Prekretnica u poslovanju zagrebačke Ingre: ‘Krećemo s projektima koji donose benefit široj društvenoj zajednici’

Autor: Suzana Varošanec , 20. rujan 2023. u 10:41
U procesu restrukturiranja Ingre uspješno je riješeno i nekoliko PIK instrumenata/PD

Zagrebačka tvrka ispunila sve obveze iz predstečajne nagodbe.

Donošenjem rješenja kojim se briše zabilježba predstečajne nagodbe, zagrebačka Ingra dobila je potvrdu da su ispunjene sve njezine obveze iz predstečajne nagodbe. Do sudskog rješenja došlo je krajem kolovoza, a nakon što je stalni sudski vještak koji je imenovan od strane suda utvrdio da su podmirene sve obveze iz PSN-a.

Na toj osnovi Trgovački sud u Zagrebu donio je navedeno rješenje o brisanju PSN-a koje je jučer postalo i pravomoćno. Naime, ovaj dokument upravo je dobio i svoj sudski pečat klauzule pravomoćnosti, te se njime okreće novi list za Ingru, i prema Upravi kompanije označava početak faze razvoja poslovanja koje se s niskom projekata grana u dva kraka – na energetiku i urbani development skandinavskog tipa.

“Prije svega moram istaknuti da s ovim pravomoćnim rješenjem Ingra i formalno završava proces restrukturiranja koji se sastojao od mnogih provedenih aktivnosti. Obavljen je velik posao iza kojeg stoji angažman i znanje internog tima ljudi, na što sam osobito ponosan”, kaže predsjednik Uprave Ingre Danko Deban.

9,6

milijuna eura povećana je knjigovodstvena vrijednost društva otkupom obveznica izdanih u PSN-u

Ingrina predstečajna nagodba s vjerovnicima je sklopljena tijekom 2014. godine, a restrukturiranje koje je započelo 2019. sadržajno je obuhvaćalo nekoliko stavaka, od kojih se kao ključna može izdvojiti otkup obveznica izdanih u PSN-u od strane društva-kćeri Lanište koja je vlasnik zagrebačke Arene.

Taj proces bio je iznimno uspješan jer je Ingra uspjela otkupiti 85% ukupnog izdanja, odnosno znatno više od praga uspješnosti koji je sama tvrtka projicirala na razinu od oko 50 posto.

Realizacijom otkupa povećana je neto knjigovodstvena vrijednost društva u tadašnjoj valuti za 72 milijuna kuna, to jest za 9,6 milijuna eura, dok je dobit prije oporezivanja od te transakcije iznosila 116 milijuna kuna ili 15,5 milijuna eura. Obveze po preostalim obveznicima iznose 8 milijuna eura te se prema Debanu uredno podmiruju po dospijeću.

U procesu restrukturiranja Ingre uspješno je riješeno i nekoliko PIK instrumenata, a riječ je o potraživanju koje je bilo osigurano imovinom u vlasništvu društva, od kojih je najznačajniji PIK instrument koji je bio osiguran s poslovnom zgradom sjedišta društva u Zagrebu.

Krećemo s projektima koji donose benefit široj društvenoj zajednici, kaže Danko Deban, predsjednik Uprave Ingre/PD

Učinak transakcije tog otkupa na račun dobiti i gubitka u 2022. je iznosio približno 44 milijuna kuna (oko 5,9 milijuna eura), i ujedno je kao izvanredni prihod utjecao na znatnu iznadprosječnu dobit ostvarenu u prošloj godini.

Tijekom restrukturiranja s velikim brojem nagodbi Ingra je znatno smanjila veliki broj sudskih sporova, a tu se može istaknuti nagodba s društvom Tehnika u pogledu poslova u Alžiru u kojima se zajednički nastupali. Kako su svi ‘repovi’ te vrste riješeni nagodbom, uklonjen je rizik od vođenja dugotrajnog sudskog procesa, sa skupim troškovima i neizvjesnim ishodom.

Pored toga, u protekle tri godine Ingra je prodala većinu svoje non core imovine koja je prethodno bila oslobođena svih tereta. Svakako među značajnim aktivnostima u procesu restrukturiranja ističe se i provedeno kadrovsko i operativno restrukturiranje.

U sklopu kadrovskog restrukturiranja značajno je smanjen mjesečni trošak bruto plaća, a također je ugašen veliki broj, čak više od 20 povezanih društava, tako da kompanija sada posluje kroz bitno jednostavniju organizacijsku strukturu.

Pojednostavljena struktura

Kroz restrukturiranje ugašen je veliki broj, čak više od 20 povezanih društava, tako da kompanija sada posluje kroz bitno jednostavniju organizacijsku strukturu.

