TOP 505 kompanija
Najbrže rastuće kompanije

Iznenađenje na listi – Rinat Ahmetov!

D. Trading, na čijem čelu je direktor Alexander Lukin, imao je impresivnih 366% rasta – premašili su 197 milijuna eure.

Marija Brnić
23. rujan 2024. u 22:00
Tvrtka ukrajinskog biznismena Rinata Ahmetova želi pustiti čvrste korijene u hrvatskoj energetici/M. Lukunić/PIXSELL

Svake godine iz financijskih izvješća poduzetnika ‘iskoči’ nekolicina koja se u poslovnoj godini izdvojila posebnim rezultatom. U mnogim slučajevima radi se o projektnoj tvrtki ili odlukom vlasnika o spajanju više tvrtki u jednu, ali se izdvoje i neki novi ‘igrači’ koje će se godinama poslije pratiti i na listi 505 najvećih poduzeća.

Takav status zasad iz lanjskih rezultata obećava tvrtka D. Trading. Prema registraciji, sjedište D. Tradinga je u Zagrebu, dolazi iz energetskog sektora i po svemu sudeći želi pustiti čvrste korijene u Hrvatskoj. Riječ je o tvrtki Rinata Ahmetova, najbogatijeg ukrajinskog gospodarstvenika, borca protiv Putinove Rusije i u široj populaciji poznatog i kao vlasnika ukrajinskog nogometnog kluba Šahtar.

Prema najnovijoj Forbesovoj listi, njegovo se bogatstvo i nakon što je s agresijom Rusije Ahmetov izgubilo više od dvije trećine vrijednosti, još drži na 4 milijarde eura. Ruske snage njegove su čeličanu Azovstal i Željezaru Iljič tijekom napada na Mariupolj pretvorile u ruševine, a i ostala imovina pretrpjela je štete ili je zaplijenjena, od elektrana, farmi i banaka.

U oči upada – Google. Najveća internetska kompanija usedmerostručila je prihode koji su se ranije u RH kretali na razini od 1 do 3 milijuna eura.

Nakon velikog udarca koji je pretrpio ‘kod kuće’, Ahmetov više energije usmjerava na projekte u drugim zemljama, a među njima je i Hrvatska. Početkom ove godine tako Rinatova tvrtka DTEK Renewables International koja je registrirana u Nizozemskoj osnovala je u Hrvatskoj konzultantsku tvrtku DRI Croatia, a u prošloj još tri tvrtke, sve u energetskom sektoru.

Solar farm Dalmatia pokrenuta je tako za djelatnost proizvodnje energije, kao i Amor Aeris, a za domaću javnost najpoznatija je treća tvrtka, Vjetropark Brda – Umovi, koja je iznijela projekt gradnje vjetroparka na području Trilja, Šestanovca, Cista Prova i Omiša. Taj vjetropark bi u inicijalnoj fazi proizvodio 127,5 MW, te dodatno još 28,9 MW, a priključak na mrežu planiran je za listopad 2026. I drugi projekt tvrtki Rinata Ahmetova smješten je na području Splitsko-dalmatinske županije, solarni park snage 60 MWP, na području Splita, a koji bi trebao zaživjeti u travnju 2024.

Četiri tvrtke imale su stopu rasta prihoda iznad 1000 posto/Shutterstock

Ulazak i prije invazije

Ulaz ukrajinskog gospodarstvenika u Hrvatsku započeo je i prije ruske invazije na njegovu zemlju. U medijima je ostala zabilježena vijest da je još prije pet godina njegov DTEK sklopio sporazum o suradnji s HEP-om, a sam D. Trading s liste 100 najbrže rastućih kompanija u prošloj godini, osnovan je početkom 2021. Već u 2022. D. Trading, na čijem čelu je direktor Alexander Lukin, imao je nešto više od 42 milijuna eura prihoda, uglavnom ostvarenog prodajom na stranim tržištima, ali prošla je bila impresivna – s rastom od 366% premašili su 197 milijuna eura. I broj zaposlenih pratio je pozitivan trend, s 9 je povećan na 36.

