Kad HDZ i Most nađu povjerenika, skida se blokada Agrokora

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2017. u 08:27
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zakon za koji su svi govorili da bi bilo bolje da se ne primijeni spremnije je, čini se, dočekao Ivica Todorić nego premijer Andrej Plenković.

Todoriću je trebalo manje od 24 sata da “sve što je izgradio u 40 godina” isporuči hrvatskoj državi, a Vlada neslužbeno najavljuje da će svog izvanrednog povjerenika koji će stati na čelo Todorićeva carstva imenovati tek u ponedjeljak, piše Večernji list. Povjerenik u 15 mjeseci mora napraviti čudo, u protivnom Agrokor će u stečaj.

Aktiviranjem izvanredne uprave deblokirat će se računi svih Agrokorovih tvrtki, a s bankama je dogovorena i hitna pozajmica od 150 milijuna eura. Lex Agrokor osim prinudne uprave donosi moratorij na plaćanje svih Agrokorovih obaveza, iz kojeg će se, kaže zakon, moći izuzeti “obveze radi smanjenja sistemskog rizika, nastavka poslovanja i očuvanja imovine”. Formulacija je tako sročena da se može i ne mora primijeniti na nikoga, a na prijedlog izvanrednog povjerenika odluku kome će i koliko biti plaćeni stari dugovi donijet će deveteročlano vjerovničko vijeće.

O povjereniku bi se trebali dogovoriti HDZ i Most, i to u uskom krugu ljudi koji uključuje premijera Plenkovića i potpredsjednicu Vlade Dalić. Vladin će povjerenik raditi uz pomoć zamjenika i niza savjetnika, a zakon ga obvezuje da jednom mjesečno o svom radu izvještava Vladu i vjerovničko vijeće.

Potpredsjednica Dalić kaže da će Agrokor prestati plaćati obveze po kreditima i financijskim aranžmanima sklopljenim do dana otvaranja postupka, no otvorit će se “prolaz” za plaćanje starih dugova dobavljača. Sve će nove obveze Agrokor plaćati prema ugovorenim rokovima, koji su po hrvatskim propisima 30 ili 60 dana, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close