Iznajmljivači prošloga mjeseca naplatili 100 milijuna eura više

Autor: Jadranka Dozan , 02. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U srpnju izdano 1,2% računa manje, ali je promet 20% veći.

U reportažama s Jadrana ovog ljeta dominiraju priče o cijenama ugostiteljskih usluga, a odnedavno se sve češće govori kako su mnogi privatni iznajmljivači prisiljni spuštati cijene smještaja. Zbirni pokazatelji za srpanj ne djeluju zabrinjavajuće. Prema prijavljenim prometima u sustavu fiskalizacije, u djelatnosti pružanja smještaja ovog je srpnja, doduše, izdano 1,2 posto manje računa nego lani (slično je bilo i u lipnju), a ukupan iznos im je bio iznad 595 milijuna eura, što je u odnosu na lanjski srpanj za oko 100 milijuna eura ili 20 posto više.

Milijardu eura prometa

Od početka godine evidentirano je više od 1,34 milijarde eura fiskaliziranog prometa, dok je prošle godine promet iznosio nešto više od milijarde eura. Poduzetnici u ugostiteljstvu u srpnju su pak izdali nepunih tri posto više računa, a vrijednost im je bila veća za 17,8 posto. U kafićima i restoranima prošli mjesec fiskalizirano je gotovo 588 milijuna eura prometa nasuprot nepunih 500 u lanjskom srpnju.

19,2 posto

porasla je srpanjska potrošnja u trgovinama na godišnjoj razini

Srpanjske stope rasta nešto su niže od kumulativnog rezultata i u tom sektoru; u prvih sedam mjeseci poduzetnici u ugostiteljstvu prijavili su gotovo dvije milijarde eura vrijednosti izdanih računa, što je za četvrtinu ili oko 400 milijuna eura više, pri čemu je broj računa veći za oko 6,5 posto. Manje stope rasta u samoj špici sezone dijelom se mogu objasniti i visokom lanjskom osnovicom, a porast prometa očito je većim dijelom rezultat viših cijena.

Petina više

Uobičajeno, turistička potrošnja nemalo se osjeti i na prometima u trgovini. Više od polovice uobičajeno odrađuju fiskalne blagajne supermarketa i hipermarketa trgovačkih lanaca. Oni su u ovogodišnjem srpnju izdali 2,8 posto više računa, čija vrijednost je premašila 1,06 milijardi eura ili 19,2 posto više nego u istom mjesecu lani. Od početka godine pak fiskalizirali su 5,26 milijardi eura prometa, što je za petinu više nego lani, s tim da je broj računa povećan oko šest posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close