Isplata novčane pomoći za obnovu i na račun pričuve zgrade

Autor: Suzana Varošanec , 29. rujan 2021. u 22:00
Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić/PATRIK MACEK/PIXSELL

S ubrzanjem obnove vezana je i aktualna dodjela beskamatnih zajmova za pogođene JLS-ove, od 400 milijuna kuna.

Jedna od ključnih izmjena Zakona o obnovi odnosi se na financiranje konstrukcijske obnove i nelegalnih objekata (određene su dvije iznimke) i onih koji se tiču građana Zagreba i dvije pogođene županije, jer vlasnici neće u obnovi participirati, nego će je 100% financirati država, Grad Zagreb i te županije.

To znači jednako pravo svima na besplatnu obnovu, jer država potpuno financira i onu na Banovini. S ubrzanjem obnove vezana je i aktualna dodjela beskamatnih zajmova za pogođene JLS-ove, od 400 milijuna kuna. Dio koji ispunjava uvjete bit će moguće refundirati iz Fonda solidarnosti, za ostalo predviđa se otplata uz tri godine počeka.

Prema ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu, zakonske izmjene brzo idu u e-savjetovanje, donošenje se očekuje u hitnoj proceduri i najvjerojatnije krajem listopada zakon će biti operativno spreman za ubrzanje obnove na terenu.

U premoštenim ključnim zaprekama su neriješeni imovinsko-pravni odnosi pa će Horvatov resor odlukama generirati naloge Stožeru i Fondu za obnovu ravnatelja Damira Vanđelića kojem je tekst izmjena stigao na žurno očitovanje. Obnova će se smatrati završenom po dostavljenom izvješću nadzornog inženjera koje postaje upravni akt po kojem će se građani moći upisati kao vlasnici.

Papiri se neće tražiti, dovoljan je početni zahtjev za obnovu )predano ih je za više od 10.000 objekata), a nova je mogućnost zamjene zahtjeva za organiziranu obnovu u onaj za novčanu pomoć. Samoobnova kao inicijativa vlasnika dobiva na važnosti kroz predfinanciranje.

Uz mogućnost da se pomoć isplati prema ispostavljenim računima po privremenim situacijama ili jednokratno nakon obnove, za višestambene i stambeno-poslovne zgrade predviđa se moguća isplata pomoći na račun obvezne pričuve.

I to prema izračunu po cijenama u 2. programu mjera, dok će upravitelji zgrade snositi odgovornost za namjensko trošenje isplaćenog. Građani koji konstrukcijsku ili cjelovitu obnovu ostvare bez odluke države, za naknadno pokriće troškova trebaju izvješće nadzornog inženjera.

Za tržište nekretnina novi efekt dolazi kroz predviđeno ukidanje zabrane raspolaganja nekretninama i u fazi obnove, uz brisanje hipoteke.

Komentirajte prvi

New Report

Close