Tvrtka je specijalizirani veletrgovac za struju i plin, a podvlačeći rezultate za prošlu godinu iz D. Tradinga će reći da su ostvareni rezultati efekt unaprjeđenja poslovanja na europskim tržištima energetskih proizvoda, uključujući Bugarsku, Rumunjsku, Austriju, Sloveniju i Grčku. Stekli su, ističu, pristup organiziranim likvidnim tržištima električne energije i plina kao što su OPCOM i BRM u Rumunjskoj, IBEX i Balkan Gas Hub u Bugarskoj i EPEX Spot u Austriji, a ujedno su dobili i pristup registrima jamstava podrijetla u Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj i Srbiji. Krajem prošle godine je, inače, zagrebački D. Trading osnovao i podružnicu u Sloveniji.

Da je realno očekivati da će se nakon takvog skoka i ulaska među vodećih 505 kompanija, a uzgred već sada je među prvih 100 (točnije 89.), te je i debelo ispred mnogih velikih i dokazanih kompanija, vidi se i iz poruka kojima D. Trading sublimira svoje planove za daljnji razvoj.

Po postotnom rastu od 1656% rekorder je Građa – Prodajni centri. Tvrtka je to iz ‘obitelji’ jedne od starijih ovdašnjih trgovačkih kuća.

“Društvo će nastaviti svoju međunarodnu ekspanziju poboljšavanjem svojih postojećih kapaciteta i izgradnjom novih kapaciteta. Cilj u tom smislu je pristup europskim robnim tržištima i korištenje europskih likvidnih tržišta za zaštitu od rizika, trgovinu i optimizaciju pozicija Društva. Društvo će sudjelovati u energetskoj tranziciji i povezivanju energetskih tržišta srednje, istočne i jugoistočne Europe kao i integraciji ukrajinskog sektora u Europu kako bi se uspostavilo veće tržište i povećala sigurnost opskrbe diljem središnje, istočne i jugoistočne Europe “, ističu iz D. Tradinga u svom financijskog raportu, ukazujući da će u bliskoj budućnosti u fokus staviti rast prihoda i razine marže, te širenje trgovanja OIE u ciljanim regijama uz osiguranje imovinom, dizanje stručnosti u novim proizvodima, kao i ubrzanje trgovanja osiguranom imovinom putem partnerstva i ulaganja u odabranu stratešku imovinu. Samu 2024. žele obilježiti početkom aktivnosti s LNG-em, s fokusom na jugoistočnu Europu.

“Nakon povećanja stručnosti i razvoja unutarnjeg tržišta, D.Trading Grupa će ponuditi svoje mogućnosti drugim tvrtkama trećih strana, kao što su drugi neovisni proizvođači električne energije i proizvođači plina, s ciljem širenja i diversifikacije temeljnog portfelja robe Grupe”, otkrivaju svoje ambicije iz grupacije Rinata Ahmetova.

Iako nije među prvima po samim brojkama u prihodima ili stopi rasta, teško je da vam pogled na ljestvici najbrže rastućih ne zastane na – Googleu. Najveća globalna internetska kompanija u Hrvatskoj posluje od 2009., no tek sada je zabilježila i pažnje vrijedan rast godišnjih prihoda. U 2023. oni su prešli 26 milijuna eura i usedmerostručeni su na godišnjoj razini. Prije toga prihodi su se kretali na razini od 1 do 3 milijuna eura, uvijek s trendom blagog povećanja.

Brodosplit-plovidba, jedna od tvrtki iz grupacije DIV Tomislava Debeljaka, ostvarila je rast veći od 1000%/M. Šabić/PIXSELL

Spoj Googlea i Photomatha

Prema podacima iz financijskih izvješća, hrvatski Google prihod ostvaruje od poslova marketinga Google Ireland i Google Cloud EMEA, te protekle dvije godine i od pružanja usluga podrške za istraživanju i razvoju Googleu LLC-u. U godinu dana broj zaposlenih u prosjeku je bio na razini od 100 ljudi, s tim da je u 2023. tvrtka ušla sa 17, a godinu završila sa 180 zaposlenika. Iz podataka se može zaključiti i da je povećanje radnika u korelaciji s realizacijom Googleovog preuzimanja tvrtke Photomath u SAD-u, koja je vlasnik Photomatha, tvrtke Damira Sobola.

Jedno je to za hrvatske uvjete od većih kompanijskih preuzimanja, a kako ističe predsjednik Uprave Paul Terence Manicle u financijskom izvješću, nakon transakcije početkom srpnja 2023. Google Hrvatska povećao je broj zaposlenih na 177. Istodobno se iz službenih podataka o poslovanju Photomatha u Zagrebu može vidjeti da je njegov prihod istodobno smanjen, s 9 na 5,5 milijuna eura, a broj zaposlenih, sažeto u prosjek sa 132 iz 2022. na 62. No, činjenica je da je nakon promjene vlasnika Google Hrvatska “usisao” zaposlenike Photomatha, koji više nema zaposlenika, pa je jasno i što je konkretno poguralo poslovanje hrvatskog Googlea.

