Idu rezovi u HAC-u i ARZ-u, naplata cestarine prva na udaru

Autor: Poslovni dnevnik , 18. prosinac 2012. u 21:59
Troškove održavanja autocesta treba smanjiti za 20 do 30 posto/PIXSELL

HAC-Održavanje, naplata i cestarine počet će s radom u svibnju i zapošljavat će maksimalno 2850 ljudi.

Vlada bi ovog tjedna trebala donijeti odluku o osnivanju tvrtke Hrvatske autoceste – Održavanje, naplata i cestarine (HAC-ONC) koja će 1. siječnja nastati izuzimanjem poslovanja naplate cestarina, ali i radnika, iz HAC-a i Autocesti Rijeka Zagreb (ARZ).

Vodit će je Jasmin Krizmanić, bivši pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, koji je u ponedjeljak saznao za nove dužnosti. Ministar je tako demantirao napise da se njegova pomoćnika smjenjuje jer je "Komadinin kadar", napomenuvši kako Krizmanić samo ide na novu funkciju. Nova tvrtka, koja bi s radom službeno trebala početi u svibnju, imat će 2850 zaposlenih. "HAC-ONC će imati jednak broj zaposlenih kao što imaju istovjetne tvrtke u Europi koje fizički naplaćuju autoceste, odnosno koje nemaju vinjete", kazao je Dončić, rekavši kako to znači da će broj zaposlenih na naplatnim kućicama značajno pasti. Koliko će ljudi biti proglašeno tehnološkim viškom u HAC-u i ARZ-u Dončić nije odgovorio, istaknuvši samo kako će se cjelokupni proces prvo dogovarati sa socijalnim partnerima. Kako je rekao Krizmanić, definiranje spajanja nove tvrtke vodi odvjetnički ured kojeg je angažirao HAC. O kome se konkretno radi i po kojoj će se cijeni odraditi posao utemeljenja te nove tvrtke, nije htio otkriti. Krizmanić je kazao da će ta tvrtka osim naplate cestarina raditi i na održavanju.

"Poslovat ćemo kao operativna cjelina nastojeći smanjiti troškove održavanja autocesta za 20 do 30 posto, a od 2014. godine planiramo i 'borbu' na tržištu, odnosno za poslove održavanja cesta u cijeloj Hrvatskoj", kazao je Krizmanić o novim izazovima koji ga čekaju. Osim Krizmanića, ovaj su tjedan smijenjeni pomoćnici ministra Nikola Mendrila i Perica Šolić, koji se vraćaju u Rijeku. Njih će zamijeniti Igor Butorac iz Jadrolinije koji će biti ravnatelj novoosnovane Uprave za pomorstvo i sigurnost plovidbe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close