Jedna kuglica sladoleda, a dvije porezne stope

Autor: Božica Babić , 16. rujan 2014. u 22:00
Jede li se slastica u slastičarnici PDV iznosi 13 posto, a samo par koraka izvan nje skače na 25%

Uvođenje jedinstvene, povlaštene stope od 13% poslužilo bi kao ventil kroz koji će nestati nagomilani problemi koji ugrožavaju male slastičarske obrte.

Konzumirate li kuglicu sladoleda u slastičarnici, trošak poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na taj proizvod (i uslugu) iznosi 13 posto.

Odlučite li se u tim slasnim zalogajima uživati vani, pa makar i korak-dva ispred objekta, porezna stopa skače na visokih 25 posto. Ukoliko osoblje zaboravi priupitati gdje će sladoled biti konzumiran te ne obračuna porez po te dvije opcije i u tome ih ulovi inspektor, slijede visoke kazne. Za vlasnika obrta do 500.000 kuna, za odgovornu osobu do 50.000, Sladoled, slastica koju riječ 'vani' opterećuje sa 25 posto poreza, a ona 'unutra' ruši PDV na 13 posto apsurd je po hrvatskim pravilima koji traje već mjesecima i zasad mu se ne vidi kraj unatoč inicijativama da se zaustavi ta nepromišljenost.Na ministarstva financija i poduzetništva proteklih su mjeseci adresirani brojni argumenti kojima se apeliralo da sladoled bude opterećen jedinstvenom stopom PDV-a od 13 posto.

 

25milijuna

litara sladolega pojede se godišnje u Hrvatskoj

Državna birokracija ostala je gluha na sva ta upozorenja premda još uvijek ima otvorenu mogućnost za brzu, pozitivnu intervenciju.Naime, javna rasprava o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dodanu vrijednost provedena je između 26. lipnja i 25. . Nacrt prijedloga novih zakonskih izmjena i dopuna još nije uvršten u dnevni red Sabora pa mjerodavne državne adrese imaju mogućnost i izmjenu o poreznoj stopi uvrstiti u budući zakon prije nego ga stave zastupnicima na klupe.Prva hrvatska pekarsko-slastičarska zadruga Pesla, iza koje stoji duga tradicija budući da je osnovana 1938. i više od 300 članova, ključni je pokretač inicijative o poravnanju PDV-a, što će svakako doprinijeti i boljoj konkurentnosti slastičarskog sektora.

Dobila je potporu i više županijskih podružnica Hrvatske obrtničke komore. Svi oni ističu da bi uvođenje jedinstvene povlaštene stope od 13 posto poslužilo kao ventil kroz koji će nestati nagomilani problemi koji danas ugrožavaju opstanak malih slastičarskih obrta čije je poslovanje definitivno uvjetovano sezonskim utjecajem. Podsjećaju i kako je praksa europskih zemalja da slastičarstvo tretiraju kao ravnopravnog dionika ugostiteljske djelatnosti s povlaštenom poreznom stopom koja je dva do tri puta manja od redovne. Inicijatori se nadaju kako će tumačenje zakona koje još stoji na internetskoj stranici Porezne uprave – "Zbog dvije stope PDV-a ne moraju biti različite cijene istog proizvoda, kupce se uvijek pita hoće li jesti u objektu ili vani čime se određuje i stopa PDV-a", uskoro biti izbrisano upravo radi uvođenja niže porezne stope.U nas se godišnje pojede oko 25 milijuna litara sladoleda. Oko pet milijuna litara otpada na sladoled proizveden u malim obrtničkim radnjama – slastičarnicama, ostatak pripada velikim "igračima" poput Leda koji drži oko 80 posto tržišnog udjela. Procjenjuje se da je aktivno oko 500 malih slastičarnica od čega polovica njih ima sezonski karakter poslovanja, samo u ljetnim mjesecima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close