Ingra diže novih 48 mil. eura kredita za završetak Arene

Autor: Ivan Pandžić , 04. rujan 2008. u 06:30

Jamac za kredit je Zagrebački holding iako gradske vlasti odbijaju uvjet koji je postavila BKS banka da se u slučaju neplaćanja može jednokratno naplatiti dug od Holdinga

Ingra preko svoje tvrtke Lanište, koja je osnovana u suradnji s Trigranitom, diže 48 milijuna eura (oko 345 milijuna kuna) kredita koji su im potrebni za osiguranje završetka Arene Zagreb. Tri mjeseca prije isteka rokova predaje gotovog objekta, Ingra mora mijenjati i banku zbog teškoća u osiguravanju kredita.

Unatoč tim znakovima koji pokazuju da bi moglo doći do problema u zatvaranju financijske konstrukcije i rokova za završetak Arene, u tvrtki tvrde kako će sve biti dovršeno u roku i s osiguranim sredstvima. Podsjetimo, prije nekoliko dana Ingra je izdala i tranšu komercijalnih zapisa od 100 milijuna kuna za završetak Arene. Uz to, jamac poduzeću Lanište preko kojeg se formalno vodi izgradnja Arene bit će Zagrebački holding, ali samo ako se promijene predloženi rigorozni uvjeti kredita BKS Banke po kojima se u slučaju neplaćanja Laništa cjelokupni preostali dug može naplatiti jednokratno od Zagrebačkog holdinga. Zagrebačko poglavarstvo, koje je nadređeno Holdingu, na hitnoj telefonskoj sjednici u petak je dalo suglasnost na promjenu banke i uvjete ugovora, ali inzistira na tomu da se izbaci sporna odredba o jednokratnoj naplati. Uprava Zagrebačkog holdinga u četvrtak bi trebala razmatrati odluku o jamstvu i promijenjenim uvjetima. Poglavarstvo je prihvatilo sporazum s austrijskom bankom BKS Bank AG iz Klagenfurta, te raskid ugovora s mađarskim CIB Bank ZRT iz Budimpešte. Prema tom zaključku, Lanište je sklopilo ugovor o kreditiranju s CIB bankom, a zatim i Zagrebački holding 25. srpnja, a sada se “zbog teškoća u realizaciji ugovora” daje i suglasnost za promjenu banke i ovlasti Zagrebačkom holdingu za novi izravni sporazum. Jedini uvjet je izbacivanje sporne odredbe o jednokratnoj naplati. U zaključcima Poglavarstva se ne spominju ni iznos ni uvjeti kredita, ali je Davor Štern, jedan od dva direktora Laništa potvrdio Poslovnom dnevniku kako se radi o iznosu nešto većem od 48 milijuna eura. “Promijenili smo banku jer je BKS banka, koja je ušla na hrvatsko tržište kupnjom Kvarner banke, ponudila povoljnije uvjete. Radi se o repro kreditu kojim će se otplatiti i prva tranša koju smo već povukli od CIB Banke. O ostalim detaljima ne znam previše, pa ni o spominjanim teškoćama i uvjetu o jednokratnoj naplati od Zagrebačkog holdinga. Ingra je dosadašnje radove financirala iz svoje imovine, a kredit je i predviđen ugovorom o zakupu Arene”, rekao je Davor Štern.

Igor Oppenheim, drugi direktor Laništa i predsjednik uprave Ingre, naveo je nešto drukčije razloge prekida suradnje sa CIB Bankom, te tvrdi kako promjena banke, procedura oko odobravanja i jamstva Zagrebačkog holdinga neće utjecati na postavljene rokove i financijsku konstrukciju za završetak Arene. “CIB Bank nije uspio osigurati novac i odlučili smo se na promjenu banke. Izdanjem komercijalnih zapisa od 100 milijuna kuna premostili smo razdoblje do novoga kredita i to neće imati nikakav utjecaj na tijek radova i rokove završetka. Sporna odredba na koju Poglavarstvo nije htjelo pristati već je brisana iz ugovora. Radilo se o tipiziranom ugovoru banke i sada je taj uvjet promijenjen. Zagreb je prošle godine pri potpisivanju ugovora o zakupu između nas i Holdinga inzistirao na tome da bude partner u kreditu”, rekao je Oppenheim. Nismo uspjeli doznati razloge o tome zašto Zagrebački holding nije želio biti jamac i jer Holding i Grad već imaju obvezu s Vladom plaćanja 7,5 milijuna eura godišnje Ingri za zakup tijekom 28 godina. U ugovoru je ostavljena i klauzula da Grad i Vlada mogu otkupiti Arenu nakon sedam godina zakupa, i to po cijeni od 80,4 milijuna eura. Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović rekao je kako je izravni sporazum s BKS Bankom i Laništem trebao biti razmatran u srijedu na sjednici Uprave, ali je točka odgođena za četvrtak. “Do donošenja odluke ne mogu komentirati uvjete i sporazum”, poručio je Čović. Sama investicija u Arenu inače iznosi 87,5 milijuna eura, a sada je vidljivo da će Ingra osigurati dvije trećine investicije kreditom i komercijalnim zapisima. Ako Zagreb i Vlada odluče nakon sedam godina otkupiti Arenu, Ingra će ukupno za zakup i otkupnu cijenu dobiti 132,88 milijuna eura. U slučaju plaćanja zakupa kroz 28 godina, Ingri će dobiti 210 milijuna eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nigdje se ne spominje diskontiranje iznosa na neto sadašnju vrijednost.

onome tko taj koncept ne poznaje a čita ovaj članak, izgledat će da ingra pljačka zagreb

New Report

Close