Jedna od najatraktivnijih plaža u Istri postaje mjesto gdje je opasno boraviti

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2024. u 07:35
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Dok se u javnosti još polemizira kako se zapravo zove jedna od trenutačno najatraktivnijih plaža u Istri – Galebove ili Golubove stijene, one postaju mjesto na kojem je opasno boraviti. Prirodnom ljepotom privlače sve više ljudi, a istodobno nema funkcionalnog nadzora sigurnosti boravka.

Dnevno na stotine skakača sa stijene, kupača, kajakaša, izletnika brodovima nahrupe na Galebove stijene, ili Golubove kako ih drugi nazivaju. Najveći je nered s mora. Lučka kapetanica ima pune ruke posla.

– Nema sidrenja, vezivanja, 150 metara od obale, ako ne, kazna, rekla je Dolores Brenko Škerjanc, lučka kapetanica, Pula.

I vezuju se za brojna ilegalna sidrišta, netko ih je postavio na 20-ak metara od stijena.


– 150 metara od obale ne smijete ploviti, a kamoli za ilegalne korpe morate biti 20 metara od mora na vezu, dodala je.

I tako, u nepuna dva sata desetak njih. Kazne od 400 eura naviše.

Stignu i veliki turistički brodovi, rasprave potraju, uz puno administracije prilikom kažnjavanja, javlja HRT.

Divlji zapad na moru

Galebove ili Golubove stijene, ma potpuno svejedno, ovdje vlada pravi divlji zapad na moru, a lučka kapetanija čini Sizifov posao.

Jer, svi žele prići atraktivnim liticama što bliže, ući u spilju, dom šišmiša i povremeno sredozemne medvjedice.

Popularna američka internetska platforma za traženje specijaliziranog smještaja ove je godine smjestila ovu pulsku atrakciju među osam najljepših plaža na svijetu.

– Mislim da je ovo mjesto odlično, cijela Istra je predivna. Oduševljeni smo skakanjem s litica i spiljom a za to smo doznali s interneta, kazao je turist iz Poljske.

Dok Kapetanija bjesomučno rastjeruje navalu s mora, za spilju još nema rješenja.

– Moj prijedlog bi bio da se stave psihološke brane da se može ući samo plivajući i da se sa strane postave pontoni za koje će se privezati kajaci i ući kontrolirano plivajući, kazala je Silvia Buttignoni, ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica.

Borova šuma Valovine pretvara se u nužnik na otvorenom

Pomorski redari kažu nemoguće je to kontrolirati. Zadnja je to ovakva godina, obećava prvi čovjek Pule.

– Idemo na inicijativu da cijeli taj prostor Valovina bude park šuma, o tome ćemo obavijestiti javnost, ograničit ćemo broj automobila koji ulaze, ograditi taj prostor, staviti redare da budu stalno tamo, otkrio je Filip Zoričić, gradonačelnik Pule.

Nešto svakako treba poduzeti. Policija nam kaže kako je unazad tri godine na Galebovim ili Golubovim stijenama zbog skakanja i penjanja ozlijeđeno 13 osoba, uglavnom teže. O uništavanju šume i kaosu na moru, da i ne govorimo.

Komentirajte prvi

New Report

Close