Investitora za Kupare Vlada će odabrati potkraj godine

Autor: Marija Crnjak , 26. rujan 2014. u 10:08
Ulagači će morati dostaviti i poslovni plan za 10 godina/Grgo Jelavić/PIXSELL

Kad investitor stekne sve dozvole, ima četiri godine za dovršenje projekta. Moći će se javiti i ulagači koji se nisu javili za iskazivanje interesa .

Vlada je u četvrtak konačno donijela odluku o uvjetima međunarodnoga natječaja za projekt Kupari I, čije se raspisivanje očekuje za oko mjesec i pol.

U Vladi se nadaju da će imati investitora do kraja godine, što je ambiciozno, ali ne i neizvedivo, kažu naši izvori. Doznajemo da su investitori koji su već iskazali interes za ulazak u Kupare zadovoljni propozicijama natječaja, koje su se tesale mjesecima. Podsjetimo, interes za Kupare pokazali su Karisma Hotels Adriatic (KHA), Avenue grupa iz Moskve, Titan nekretnine, čiji su osnivači također Rusi, potom Valamar, turska Rixos grupa te Braniteljska zadruga Mir iz Mlina. "Došli smo do visoke faze ovog kompleksnoga projekta za koji je od raspisivanja pozivnog natječaja za iskaz interesa početkom ove godine napravljen obiman posao u koji je bilo uključeno nekoliko ministarstava. Današnja odluka posebno je značajna jer objedinjuje tri procesa prava i koncesija, prava građenja, koncesije na kulturno i pomorsko dobro", istaknuo  je ministar Darko Lorencin.

 

60mil.

kuna početni je iznos naknade za pravo građenja na 99 godina

Objava natječaja očekuje se nakon što se dobije i suglasnost Sabora za korištenje pomorskog dobra na 99 godina. Od trenutka kad investitor stekne sve dozvole ima rok za izvršenje projekta od 48 mjeseci, odnosno četiri godine. Na natječaj za obvezujuće ponude moći će se javiti i ulagači koji se nisu javili prilikom iskazivanja interesa. Osnovni uvjeti kojima trebaju udovoljavati investitori su visina naknade za pravo građenja u trajanju od 99 godina, visina naknade za zakup hotela Grand koji je kulturno dobro te visina naknade za koncesiju na pomorskom dobru. Tržišna vrijednost naknade za pravo građenja na zemljištu Kupari I, što će zapravo biti početna cijena, iznosi 7,9 milijuna eura ili oko 60 milijuna kuna. Početna zakupnina za hotel Grand je 58,5 tisuća eura godišnje, a hotel Grand predat će se investitoru sukladno posebnim uvjetima zaštite nadležnoga konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

 

100mil.

eura minimalno investitor mora uložiti u Kupare

Početna vrijednost godišnje naknade za pravo građenja bit će 1,5 posto ukupnog prihoda svakog izgrađenog objekta kao profitnog centra, s tim da godišnja naknada ne može biti manja od tržišne vrijednosti prava građenja po kvadratu, utvrđene po ovlaštenom sudskom vještaku u godini objave međunarodnog javnog natječaja.Od investitora se traži ulaganje od najmanje 100 milijuna eura, plan ulaganja, poslovni plan za razdoblje od 10 godina. Morat će dostaviti i dokaz da najmanje pet godina upravljaju s minimalno 1500 soba, od kojih je najmanje 50 posto s pet zvjezdica, uz promet od najmanje 45 milijuna eura godišnje.U slučaju dostave ponuda s jednakim iznosom naknada uvest će se dodatni kriteriji, visina ulaganja, vrsta i kvaliteta ulaganja, plan ostvarivanja popunjenosti kapaciteta, hotelski brend, plan zapošljavanja, doprinos razvoju lokalne zajednice te primjena novih tehnologija i održivog razvoja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

60mil.kn. za 99god!nemože gore![emo_zloban]za 100 mil.kn.će ići na 150god[emo_zloban]

New Report

Close