Iznenađenje: Rast maloprodaje ispao daleko veći od očekivanja

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2013. u 11:42
Thinkstock

U lipnju je prema kalendarski prilagođenim podacima promet od trgovine na malo porastao za 2,7% godišnje.

Prema prvim rezultatima DZS-a trgovina na malo je u lipnju drugi mjesec za redom zabilježila godišnji rast, pri čemu se rast blago ubrzao u odnosu na svibanj, pišu RBA analitičari u povodu novih statistika.

U lipnju je prema kalendarski prilagođenim podacima promet od trgovine na malo porastao za 2,7% godišnje (+4,6% nominalno), u usporedbi s 1,1% realnim godišnjim rastom u svibnju. To je snažniji rast od očekivanja RBA analitičara (+0,6%) i od konsenzusa analitčara u anketi HINA-e (+0,3%).

Na mjesečnoj razini prema desezoniranim podacima trgovina na malo je zabilježila realan rast od 0,9%. Mjesečnom rastu je vjerojatno djelomično pridonijelo i približavanje središnjem dijelu turističke sezone, stoji u analizi.

S početkom ove godine (od veljače) kretanja u trgovini na malo su počela pokazivati poboljšanje, što je međutim velikim dijelom rezultat baznog učinka s obzirom da je od travnja prošle godine trgovina na malo počela bilježiti godišnje realne stope pada. Ipak, rast u posljednja dva mjeseca mogao bi se povoljno odraziti na podatke o BDP-u u drugom tromjesečju, kažu analitičari.

U mjesecima pred nama u RBA očekuju nastavak poboljšanja kretanja u trgovini na malo. Osim učinka baznog razdoblja tome će pridonijeti i središnja turistička sezona. Ipak, oporavka potrošnje, odnosno trgovine na malo vjerojatno neće biti u ovoj godini budući da su kretanja na tržištu rada, koja su glavni čimbenik kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna, zaključuje se u analizi.

Komentari (6)
Pogledajte sve


….usporedite m.p.c. unatrag tri godine…..

Miami je u pravu. U tom grmu leži zec. Nedavno sam pravio analizu MPC zadnjih 12 mjeseci i pomislio da negdje sigurno griješim. Ali ne, sve je bilo ispravno. I gornji tekst ide tome u prilog.

.dok pišem o prometu Kauflanda, Vi se smijete…..a to je samo dio ogromnog
maloprodajnog tržišta….usporedite m.p.c. unatrag tri godine…..

Također je u Lipnju i fiskalizacija bila aktivna, hrpa opreme je tu još prolazila sve do polovice srpnja.

Mislim da do rujna će ti pokazatelji još kako tako i stajati u pozitivi, a dalje tko živ tko mrtav…


Uopce nije iznendjenje.

Npr. U Lipnju je predano cca 400000 zahtijeva za legalizaciju. Sto praznih sto ispunjenih. Svaki od njih mora imati 70 kn biljega. Samo od toga imas 28 milujuna kuna rasta maloprodaje. Dodaj na to masu drugih stvari koje su morale biti kupljene zbog legalizacija i dosdjes sigurno na 50 milijuna kuna.

Naravno toga svega nece biti u srpnju, pa bi zanimljivo bilo vidjeti na osnovu cega RBA predvidja nastavak trenda?

Pa ovo je cisti spin, da se zabavi narod, jer predstecajno stanje kuca na vrata.
Svima je jasno da na zimu, vec i jesen bude kukulele.

New Report

Close