Zeleno gospodarstvo
Domaće tržište

Inovacije i svjetski trendovi u osiguranju obnovljivih izvora energije

Još uvijek je teško pronaći specijalizirane proizvode namijenjene osiguranju proizvodnje zelene energije.

Sara Vukman
24. srpanj 2024. u 22:00
Međunarodna agencija za energiju predviđa da će udio obnovljive električne energije u Europi do 2028. doseći 61 posto/Shutterstock

Obnovljivi izvori energije brzo rastu na globalnoj razini, utvrdila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom izvješću Renewables 2023, koja predviđa 61 posto udjela obnovljive električne energije u Europi do 2028., u odnosu na današnjih 41 posto.

Prošla je godina bila vrlo aktivna kad je riječ o instaliranoj snazi elektrana iz obnovljivih izvora energije, a predvodnik tog rasta još jednom je Kina, iako niti Europa i SAD ne zaostaju mnogo.

Za Europu, IEA predviđa dodatne kapacitete obnovljive energije od ukupno 523 gigavata (GW) do 2028., ili dvostruko više od tempa postavljenog u prethodnih šest godina. A kakva je situacija trenutno na našem tržištu?

Na početku investiranja u obnovljive izvore energije (OIE), prije desetak godina, domaće tržište osiguranja nije bilo u potpunosti spremno ponuditi police za pokriće malih alternativnih energetskih projekata.

Realno govoreći tada nije niti bilo velike potražnje za osiguranjem takvih postrojenja jer domaći investitori nisu imali razvijenu svijest o velikom broju rizika i potrebi osiguranja. Danas je situacija drugačija, projekata ima sve više, a investitori su se bolje upoznali s rizicima ovih projekata.

Nema vjetra, sunca ili kiše – nije problem

Parametrijsko osiguranje štiti od smanjenja proizvodnje uzrokovano nepovoljnim vremenskim uvjetima ili lošijim performansama postrojenja.

Neka od uobičajenih pokrića koja se traže za projekte obnovljivih izvora energije uključuju osiguranje imovine, osiguranje od profesionalne odgovornosti i osiguranje od odgovornosti prema trećima. Osiguranje imovine pruža zaštitu od fizičkih oštećenja na vlastitoj imovini kao što su solarni paneli, vjetroagregati, turbine i slično.

Pokriveni su rizici poput požara, oluje, krađe, eksplozije i drugih nepredviđenih događaja. Odgovornost prema trećima pruža zaštitu od odgovornosti za štetu koju nastaje prilikom rada ovakvog postrojenja te može uzrokovati štetu trećim osobama.

Na primjer to može biti oštećenje pri padu dijelova takvog postrojenja ili razni drugi događaji koji trećim osobama uzrokuju materijalnu štetu ili štetu na osobama. Osiguranje od profesionalne odgovornosti pruža zaštitu od odgovornosti za greške ili propuste u profesionalnim uslugama koje pružaju stručnjaci za obnovljive izvore energije.

Osiguranje od prekida rada


Budući da se energetski objekti najčešće osiguravaju standardnim imovinskim policama i policama odgovornosti u Hrvatskoj je još uvijek teško pronaći specijalizirane proizvode namijenjene osiguranju proizvodnje zelene energije. Tu prije svega mislimo na osiguranje od prekida rada i parametrijsko osiguranje.

Osiguranje od prekida rada pruža zaštitu od financijskih gubitaka koji proizlaze iz prekida poslovanja uslijed oštećenja na postrojenju, a pokriveni su gubici prihoda, troškovi zamjenske energije neophodne za funkcioniranje, troškovi popravka i drugi povezani troškovi.

Jedan od novijih odnosno inovativnijih načina zaštite je tzv. parametrijsko osiguranje koje funkcionira na drugačijem pristupu od tradicionalnih osigurateljnih proizvoda tj. isplata ugovorenog iznosa se bazira na magnitudi događaja, dok se kod tradicionalnih proizvoda isplata bazira na magnitudi šteta koje taj događaj prouzroči. Parametrijsko osiguranje korisno je zbog nekoliko razloga.

Takva polica štiti društvo od smanjenja proizvodnje električne energije zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i/ili lošijih performansi samog postrojenja. Temelji se na unaprijed definiranim parametrima, a dizajnirano je da pokrije specifične rizike koji su karakteristični za obnovljive izvore energije poput brzine vjetra, količine sunčeve svjetlosti ili kiše. Ovo omogućuje prilagođavanje osiguranja specifičnim potrebama i rizicima svakog pojedinog projekta obnovljivih izvora energije.

653

GW OIE u svom portfelju ima Marsh, instalirana snaga svih elektrana u RH iznosi oko 5,2 GW

Ako se ne ostvare unaprijed dogovorene vrijednosti, poput brzine vjetra ili količine sunčeve energije, osiguratelj isplaćuje naknadu, bez potrebe za dugotrajnom procjenom štete. To omogućuje brzu financijsku pomoć koja je ključna za nastavak poslovanja, odnosno ponovno pokretanje rada postrojenja.

Naš globalni tim s 400+ stručnjaka isključivo za obnovljive izvore energije pruža podršku u upravljanju rizicima i formiranju personaliziranih osigurateljnih rješenja prilagođenih potrebama svakog pojedinog klijenta i svakog pojedinog projekta. Na svjetskoj razini od obnovljivih izvora u svom portfelju imamo vjetroelektrane (kopnene i pučinske), solarne elektrane, zeleni vodik, projekte biomase, baterije, projekte hidroenergije i geotermalnih izvora.

Šest milijardi policirane premije

Da prikažemo to na jednoj prilično jednostavnoj usporedbi. Ukupna naplaćena premija svih društava za osiguranje u 2023. u Hrvatskoj iznosila je 1,7 milijardi eura. S druge strane Marsh je samo u području Energy & Power u 2023. godini policirao šest milijardi američkih dolara.

Ako zanemarimo tečajnu razliku možemo reći da je Marsh prošle godine u portfelju imao energetskog biznisa tri puta više nego ukupni promet na cijelom osigurateljnom tržištu u Hrvatskoj. Dodatno, 1. siječnja 2024. instalirana snaga svih elektrana u Hrvatskoj iznosila je 5,2 GW, od toga 3,9 GW obnovljivih izvora energije. Usporedbe radi, Marsh trenutno u svom portfelju ima 653 GW OIE.

Ovi brojevi nisu slučajnost budući da je Marsh McLennan najveća globalna tvrtka (NYSE: MMC) specijalizirana za upravljanje rizicima, strategijama i ljudima, s poviješću dužom od 150 godina i godišnjim prihodom od preko 20 milijardi dolara.

S više od 85.000 zaposlenika i 550 ureda u preko 130 zemalja diljem svijeta, Marsh McLennan pomaže klijentima da se snađu u sve dinamičnijem i kompleksnijem okruženju putem svoja četiri vodeća društva na tržištu: Marsh, Guy Carpenter, Mercer i Oliver Wyman.

* Sadržaj omogućio Marsh McLennan

New Report

Close