Imunološki zavod traži graditelja pogona ključnog za budućnost kompanije

Autor: Marija Brnić , 26. lipanj 2023. u 07:09
U novom postrojenju proizvodit će se zmijski protuotrov/MIRANDA ČIKOTIĆ/PIXSELL

Posao projektiranja i izgradnje postrojenja u Rugvici vrijedi 4,8 milijuna eura.

Projekt oživljavanja Imunološkog zavoda kreće u konkretizaciju – raspisan je natječaj za projektiranje i izgradnju postrojenja za proizvodnju zmijskog protuotrova na lokaciji u općini Rugvica kraj Zagreba.

Idućih mjesec dana prikupljat će se ponude za ovaj posao procijenjene vrijednosti oko 4,8 milijuna eura plus PDV, a partnera se konkretno traži za set poslova koji obuhvaćaju od tehničkog i projektiranja u arhitekturi do radova na izgradnji pogona i tehničkog nadzora.

Precizni uvjeti

Precizno su u dokumentaciji navedene maksimalne dopuštene vrijednosti čestica za ‘čiste sobe’, a i detaljno su razrađeni gabariti prostorija.

Širok obujam aktivnosti
Sam objekt prema natječajnoj dokumentaciji trebao bi biti veličine 2000 četvornih metara građevinske bruto površine, od čega bi polovica bila namijenjena za proizvodno postrojenje, a druga polovica za laboratorij, skladište, IT i tehničke i druge zajedničke prostorije.

Ostavljena je otvorena mogućnost da zgrada bude u jednoj ili dvije nadzemne etaže, a odabrani partner trebao bi se pobrinuti i za pristupne prometnice, alternativne izvore energije, za što je također potrebno izraditi projekt i ishoditi dozvole. Iako je obujam aktivnosti širok, traži se samo jedan ponuđač koji se mora pobrinuti da osigura sve segmente u projektu kako ga je Imunološki osmislio.

Naime, prema objašnjenju, radi se o aktivnostima koje se moraju odvijati paralelno, te se ne želi riskirati da zastoj jedne od njih zakoči realizaciju gradnje novog proizvodnog postrojenja. Kod projektiranja u Imunološkom zavodu naglasak stavljaju na rješenja koja u prostorijama u proizvodnom postrojenju osiguravaju mikrobiološku čistoću zraka, te druge standarde u ovoj proizvodnji.

Precizno su u dokumentaciji tako navedene maksimalne dopuštene vrijednosti čestica za tzv. čiste sobe, a navedene su i želje naručitelja u kojima su detaljno razrađeni gabariti prostorija i zgrade s više etaža.

2000

četvornih metara površina je novog pogona, od čega će polovica biti namijenjena za proizvodnju

Utvrđeni penali
Zainteresirani ponuđači u startu su upozoreni da je istaknuta cijena maksimalna, te mora uključiti sve direktne i indirektne troškove, odnosno neće biti moguće obračunavati dodatne troškove. Ona se formira po principu “ključ u ruke”, a nakon predaje ponuda neće se, prema propozicijama u natječaju, moći korigirati.

Što se rokova tiče, nakon zaključenja ugovora za izradu projektne dokumentacije predviđeno je šest mjeseci od dana početka izvršenja ugovora, a za izvođenje radova ostat će 12 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Za probijanje rokova Imunološki zavod utvrdio je i visinu kazne, za svaki kalendarski dan jedan promil ugovorene cijene, s tim da maksimalni iznos ne može prijeći pet posto, a za taj iznos izvođaču će biti na kraju umanjena isplata.

Hrvatskom proizvođaču imunoloških lijekova, koji ove godine obilježava 130 godina postojanja, gradnja novih proizvodnih kapaciteta omogućit će, nakon 20-ak godina neizvjesnosti, nastavak života, na lokaciji koje mu je prije godinu dana darovala općina Rugvica u ukupnoj površini od 70.000 četvornih metara. Natječaj je otvoren još mjesec dana, do 28. srpnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close