i izgradili zdravo tlo je prirodan proces recikliranja odnosno kompostiranje.

Pretvarajući naše ostatke hrane i iz okućnice (lišće, pokošena trava…) u kompost, transformiramo naše otpad u koristan dodatak tlu. Vrijednosti komposta su brojne pa između ostalog dokazano poboljšava strukturu tla, pomaže zadržavanju vlage, tlo čini prozračnijim, povećava mikrobiološku aktivnost tla, obogaćuje ga hranjivim sastojcima, povećava otpornost biljaka na nametnike i bolesti te osigurava bolju kvalitetu hrane uzgojene bez kemijskih sredstava.

Sve to je u današnjem svijetu prijeko potrebno, pa kompostiranje više nije rezervirano samo za poljoprivrednike i vrtlare. Za kompostiranje nije potreban niti veliki prostor, niti velika ulaganja i danas svatko može pridonijeti u daljnjem smanjenju otpada, očuvanju resursa i izgradnji održivije budućnosti. Pravi primjer je Osnovna škola Franjo Hanaman u Drenovcima koja je odlučila napraviti svoj reciklažni kutak.

Višestruka isplativost

“Škola je odlučila nabaviti komposter kako bi održivo upravljala biootpadom. Ova odluka proizlazi iz dugogodišnjeg rada na ekološkim projektima. Kroz školski projekt “Zavrtimo krug” nabavili smo komposter nove tehnologije za preradu biootpada. Kroz ovaj projekt učenici mogu naučiti više o održivosti, kompostiranju i ponovnoj uporabi biootpada. Također, planiramo izgraditi plastenik za uzgoj začinskog bilja”, ispričala je ravnateljica škole Marijana Raguž.

Škola je u komposter uložila jer su svjesni da kompostiranje smanjuje i količinu otpada koja završava na odlagalištima, što dugoročno može donijeti financijske koristi.

“Ako škola redovito kompostira ostatke hrane, to može značajno smanjiti troškove odvoza otpada. Otpad koji se odvozi na odlagalište često ima visoke troškove, posebno za velike institucije poput škola i restorana. Kompostiranje je znatno jeftinija opcija.

Iako nemam konkretnu brojku, dugoročno gledano manji troškovi odvoza i mogućnost korištenja vlastitog komposta kao gnojiva za biljke mogu se akumulirati tijekom vremena”, zaključila je ravnateljica OŠ Franjo Hanaman kojoj ovo nije prvi ekološki projekt. Dapače, kroz STEM projekt škola radi na raznim ekološkim inicijativama.

“Analizirali smo ph tla i vode, kemijski sastav hrane te sastav, svojstvo i zagađenost zraka. Kroz ovaj smo projekt dobili podatke za kvalitetniji i uspješniji ekološki uzgoj voća i povrća. Tijekom uključenosti u dugogodišnji projekt HZJZ-a ‘’Živjeti zdravo’’ promicali smo zdravlje kroz zdravu prehranu u školskoj kuhinji i uporabu vlastitog ekološki uzgojenog voća i povrća u školskom vrtu”, kaže Marijana Raguž te dodaje kako u školi, kroz aktivnost B1 – Domaćinstvo, svakodnevno koriste komposter kako bi dobili zemlju za cvijeće.

“Prosijemo kompost prije upotrebe kako bismo uklonili veće ostatke i dodajemo ga u rupe pri sadnji biljaka ili ga razbacujemo po zemlji neposredno prije sjetve ili sadnje. Prosijavanje komposta prije upotrebe je pametan korak.

To pomaže ukloniti veće ostatke i osigurava da se kvalitetan kompost ravnomjerno rasporedi u tlu. Također planiramo praviti kompostnu juhu kao tekuće gnojivo za biljke jer sama ideja o pravljenju kompostne juhe je fantastična! Tekuće gnojivo dobiveno iz komposta može biti izuzetno korisno za biljke”, naglasila je ravnateljica.

No gdje nabaviti komposter nove tehnologije za preradu biootpada koji veličinom odgovara baš vašim potrebama?

Rješenje za svaki prostor

“A1 Hrvatska nudi širok portfelj pametnih rješenja, a među njima su i pametni spremnici i komposteri za povećanje efikasnosti prikupljanja otpada. Komposter koji se nalazi u kantini OŠ Franjo Hanaman jedan je od veličinom manjih, kapaciteta pet kila biootpada dnevno, a namijenjeni su za škole ili vrtiće. Postoje komposteri različitih veličina, to jest kapaciteta, te sve ovisi o potrebama korisnika.

Do sada je najveća potražnja u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru. Naš portfelj pametnih rješenja čini poslovanje bržim, efikasnijim i sigurnijim. Osim što ponudom takvih rješenja drugima pomažemo da se prilagode i budu održivi, i sami ulažemo u obnovljive izvore energije te moderniziramo infrastrukturu”, ističe Denijel Bolfan, ICT Smart Solutions Sales Coordinator, A1 Hrvatska.

* Sadržaj omogućio A1

New Report

Close