Predvodnik u poslovanju
Uz maticu, naime, postoje još samo dva povezana društva. Da je proces restrukturiranja uspješno proveden najbolje pokazuje i tržišna vrijednost dionica tvrtke. Tako je krajem kolovoza 2019. ukupna tržišna kapitalizacija Ingre bila cca 6,77 milijuna eura (51 milijuna kuna), dok se danas ta vrijednost podigla na 41,7 milijuna eura (314,4 milijuna kuna).

Jedan od prioriteta Uprave je dobro korporativno postupanje i usklađivanje poslovanja s najboljim primjerima dobre korporativne prakse, a to je naposljetku već i vidljivo iz godišnjeg izvještaja Hanfe o korporativnom upravljanju gdje se Ingra na redovitom tržištu nalazi pri samom vrhu po ocjeni usklađenosti s kodeksom korporativnog upravljanja.

“Uz to, velike smo napore u proteklom razdoblju usmjerili i na odnose s dioničarima i investicijskom javnosti, a tako ćemo i nastaviti”, kaže Deban.

U skladu s navedenim, ističe da im je jednako tako važna transparentnost u financijskom izvještavanju, koje mora biti jednostavno i razumljivo, te su konsolidirani i nekonsolidirani izvještaji spojeni u jedan izvještaj čime se svakome omogućava lakše i jednostavnije praćenje poslovanja kompanije.

“Ingra će biti predvodnik u poslovanju u kojem se pored interesa dioničara promišlja i jasno iskazuje širi društveni interes te se dio ostvarene dobiti vraća zajednici na jasan i lako uočljiv način. To znači jasna smjer ka energetici i urbanom developmentu skandinavskog tipa, gdje krećemo s projektima koji donose benefit široj društvenoj zajednici”, navodi Deban.

13,2

megavata ukupna je snaga sunčanih elektrana koje Ingra priprema u Ivanić Gradu i na Banovini

Društvo je prije petnaestak dana ishodilo građevinsku dozvolu za projekt sunčane elektrane (SE) u Ivanić Gradu (3,3 MW) čija izgradnja i puštanje u pogon se očekuje do kraja 2024. Projekt se razvija na vlastitom zemljištu unutar poslovne zone Ivanić Grada, i ujedno isti predstavlja prvi energetski projekt u novijoj povijesti Ingre, ali svakako ne i zadnji.

Društvo ima u pripremi i sljedeći projekt izgradnje sunčane elektrane na području Banovine, gdje se planiraju dvije sunčane elektrane snage 9,9 MW, budući da će se u suradnji s mladim poljoprivrednicima u predstojećem razdoblju pokrenuti poljoprivredna proizvodnja, pa će se uz poljoprivredne aktivnosti proizvoditi i električna energija.

Osim energetike drugo važno područje djelovanja usmjeravaju na potrebu urbane regeneracije, što znači projekte prije svega u Zagrebu, ali i nekretninske projekte na Jadranu.

“U tom području želimo razvijati vlastite investicijske projekte te već imamo u pripremi nekoliko takvih projekata, a među prvima svakako će to biti projekt stambene izgradnje u Dubrovniku na području Mokošice”, kaže Deban.

Prema našem sugovorniku, radi se o prvoj fazi projekta na cca. 9000 četvornih metara zemljišta u vlasništvu Ingre. U planu su dvije zgrade s ukupno 40-ak stanova, a u skorijoj budućnosti namjeravaju pokrenuti jedan veći investicijski projekt na području Grada Zagreba koji bi bio “ogledni primjer developmenta skandinavskog tipa, koji će biti priuštiv, a istovremeno osigurati kvalitetniji životni prostor mladim obiteljima.

Lakši pristup kapitalu
U tijeku je postavljanje sunčane elektrane na krovu poslovne zgrade Ingre na Vrbiku, što znači da su u samoj završnici projekta proizvodnje električne energije za vlastite potrebe. Radovi su pri kraju i kako Deban navodi puštanje u rad te SE se očekuje u narednih 30 dana.

Usto, formalni izlazak iz PSN-a svakako će Ingri omogućiti lakši pristup kapitalu za financiranje i razvoj budućih projekata, budući da svi gore spomenuti projekti do sada su financirani iz vlastitih sredstava.

“Brisanje zabilježbe predstečajne nagodbe predstavlja prekretnicu u Ingrinom poslovanju i formalnu potvrdu svih pozitivnih promjena koje je društvo postiglo proteklih godina, ali je to i poticaj za daljnji nastavak uspješnog poslovanja. Mogu reći da će dio toga biti vidljiv i u planu poslovanja za 2024. godinu u kojem se zrcali naš petogodišnji plan poslovanja, 2022. – 2027.”, poručuje Deban.

Komentirajte prvi

New Report

Close