Gleda li se, pak, postotni rast, rekorder za 2023. definitivno su bili prihodi tvrtke Građa – Prodajni centri. Tvrtka je to iz ‘obitelji’ jedne od starijih ovdašnjih trgovačkih kuća, specijalizirana na građevinsku robu, koja je u Solinu osnovana prije 70 godina, a posluje u 7 centara u priobalnom dijelu Hrvatske, u Solinu, Šibeniku, Hvaru, Zadru, Opuzenu, Dubrovniku i Rijeci. Prema podacima s ljestvice najbrže rastućih, ta je tvrtka s ukupnim prihodima na godišnjoj razini poskočila čak za 1656%. Taj postotak odnosi se na rast ukupnih prihoda s 2 milijuna na 38 milijuna eura, no valja primijetiti da su vlasnici krovne tvrtke Građe d. d., Matko i Josip Mijić, s prvim danom 2023. realizirali njezinu podjelu između dvije tvrtke – Građa – Prodajni centri i Građa – Maxmart, na koje je preraspodijeljena cjelokupna vrijednost zaliha robe i 90% zaposlenika Građe d.d.

U tom grmu, narodski rečeno, leži tajna velikog skoka u financijskom izvješću, koji je Građu – Prodajne centre ovaj put postavio u središte pozornosti. Inače, četiri su tvrtke imale stopu rasta prihoda iznad 1000 posto. Jedna od njih su Vile Botinec, tvrtke koja je na ulazu u Zagreb kod Laništa podigla rezidencijalno naselje Green Side Residence s tristotinjak stanova. Realizirana je prva faza useljenja u 2023., u kojoj je tvrtka, u vlasništvu Darka Grizelja i Ivana Dumančića, prodajom uprihodila 22 milijuna eura. Ove godine predviđeno je useljenje u stanove iz druge faze projekta.

Jedan od ulazaka na listu vezan je uz akviziciju – većinski udjel Kodeks Sistemske Integracije u 2022. preuzeo je Končar Digital.

Među rekorderima je i Mellitus Victus iz Novog Grada, inače tvrtka Franje Matijaševića, poznatog kao vlasnika autobusnog prijevoznika Slavonija Busa, koja se po dostupnim podacima bavi poljoprivredom. Ono što je zanimljivo je da je ta tvrtka, koja godinama posluje, no s vrlo skromnim rezultatima, lani uprihodila gotovo kao Slavonija bus, 18,5 milijuna eura.

Četvrta iz grupe s rastom većim od tisuću posto je Brodosplit-plovidba, jedna od tvrtki iz grupacije DIV Tomislava Debeljaka. Na listi 100 najbrže rastućih prije pet godina prvi put smo zapazili Nordex elektrane, tvrtku kćer njemačko-španjolske grupacije Nordex, koja je tek startala s poslovima i odmah zabljesnula, ubacivši se i među najvećih 505 hrvatskih kompanija. Posao koji ih je te 2018. podigao bio je isporuka 18 turbina za HEP-ovu vjetroelektranu Korlat, koju se gradilo kod Benkovca.

No, u međuvremenu, zahvaljujući i politici EU, vjetroelektrane se u Hrvatskoj sve više grade, pa i Nordex elektrane imaju posla. Za razliku od 2022. koju su obilježili cjenovna poskupljenja energije i sirovina, te prekidi dobavnih pravaca, u Nordexu konstatiraju da je 2023. prošla stabilno, a imali su aktivnih pet projekata izgradnje vjetroelektrane u različitim fazama dovršenosti. Tako je i prošla godina za zagrebački Nordex godina bila povijesno dobra, uz više od 134 milijuna eura, a zaključena je i s dosad rekordnom neto dobiti, više od 6 milijuna eura.

