‘Iščekujemo ulagačke prilike’

Autor: Darko Bičak , 16. listopad 2018. u 22:00
Charles Paradis, šef MEDEF-a i Luka Burilović, čelnik HGK

Hrvatska gospodarska delegacija u Parizu.

Trgovinska razmjena Hrvatske i Francuske raste te je lani hrvatski izvoz u Francusku "težio" 361,8 milijuna eura, dok je uvoz iznosio 535,4 milijuna.

Podaci su izneseni jučer prilikom posjete hrvatske gospodarske delegacije francuskoj udruzi poslodavaca MEDEF koja je, među ostalima, ugostila i predstavnike Podravke, AD Plastika, Končara, Spin Valisa…

Dodano je da su ukupna francuska ulaganja u Hrvatsku u od 1993. do kraja prvog kvartala 2018. iznosila 973 milijuna eura, čime je ona 9. među najznačajnijim zemljama ulagačima u Hrvatsku.

Ipak, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, to je tek 3% ukupnih direktnih stranih ulaganja u Hrvatsku, a kvalitetni odnosi dviju zemalja jasno pokazuju da ima potencijala za više.

Najviše, kako je rekao hrvatski premijer Andrej Plenković, u prometu, energetici i turizmu. Predsjedniku HGK Luki Buriloviću, želja je da se gospodarski odnosi približe onima u sportu gdje su, kaže, obje zemlje u svjetskom vrhu.

Charles Paradis, predsjednik MEDEF-a, tvrdi da francuski poslodavci s nestrpljenjem očekuju predstavljanje investicijskih mogućnosti i projekata u Hrvatskoj. Tijelo kojem je na čelu najveće je udruženje poslodavaca u Francuskoj s više od 750.000 članica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close