Izmjerena rekordna temperatura mora u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2024. u 08:28
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Crveno upozorenje na toplinski val danas je na snazi gotovo za cijelu zemlju.

Jučer je izmjerena najviša temperatura mora otkako ju DHMZ u Hrvatskoj mjeri, a iznosila je 29,7 stupnjeva Celzijevih u 17 sati.

Do sada apsolutno najviša temperatura mora u Hrvatskoj na postajama DHMZ-a izmjerena je 21. srpnja 2015. godine u Rabu i iznosila je 29,5 °C.

Većina apsolutnih maksimuma izmjerena je u srpnju, zatim slijedi kolovoz, pa lipanj. Najviše je izmjerenih maksimuma tijekom srpnja 2015. godine. Postaja DHMZ-a s najduljim nizom mjerenja je Hvar (od 1964. godine) ovdje je apsolutni maksimum od 28,0 °C izmjeren 15. kolovoza 2015., podaci su DHMZ-a.

DHMZ je jučer visoke temperature mora izmjerio i na drugim mjernim postajama. Iznad 29°C su bile i na Mljetu, u Malinskoj i u Crikvenici, a drugdje nisu bile niže od 26°C.

Temperature mora /DHMZ

Danas će biti pretežno sunčano, vruće, ponegdje i vrlo vruće. Od sredine dana u unutrašnjosti lokalno pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u istočnim krajevima mogu biti izraženiji. Vjetar većinom slab, na Jadranu do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 18 do 23, u Gorskoj Hrvatskoj niža, a na Jadranu između 23 i 28 °C. Najviša dnevna uglavnom između 33 i 38 °C.

Slično se nastavlja i sutra: pretežno sunčano, i dalje vruće i vrlo vruće, u unutrašnjosti i nestabilno. Uz jači razvoj oblaka poslijepodne i navečer lokalno pljuskovi s grmljavinom, osobito na istoku zemlje i u unutrašnjosti Dalmacije, a pritom mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, uz obalu i bura, podno Velebita i jaka. Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža, a na Jadranu od 24 do 28 °C. Najviša dnevna većinom između 33 i 38 °C.

Crveno upozorenje na toplinski val danas je na snazi gotovo za cijelu zemlju. Jedino je za područje Gospića za danas izdano narančasto upozorenje. Crveno upozorenje zbog toplinskog vala nastavlja se za tri regije: Rijeku, Split i Dubrovnik i u srijedu, četvrtak i petak, dok je za te dane za ostale regije na snazi narančasto upozorenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close