Optimizam ova tvrtka za naredno razdoblje gaji na trendu rasta instaliranog kapaciteta i investicija u obnovljivce u Hrvatskoj, naročito na planu koji je sebi postavio HEP kao najveći opskrbljivač električnom energijom, da će do 2023. povećati udjel električne energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji s 35 na više od 50 posto. Jedan od ulazaka na ovu listu vezan je uz uspješnu akviziciju koju je provela tvrtka zagrebačkog Končara. Većinski udjel Kodeks Sistemske Integracije u 2022. preuzeo je Končar Digital, objasnivši na burzi da je zainteresiran za znanja koje je Kodeks razvio u području sistemskih rješenja, računalnih mreža i njihove sigurnosti i tehničke zaštite. A sinergija s velikim sustavom vidljiva je već u prvoj godini nakon preuzimanja. Gotovo svake godine na listi najbrže rastućih pojavi se netko iz branše igara na sreću.

Ovaj put rastom prihoda izdvojila se Favorit Sportska kladionica, kojoj su s povećanjem od 222% nadmašili 11 milijuna eura, no valja imati na umu da je lider na hrvatskom tržištu sportskog klađenja Super Sport lani ostvario više od 203 milijuna eura prihoda. Na listi 100 najbrže rastućih je i Euro Games Technology, tvrtka koja je dio bugarske kompanije koja se digla na proizvodnji aparata za igre na sreću, a zadnjih desetak godina fokus ima na online igrama. No, iz financijskog izvješća lanjskom dobrom rezultatu u Hrvatskoj najviše su pridonijeli aparati, prodaja i najam automat klubovima. Prema pojašnjenju direktora Milena Krasimirova Dimitrova, rast je ponajviše rezultat većeg broja prodanih aparata zbog otvaranja novih tržišta Crne Gore i Slovenije.

U rezultatima za 2023. odskaču i Neving, specijaliziran za gradnju cjevovoda, i Zlaring, za uvođenje strojarskih instalacija – obje tvrtke iz Zagreba.

Novi farmaceuti

Građevinski sektor iznjedri svake godine velik broj tvrtki sa snažnim rastom, temeljenom na intenzivnoj gradnji novih zgrada i vila, ali zadnjih godina i na intenzivnoj obnovi nakon potresa u Zagrebu i Baniji, a jedna od kojih je i Valakon iz Zagreba. Sjajnu su godinu u gradnji imali i u Demax projektu, koji je u Velikoj Gorici realizirao velik stambeni projekt, kao i tvrtke Veselčić, BHM Domus Građenje, Roje Gradnja, MGA Nekretnine metkovskog poduzetnika Željka Glavinića, Invest Gamma Zagreb, Hering, IG Niskogradnja, X.O.A. Gradnja, Mežnar Građevinske usluge, inače specijalizirani za gradnju cesta i autocesta, te Izgradnja Popovečki i Birčić Gradnja.

U rezultatima za 2023. odskaču i zagrebački Neving, specijalizirana tvrtka za gradnju cjevovoda, koja je uz rast prihoda i utrostručila broj zaposlenih. Rekordnu godinu imala je i tvrtka za uvođenje strojarskih instalacija Zlaring iz Zagreba, kojoj je očito poticaj dala pojačanje u vlasničkoj strukturi, u kojoj su se osnivaču Željku Jurini pridružilo još tri partnera. I tvrtka Adria Umag iz Zagreba za iznajmljivanje i upravljanje nekretninama imala je izvanredni prihod.

U sektoru trgovine, pak, probojem se izdvaja Kenty Adria, distributer robe široke potrošnje za prodajne lance, od Konzuma do Pevexa. Tvrtka je osnovana 2021., te je u međuvremenu utvrđeno da je u vlasništvu Pavla Vujnovca, koji je većinski vlasnik tvrtke Gain Alliance iz Malte, u čijem je Kenty vlasništvu. Tvrtka je, inače, lani povećala prihode s 9,5 milijuna na 30,5 milijuna eura. Na trgovačkoj sceni novo ime je i Sivos trade, veletrgovina šećerom, čokoladom i bombonima koja je već u drugoj godini rada postigla gotovo 23 milijuna eura prihoda.

Posao agregatora već je godinama primjetan u Hrvatskoj, a lani, baš u godini kada su bili i veliki prosvjedi dostavljača, najviše je odskočio Wolt. Ostvario je više od 6 milijuna eura prihoda. U farmaceutskom sektoru stalno dolaze novi ‘igrači’. Tako je bivši direktor Novartisove tvrtke za prodaju farmaceutskih proizvoda Sandoz Igor Haralović nakon odlaska pokrenuo svoju tvrtku Pontus Pharma i lani iznenadio dobrim biznisom. Prihod je bio više od 12 milijuna eura. Novim igračem na tržištu medicinske opreme potvrđuje se Medical Innovation Solutions, podružnica holdinga iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja plasira medicinsku opremu od operacijskih sala, radiologije kirurških uređaja, a među ostalim je i ekskluzivni distributer za Srednju i Istočnu Europu proizvoda BHS Technologiesa.

