Javio se potencijalni strateški partner za Borovo, navodno tvrtka iz branše

Autor: Marija Brnić , 04. lipanj 2024. u 12:44
Vijest o tome da je iskazan interes za ulaganje u Borovo ohrabrujuća je za daljnji postupak očuvanja proizvodnje u vukovarskim pogonima/D. Javorović/PIXSELL

Pregovore o dokapitalizaciji i restrukturiranju vodit će vlasnik CERP.

Dobrom viješću završila je prva faza postupka prikupljanja ponuda potencijalnih investitora za vukovarskog obućara Borovo. Kako nam je potvrđeno u Upravi Borova, na natječaj koji je bio otvoren proteklih mjesec dana, zaprimljena je jedna ponuda.

Zasad u Borovu ne izlaze s detaljima, pa tako ne otkrivaju ni ime potencijalnog ulagača, jer je s njim, kako pojašnjavaju u odgovoru Uprave, potpisan ugovor o povjerljivosti informacija.

S obzirom na to da za ovog industrijalca dosad nije bilo interesa, vijest o tome da je iskazan interes za ulaganje u Borovo ohrabrujuća je za daljnji postupak očuvanja proizvodnje u vukovarskim pogonima.

Dubinsko snimanje
Kako će, pak, teći daljnji postupak za pripremu dokapitalizacije i programa restrukturiranja, o kolikom bi se financijskom zahvatu moglo raditi i hoće li se i kako u njega uključiti i država, bit će u ingerenciji CERP-a, u čijem je Borovo 100-postotnom vlasništvu.

Dubinsko snimanje U CERP-u će daljnje poteze tek utvrđivati, nakon što se potvrde da je riječ o ulagaču koji može osigurati Borovu konkurentnost, dugoročnu likvidnost i razvoj. I ponuđač bi prije daljnjih razgovora trebao provesti dubinsko snimanje, a potom će, poklope li se njihovi interesi, uslijediti daljnji pregovori i usuglašavanje oko preuzimanja i restrukturiranja vukovarske tvrtke.

Svojedobno je, još u vrijeme kada je na poziciji potpredsjednice Vlade bila Martina Dalić, ispitivan teren za postojanje interesa za preuzimanje Borova, a CERP-u su bila stigla dva pisma namjere, no, taj postupak nije se maknuo s mrtve točke, a Borovu se vatrogasno pomagalo osiguranjem prolongata otplate kredita.

Mali izgledi bez partnera
Time se osigurala tekuća likvidnost, međutim, za neophodna ulaganja u modernizaciju proizvodnje tvrtka nema kapitala, te bez strateškog partnera Borovo zapravo nema puno izgleda, jer se na veći angažman države u njezinom restrukturiranju zbog strogih pravila o državnim potporama ne može oslanjati.

Prošlu poslovnu godinu Borovo je s oko 500 zaposlenika završilo s prihodima od 12,4 milijuna eura, uz 1,4 milijuna eura gubitka, dok je EBITDA u 2023. godini pozitivan, na razini od 112 tisuća eura. Kako se iz neslužbenih izvora čuje, mogući kandidat za strateškog partnera Borova dolazi iz redova domaćih tvrtki, i to iz branše.

Komentirajte prvi

New Report

Close