Je li motociklist iz Splita dobio najveću novčanu kaznu ikad u Hrvatskoj?

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2024. u 11:34
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zbog višestruke kažnjavanosti te počinjenja nove serije prekršaja sutkinja je zaključila kako se kod Marina K. radi o naročitoj prometnoj nedisciplini i pomanjkanju prometne kulture. 

Je li Splićanin Marin K. (28) dobio najveću novčanu kaznu u prometu u Hrvatskoj? Upravljajući motociklom Yamaha nanizao je sedam prekršaja pa mu je Petra Dujmović Vranješ, sutkinja Općinskog prekršajnog suda u Splitu, izrekla kaznu od ukupno 5250 eura. Još je dobio i godišnju “nagradu”, zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija u trajanju 12 mjeseci.

Takvu kaznu nije lako zaslužiti, ali sporna scena trajala je nekoliko desetaka sekundi. U svibnju 2022. u 11.43 sati na motociklu je u Hektorovićevoj ulici u Solinu pretjecao kolonu vozila (kazna od 390 eura) i na raskrižju s Ulicom Antuna Gustava Matoša nije na dovoljnoj udaljenosti od raskrižja zauzeo položaj u prometnoj traci za željeni smjer kretanja (90 eura). Zatim je naglo povećao brzinu kretanja postižući gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora što je izazvalo proklizavanje kotača (130 eura), te je skrečući udesno prošao raskrižjem unatoč crvenom svjetlu na semaforu (1700 eura, a propisana je od 1320 do 2650 eura), a niti je pri prestrojavanju koristio pokazivač smjera (30 eura). Još mu ni prometna dozvola za motocikl nije važeća od 30. lipnja 2021. (260 eura). Sedmi prekršaj mu je i najteži jer je motociklom upravljao “prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom bilo koje kategorije” i za to je dobio kaznu od 2650 eura, što je najveća moguća novčana kazna, piše Večernji list.

Tu bi kaznu Marin K. trebao platiti u roku od tri mjeseca, ali ukoliko u tom roku plati dvije trećine smatrat će se da je platio čitavu kaznu. Inače, on se nije odazvao sudskom pozivu radi ispitivanja iako je prethodno u zakonskom roku podnio prigovor na prekršajni nalog splitske policije. U činjenju prekršaja uočila ga je policajka, te je u izvješću napisala da je pretjecao barem sedam, osam vozila, pa je iz trake za skretanje ulijevo naglo povećao brzinu i skrenuo udesno gdje je prošao na “crveno”… Sutkinja je od Ministarstva pravosuđa i uprave dobila i izvod iz prekršajne evidencije iz kojeg je vidljivo da je Marin K. prometni recidivist jer je višestruko osuđivan za prometne prekršaje, među ostalim, dakako jer je vozio bez položenog vozačkog ispita, bez važeće prometne dozvole, a i zbog prolaska na “crveno”. Sutkinja u obrazloženju presude nije precizirala što se krije iza toga da je višestruko osuđivan, ali za zabranu upravljanja vozilima od 12 mjeseci morao je barem treći put biti zatečen kako vozi bez vozačke ili prolazi na “crveno”.

Zbog višestruke kažnjavanosti te počinjenja nove serije prekršaja sutkinja je zaključila kako se kod Marina K. radi o naročitoj prometnoj nedisciplini i pomanjkanju prometne kulture. Mora platiti i troškove postupka od 30 eura, pri čemu je sutkinja vodila računa da je okrivljenik “lošeg imovnog stanja” iako je zaposlen, neoženjen i bez djece. Pitanje je kako će onda u roku tri mjeseca po pravomoćnosti platiti kaznu, a nastavi li tako voziti, očigledno kao sljedeću kaznu može očekivati zatvor i do 60 dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close