Ispovijest ‘sezonca’ iz Srbije: ‘Radio sam u jednom od najluksuznijih restorana u Hrvatskoj, pobjegao sam glavom bez obzira’

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2024. u 09:59
FOTO: Unsplash

Osim što su mu smanjili satnicu na 5 eura, smještaj je, tvrdi, bio katastrofa…

Mladić iz Srbije kao sezonski radnik doživio je “traumatično iskustvo” u Hrvatskoj, a sve je detaljno opisao u anonimnoj objavi na Redditu.

Tvrdi da je sve počelo kao obećavajući poslovni angažman u jednom od najluksuznijih restorana, a završio kao prava noćna mora, prenosi Blic.

Kako je na Redditu objasnio, sve je počelo kada je njegov prijatelj dogovorio posao preko agencije koja im je obećala satnicu od 6 eura. Međutim, po dolasku u Hrvatsku dogovor je pao u vodu, tako da je mladić prvih 20 dana bio bez posla. I to je samo početak njegovih muka.

Osim što su mu smanjili satnicu na 5 eura, 10. ožujka kada je s prijateljem otišao u Hrvatsku, dočekao ga je prvi šok – smještaj koji im je osiguran bio je, kako tvrdi, daleko od prihvatljivog. Sedmero radnika bilo je nagurano u maleni prostor, bez osnovnih uvjeta za život.

– Smještaj je bio jedna velika rupa koja nije imala tuš već samo cijev za vodu, nismo imali tavu za spremanje hrane, imali smo samo jedan lonac, ispričao je mladić.

Još veći problemi navodno su nastali zbog komplicirane birokracije. Mladić tvrdi da je morao čekati više od 20 dana da dobije OIB kako bi mogao započeti s radom. U međuvremenu, potrošio je između 400 i 500 eura za osnovne potrepštine, a nije mogao zarađivati.

– Već sam krenuo zvati ljude u Srbiju da mi šalju novac kako bih imao što jesti. Dok ja pričam to sve liku iz agencije on se pravi lud, objašnjava Srbin.

Kada je konačno počeo raditi, uslijedilo je novo razočarenje – za pet dana rada zaradio je samo 20 eura bakšiša. Uz sve to, kako tvrde, agent je odbijao naći bolji smještaj za njih, iako je prvobitno obećao da će to učiniti.

Nakon svega toga on je sa prijateljem odlučio dati otkaz.

– Odlučili smo dati otkaz i krenuti u Srbiju, lijepo smo sve objasnili voditelju restorana. Pitali smo ga hoće li agencija raditi probleme jer nismo odradili otkazni rok, rekao je da neće. Vratili smo se u Srbiju, dodaje mladić.

Uskoro je došao rok za isplatu, a agent je prestao odgovarati na poruke.

– Pišem ja 10. srpnja čovjeku iz Agencije kada mogu očekivati plaću, a on mi kaže 15. srpnja. Kada je stigao taj dan, on se nije javljao cijeli dan. Iduća dva dana također pozivi bez odgovora, rekao je razočarani mladić koji tvrdi da do dan danas nije primio niti euro od obećane plaće.

Ističe da ne želi svoj novac nikome pokloniti, bez obzira na to što je riječ o malom iznosu.

– Ja mu ne mogu oprostiti 900 eura za koje sam se mučio tamo i izgladnjivao sebe par dana, piše on tvrdeći da njegova situacija nije izoliran slučaj – jer su neki drugi dečki, kako kaže, prebili tu osobu iz agencije zbog čega je završio u bolnici.

Na kraju je upitao ostale korisnike Reddita za savjet, a mnogi su mu poručili da se takve stvari nažalost događaju i češće nego što mnogi od nas misle.

Osim loših iskustava ima i onih daleko boljih. Jednu od takvih priča prenijeli smo nedavno. Možete je pročitati OVDJE.

Komentirajte prvi

New Report

Close