Isplata dobavljačima ‘podebljava’ dobit u milijunima eura

Autor: Jadranka Dozan , 16. srpanj 2024. u 11:51
Fabris Peruško, predsjednik Uprave Fortenove, nekadašnjeg Agrokora, isplatom će staviti 'točku na i' na nagodbu sklopljenu prije šest godina/B. Ščitar/PIXSELL

Iznos od 86 milijuna eura u cijelosti će pokriti potraživanja dobavljača iz sklopljene nagodbe.

U okviru vlasničke transformacije kojom se Fortenova grupa riješila sankcioniranih dioničara zatvoreno je i pitanje isplate tzv. graničnog duga dobavljačima bivšeg Agrokora.

Od ukupno 500 milijuna eura vrijednosti spomenute operacije (ne računajući potencijalne dodatne isplate u slučaju ispunjenja određenih pretpostavki definiranih ugovorom) 86 milijuna eura ide za potpunu isplatu graničnog duga, čime će se u cijelosti podmiriti financijska potraživanja dobavljača u skladu s nagodbom vjerovnika sklopljenom prije šest godina.

Na njihove račune uskoro će distribuirati sredstva po tim tražbinama, a u cilju što brže isplate Udruga dobavljača jučer je održala i skupštinu. Kao administrator isplate uz poziv na skupštinu Udruga je pozvala sve kvalificirane dobavljače koji još nisu dostavili podatke o bankovnim računima za isplatu pripadajućih tražbina, da to učine.

Kamate dug povećale za petinu

S kamatama je izvorno utvrđenih 71,4 milijuna eura graničnog duga naraslo za 20-ak posto, na gotovo 86 milijuna eura.

Podravki 7,5 mil. eura
Većina onih s iole značajnijim tražbinama o tome je zasigurno vodila računa i mimo tog i prethodnih poziva, a mnogim poduzećima skora će isplata donijeti izvanredni prihod koji će im podebljati ovogodišnji financijski rezultat. U slučaju dobavljača s najvećim tražbinama po isporukama robe u vrijeme eskalacije krize Agrokora, to će značiti osjetno povećanje dobiti po toj osnovi, mimo operativnih rezultata koji su mnogima pritisnuti rastom ulaznih troškova.

Među dobavljačima koji po graničnom dugu potražuju značajne iznose svakako su vodeće prehrambene kompanije poput Podravke, Vindije, Atlantica, Kraša, Mlinara. No, tu su i dobavljači drugih profila, poput Saponije, Croatia osiguranja, telekoma, koji su stekli pravo na isplatu graničnog duga reguliranog nagodbom vjerovnika odnosno prethodnim sporazumom o isporukama roba i usluga kojim su dobavljači klasificirani u tri kategorije (A, B i C) u kontekstu uvjeta isporuka robe na vrhuncu krize.

Primjerice, prema nekim računicama Podravka bi na račun graničnog duga s pripadajućim kamatama uskoro mogla prihodovati oko 7,5 milijuna eura, što će zasigurno rezultirati rezultatskim skokom u trećem tromjesečju, ali taj pečat očito će biti značajan i na razini cjelogodišnje dobiti.

Kamate 4 pa 6 posto
Sve u svemu, iznosi koji će sjesti dobavljačima osjetno su veći od inicijalnog iznosa graničnih tražbina, jer su od 2019., kad je s obzirom na operativne rezultate Konzuma kao referentne mjere za stjecanje prava na isplatu tog duga na te tražbine (u slučaju da likvidnosna situacija ne omogućuje isplatu) naplaćivane i kamate.

U prvoj godini ona je iznosila četiri posto, a potom šest. U konačnici je s vremenom izvorno utvrđenih 71,4 milijuna eura graničnog duga naraslo za 20-ak posto, na gotovo 86 milijuna eura.

U Udruzi dobavljača u vezi s tom isplatom, ali i vlasničkim restrukturiranjem Fortenove ocijenili su da je to značajan napredak u smislu stabilizacije poslovanja svih operativnih društava Grupe te stvaranju pretpostavki za njezin održivi razvoj, što je interes svih dionika, pa i dobavljača.

Komentirajte prvi

New Report

Close