Na listi ‘poslovnih iznenađenja’ u 2023. je i pojava istarske tvrtke Etradex gorivo, a čemu je zapravo pridonijela odluka poduzetničke obitelji Miljavac da iz postojeće tvrtke Etradex izdvoji segment trgovine naftom, te se dalje fokusira na prodaju novih i rabljenih vozila i rezervnih dijelova, koja je sada jedna od djelatnosti. Tako je Etradex gorivo nakon dovršetka razdvajanja poslovanja ostvarila prihod u visini od gotovo 32 milijuna eura, a Etradexu je promet s 43 milijuna iz 2022. pao na 9 milijuna u 2023.

Nakon iznimno uspješne 2023., Slavonica je nedavno postala članica ORKA Grupe/D. Višnjić/PIXSELL

Godina važna za Slavonicu

Zanimljiva priča s liste brzorastućih je i jedan slučaj bijega iz trgovačkog sektora. Uhodan biznis u toj poslovnoj niši obiteljska tvrtka Brenum iz Župe Dubrovačke napustila je prije nekih pet godina, prepustivši segment prodaje elektromaterijala tvrtki iz Zagreba, a fokus je vlasnik Lukša Jakobušić odlučio staviti na turizam. Donošenje odluke objasnio je tada nestankom elana, no nastavak s hotelom One Suite lani je dao prvi ozbiljan rezultat poleta koji je dao novi biznis. Donio je više od 6 milijuna eura prihoda.

Proboj na tržištu u 2023. zabilježila je i ASP Adriatic iz Rijeke. Tvrtka je to za zapošljavanje u pomorskoj industriji koju je godinu ranije osnovao pulski brodar Alpha Adriatic, nekadašnja Uljanik plovidba, zajedno s partnerima australskom grupacijom ASP Ships i Eduardom Hibšerom, iskusnim menadžerom u toj traženoj niši, koji menadžerira i poslovanje ASP Adriatica. Također, iz Rijeke je u usponu i agencija za posredovanje u zapošljavanju Win Win Group, koja radnicima ‘snabdijeva’ poslodavce iz svih djelatnosti, od hotela do trgovine i proizvodnje.

Iz redova proizvođača izdvaja se tvrtka ITS – RB iz Križevaca, koja se profilirala i ima već višedesetljetno iskustvo u niši metalnih regalnih konstrukcija. Njihovo projektiranje, izgradnju i postavljanje osim za kupce u Hrvatskoj velikim dijelom obavlja i za one u inozemstvu, više od polovice od 15 milijuna eura ostvarenih prihoda u 2023.

Na listi brzorastućih je i Nolega trgovina, tvrtka Branimira Legca, koji je nastavio poduzetničku priču obitelji Legac, poznate po proizvodnji ležajeva za automobilsku industriju Ferimpex iz Samobora. Riječ je o novoj tvrtki koja je u drugoj godini rada povukla prihode od oko 10 milijuna eura, sve kroz prodaju na stranim tržištima.

Poslovna 2023. bila je važna važna godina za Slavonicu, tvrtku koja djeluje kao tvornica mesa i mesnih prerađevina, a koja na lokalnoj razini ima mesnice poznate pod brendom Mesoprerada, dok u Zagrebu djeluje pod brendom The Meat. Nakon serije otvaranja mesnica i promjene nastupa na tržištu s mladom vlasnicom Anom Matijević, poslovanje je dobilo zamah, a

najave su da će tvrtka nastaviti s rastom. Prošle godine Slavonica je zaključila s Gradom Slatinom ugovor o kupnji građevinskog zemljišta na području Poduzetničke zone Turbina 2, gotovo 23 tisuće četvornih metara, a uvjet je da u roku tri godine bude stavljen u funkciju, odnosno izgrađen objekt za rasijecanje mesa i proizvodnju mesnih pripravaka. Tvrtka je nedavno postala i jedna od članica ORKA grupe, u koju se strateški udružili s poduzetnicima iz još tri tvrtke Fisherija, Bosnić i LU-MA Ekskluziv, koje objedinjuju gastroenološku ponudu i zajedno nastupaju u plasmanu delikatesnih proizvoda. U rezultatima svih poduzetnika iz ove grupe već je i prije povezivanja vidljiv snažan rast, a najizraženiji proboj je upravo kod Slavonice.

