‘Ideja nije izbjegavanje hrvatskih poreza već preslagivanje vlasništva’

Autor: Domagoj Puljizović , 26. lipanj 2024. u 13:34
Švicarska je i dalje visoko na vrhu liste preferiranih poreznih oaza zbog niske stope poreza na dobit/Shutterstock

Nakon što je Vujnovac osnovao holding u Švicarskoj, istražujemo moguće razloge.

Osim zbog Europskog nogometnog prvenstva, Švicarska je ovih dana u fokusu i zbog investicijskog holdinga SSH koji je ondje osnovao najveći hrvatski gospodarstvenik Pavao Vujnovac, a putem kojeg će upravljati svojim kompanijama.

Riječ o krovnom investicijskom holdingu koji upravlja udjelima u onim kompanijama u kojima je Vujnovac izravno vlasnik kao fizička osoba.

Osnivanje investicijskog holdinga u Švicarskoj, sukladno hrvatskom pravnom okviru je legalno i dopušteno, a pitanje je koja poslovna logika stoji iza takvih poteza.

“Smisao Vujnovčevog poteza nije dobiti posebnu diskreciju, odnosno poreznu i pravnu zaštitu”, smatra jedan pravni stručnjak koji je želio ostati anoniman.

Indeks financijske tajnosti

Unatoč radikalnim promjenama, na Indeksu financijske tajnosti, Švicarska je dugo držala prvo mjesto.

Na vrhu preferiranih
Članice holdinga koje imaju sjedište i posluju u Hrvatskoj, porez na dobit bi trebale plaćati u zemlji, a vlastiti promet koji SSH stvara u Švicarskoj, bit će oporeziv ondje, dodaje. “Ideja holdinga u Švicarskoj nije izbjegavanje hrvatskih poreza, već potencijalno preslagivanje vlasništva zbog bankarskih financiranja”, vjeruje naš sugovornik.

Unatoč međunarodnom pritisku i reformama koje umanjuju njenzin status iz prošlosti, Švicarska je i dalje visoko na listi preferiranih poreznih oaza zbog niske stope poreza na dobit. Nacionalna vlada nudi porezne olakšice tvrtkama koje imaju 10 posto dionica drugih korporacija odnosno smanjuje iznos poreza koji korporacija plaća na dobit na temelju broja dionica koje posjeduje.

Zbog toga, fiktivne korporacije osnivaju poslovanje u Švicarskoj kako bi iskoristile nisko ili nikakvo oporezivanje.

Također, Švicarska ima mrežu bilateralnih poreznih ugovora s drugim zemljama, često uključujući smanjenje ili ukidanje poreza na dividende, kamate i tantijeme, te sprečavanje dvostrukog oporezivanja. Porez plaćen u jednoj zemlji može se uračunati u poreznu obvezu u drugoj.

Sporazumi s Poreznom upravom SAD-a i nizom zemalja o slobodnoj trgovini, uključuju smanjenje ili ukidanje carina na robu i usluge te olakšavanje trgovine i ulaganja. Zemlja ima složen sustav oporezivanja s različitim stopama poreza na saveznoj, kantonalnoj i općinskoj razini.

Porez na dobit za tvrtke razlikuje se ovisno o kantonu. Savezni porez na dobit je 8,5 posto na neto dobit. Kada se uzmu u obzir kantonalni i općinski porezi, ukupna stopa poreza na dobit za tvrtke obično varira između 12 i 24 posto, ovisno o lokaciji.

Financijska tajnost
Prema Zakonu o poštivanju poreza na inozemne račune (FACTA) švicarske banke obvezne su otkriti informacije o vlasnicima računa u SAD-u ili će se suočiti s kaznama, a sličan sporazum zemlja je potpisala s EU čime je ukinula privatnost vlasnicima bankovnih računa u švicarskim bankama. Unatoč radikalnim promjenama, na Indeksu financijske tajnosti, Švicarska je dugo držala prvo mjesto.

Kanton Zug posebno privlači velike globalne igrače u različitim industrijama. Među globalnim kompanijama sa sjedištem u Švicarskoj su Glencore (Baar), Nestlé (Vevey), Novartis (Basel), AstraZeneca (Zug), Johnson & Johnson (Zug), Coca-Cola HBC (Zug) i Burger King (Zug).

Komentirajte prvi

New Report

Close