Hrvatska agencija za hranu objavila je izvješće Centra za sigurnost hrane o rezultatima samokontrola proizvođača hrane tijekom tri godine.
Analiziran je ukupno 15.281 uzorak hrane. Svake godine obrađeno je više od 5.000 uzoraka. Najviše je analizirano polugotovih i gotovih jela, a potom slijede kolači, žitarice, pekarski proizvodi i tjestenine, meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, te bezalkoholna pića, pivo i led.
Uzorci hrane analizirani su na mikrobiološke parametre u skladu s Uredbom i Vodičem o mikrobiološkim kriterijima za hranu, a rezultati su obrađeni i prikazani zbirno, stoji u izvješću Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Treba naglasiti da se u izvješću Centra za sigurnost hrane ne navodi tijekom koje je tri godine inspekcija provedena.
Rezultati izvješća ukazuju na prisustvo povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija u većini kategorija hrane. Slijede enterobakterije, zatim plijesni i kvasci, a u manjem broju kategorija hrane utvrđena je kontaminacija bakterijama.
Treba napomenuti da povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija u hrani obično ukazuje na starosti i lošiju mikrobiološku kakvoću hrane.
Sustav samokontrole proizvođača hrane
Sigurnost hrane imperativ je stavljanja proizvoda na tržište, stoji u uzvješću, stoga je u prehrambenoj industriji, na industrijskoj i obrtničkoj razini, proizvodnja regulirana propisima (zakoni, uredbe, pravilnici, vodiči) čije kriterije hrana mora zadovoljiti u trenutku proizvodnje i u trenutku stavljanja na tržište tijekom njezinog deklariranog roka trajnosti.
Pravila EU u pristupu higijeni hrane kroz cijeli hranidbeni lanac jedinstvena su u svim zemljama članicama. Primarnu odgovornost za sigurnost hrane nose subjekti u poslovanju s hranom. To znači da su, prema zakonskim odredbama, subjekti dužni uspostaviti sustav samokontrole svoje proizvodnje kako bi hrana koju proizvode zadovoljavala kriterije sigurnosti hrane.
Više pročitajte OVDJE.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.U svakom slučaju potrebno je ispitati sve uvoznike raznoraznih prerađevina, koje prođu desetine “ruku” a opet se u trgovačkim lancima prodaje po smiješnim cijenama..
Moj tata je imao svinju za klanje, oko 200kg.. Predao sam oglas u namjeri da životinju prodamo. Nitko se nije javio na oglas mjesec dana iako sam oglas svaki put modificirao u korist kupca (cijena nije fiksna, moguća obrada, kupnja polovice i sl.), toliko o tome da naši građani žele zdravu hranu! Sada se ti isti zgražaju na otkriću inspekcije, sutra će opet kupovati takvo meso…..
Negativna politika i propaganda protiv MESA.
Slažem se sa svime što ste napisali. Meso se demonizira, a veganska i vegetarijanska propaganda (vjerujte mi, to postoji) se gura kao zdrava prehrana. Činjenica je da zbog izokrenute piramide ishrane ljudi debljaju i obolijevaju sve ranije od bolesti poodmaklih dobi (visoki tlak, kolesterol, srčani problemi, rak…)
Već duže pratim istraživanja na temu zdrave prehrane i postoji jasan i vidljiv pomak od piramide prehrane bazirane na žitaricama (koja nije temeljena na istraživanjima, već na pritisku ratarskog poljoprivrednog lobija u SADu) prema piramidi baziranoj na mesu. Zato je zaista žalosno što se Vašem djetetu pere mozak ovakvim filmskim uratcima koje ste opisali, no obzirom da su u igri veliki novci, a činjenice nisu na strani lobija, pretpostavljam da ćemo takvih slučajeva imati sve više.
Zašto niste naveli gdije ste i u kojim dućanima našli zaraženo meso e inspektorata samo baci sumlju !!!!!
Uključite se u raspravu