Priča o sladoledu iz Ogulina lani je punila stranice i plijenila pažnju, a sad već dobro znan brend gelata aROMA pokazao je dobru prihvaćenost i u financijskim rezultatima svog proizvođača. Tvrtka Aroma Global 3, čiji su osnivači slovenski par Tjaša i Primož Ogrizek, ujedno i najveći pojedinačni vlasnik brenda, imala je zavidan rast prihoda, koji su prešli 8 milijuna eura. Prošle godine dovršen je novi pogon za proizvodnju sladoleda, a ambicije osnivača nisu se ‘zaledile’, jer intenzivno najavljuju kako će uz već razvijen i dobro posložen postojeći model prodaje u poslovnicama u Hrvatskoj, proširiti mrežu i u druge susjedne zemlje, ali i na daleka tržišta.

Neovisno o oscilacijama na tržištu i promjenama životnog standarda, nema godine a da ne bude na listi najbrže rastućih i trgovaca automobilima. Ovaj put izdvaja se splitski Ultra auto, koji nudi i nove i rabljene automobile i servisiranje, obitelji Kovačić, u čijem je vlasništvu još nekoliko tvrtki u ovom biznisu i za sve njih je bila dobra godina. No, zvijezdom u tom segmentu ne može ne proglasiti tvrtku Grand Automotive Adriatic, tvrtku koja je generalni zastupnik legendarnog britanskog brenda automobila MG, koji sada posluje pod SAIC-om, velikim proizvođačem automobila u vlasništvu kineske države. U prvom javnom predstavljanju poslovnog plana, potkraj 2022. u Rovinju, najavljeno je bilo otvaranje 20 prodajno-servisnih centara s ambicijom da njihov broj nakon toga dosegne 40, te procjene prodaje oko 2 tisuće vozila širom regije.

U osvrtu u financijskom izvješću za 2023., uprava kojom predsjeda Lovre Živković, navodi među ostalim kako je za ostvareni prihod od preko 55 milijuna eura, zaslužna prodaja 2977 vozila. Gotovo polovica prihoda ostvarena je prodajom na stranim tržištima. Potkraj prošle godine Grand Automotive Adriatic postao je i zastupnik za gospodarska vozila kineske marke Maxus za tržišta Hrvatske, Slovenije i Mađarske, što će se osjetiti u rezultatima iduće poslovne godine.

Na listi najbrže rastućih tvrtki ima i tvrtki iz obrambene industrije. Rat u Ukrajini u svom poslovanju, naime, izravno su osjetili vlasnici istarskog proizvođača M Adler D Marko Kleva i Danijel Učkar. Narudžbe su buknule, M Adler D je ozbiljno podebljao proizvodnju i prodaju poluautomatskih bacača granata RBG 6 za pješačku uporabu i višecijevnih raketnih bacača RAK 12 te su u 2023. zabilježili rekordnu prodaju.

Na listi najbrže rastućih tvrtki pojavila se i jedna mala tvrtka iz Gospića koja se bavi eksplozivom. Točnije, industrijskom demilitarizacijom streljiva i reciklažom eksploziva, koje je Demil Tech obavljala pod njemačkim vlasnicima Spreewerk Lüben, uklanjajući uglavnom zastarjelo streljivo godinama nakon Domovinskog rata. U međuvremenu je došlo do promjene vlasnika, tvrtku su preuzela dva člana uprave Davor Ljevar i Nedjeljko Budimir, a nakon toga porasli su i prihodi i broj zaposlenih.

Neobična na listi najbrže rastućih uvijek je pojava tvrtke iz redova kulturnjaka i filmaša. U 2023. probila se, i to zavidnim prihodima, tvrtka Antitalent, čiji osnivač je svakako pokazao da ima talent za plasirati proizvod i ubrati prihod, k tomu još i u inozemstvu, gdje je realiziran većina od 7,6 milijuna eura prihoda. Osnivač Antitalenta je Danijel Pek, danas aktivan kao umjetnički ravnatelj Pula film Festivala, no godinama njegova tvrtka producira igrane, dokumentarne, kratkometražne filmove. U portfelju Antitalenta su brojne domaće uspješnice, poput Murine, Gorana, te Čovjeka koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića, nagrađenog Zlatnom palmom za najbolji film u kratkometražnoj konkurenciji u Cannesu.

New Report

Close