‘Kad neće Jakovina, neka Linić kaže tko je dobio potpore’

Autor: Božica Babić , 24. srpanj 2013. u 18:00
Davor Blažić i Nedjeljko Babić/PIXSELL

Ogorčeni su što su od Agencije za plaćanja, koja vodi isplatu potpora, dobili dokument s pojedinačnim pravima i isplaćenim iznosima za sve vrste potpora, a zatajen im je podatak koliko je potpora isplaćeno za tov junadi.

Ne primi li ih premijer, prosvjedovat će, i to u rujnu, jer ne žele ugroziti turističku sezonu.

Čelnici saveza proizvođača mlijeka nezadovoljni su i zato što je podatak o isplaćenim potporama za tov junadi – tajna. Pomozite da nas primi premijer Zoran Milanović jer naš resorni ministar Tihomir Jakovina ne želi razgovarati, a Hrvatska je suočena s najvećim padom proizvodnje mlijeka među 28 članica Europske unije. U prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje 2012. proizvodnja je pala 28 posto (u ostatku EU 5-10%), pa bi ove godine otkup mogao biti manji od 500 milijuna kilograma, a tržišne su potrebe više od 900 milijuna kilograma. Zavapili su tim riječima u utorak lideri Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, predsjednik Davor Blažić i njegov zamjenik Nedjeljko Babić. Najprije ih je, kažu, lani izigrala mljekarska industrija preniskom otkupnom cijenom, a onda im je leđa okrenuo i resorni ministar.

Ne žele ugroziti turističku sezonu jer bi ih vladajući mogli optužiti za politikanstvo. Cilj im je mirnim putem naći rješenje da se izbjegne slom mliječnoga sektora. U protivnom bi, upozoravaju, Hrvati već dogodine mogli piti mlijeko spravljeno iz jeftina uvoznog mlijeka u prahu. Prosvjede će, ne dobiju li poziv iz Banskih dvora, organizirati u rujnu. "Vjerujte, neće trajati samo dan," najavili su Blažić i Babić jer će, tvrde, imati potporu i ratara i stočara. Jakovinu su prozvali i zbog obmanjivanja javnosti iznošenjem netočnih podataka o isplaćenim potporama. Od zakonom zajamčenih prava, kažu, u prosjeku je isplaćeno tek 62 posto. Zašto su zakinuti za gotovo 40 posto novca na koji su računali, nitko im nije objasnio.

Ogorčeni su što su od Agencije za plaćanja, koja vodi isplatu potpora, dobili dokument s pojedinačnim pravima i isplaćenim iznosima za sve vrste potpora, a zatajen im je podatak koliko je potpora isplaćeno za tov junadi. "Zašto je tajan taj podatak, kao i lista tko je dobio koliko potpora? I mi bismo rado znali gdje je završilo više od dvije milijarde kuna za 2012. godinu. Obiteljska gospodarstva nisu ti sretnici. Tražimo od ministra Slavka Linića, koji svako malo objavljuje razne stupove srama, neka objavi i tko je dobio koliko potpora", kažu Blažić i Babić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Mozda Jakovina smatra da je to drzavna tajna i da je objavljivanje istih suprotno interesima sire drustvene zajednice.
Rekla bi Pusicka: sta ima narod to znati i odlucivati, to je visa politika za nas odabrane.

istina je…agencija za plaćanja u poljoprivredi neobjavom popisa korisnika i iznosa čak krši vlastiti pravilnik, čl 90.…istodobno nama uredno zaračunava odbitak od 1% za svaki dan zakašnjenja prijava potpora

samo da pojasnim…ne bi umanjenje poticaja bilo toliko problematično da je to objelodanjeno uoči sjetvene sezone…ovako smo ušli u sjetvu i dugove računajući na najavljene i uobičajene poticaje…da stvar bude još apsurdnija, ministar ni dan danas ne želi javno izjaviti koliko je isplaćeno potpora po hektaru

Ako je to istina onda je to sramota hrvatske Vlade.
I ja kao porezni obveznik zelim znati kome vlada daje novce.

New Report

Close