Iako je trend pozitivan, svaki deseti nezaposleni je osoba s invaliditetom

Autor: Borivoje Dokler , 09. svibanj 2024. u 22:00
Nakon pada uzrokovanog pandemijom koronavirusom, broj zaposlenih osoba s invaliditetom u posljednje tri godine ponovno raste/Shutterstock

Lani je zaposleno 3645 osoba, što je povećanje od 19 posto u odnosu na godinu prije.

Tijekom 2023. godine iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) zaposleno je ukupno 129.214 osoba, od čega su 3645 ili 2.8 posto osobe s invaliditetom. U odnosu na prošlu godinu, kada je zaposleno 3065 osoba s invaliditetom, to je povećanje za 18,9 posto.

Od ukupnog broja zaposlenih osoba s invaliditetom, 1823 su muškarci (50,01%), a 1822 žene s invaliditetom (49,99%). Više od 96 posto zaposleno je na temelju zasnivanja radnog odnosa, a 142 osobe (3,9%) na temelju drugih poslovnih aktivnosti (registriranje trgovačkog društva, obrta, ugovor o djelu i dr.).

Prema djelatnosti zaposlenja, najviše osoba s invaliditetom u 2023. bilo je zaposleno u prerađivačkoj industriji (16,5%), zatim u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (13,2%) te u trgovini na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala (10,8%).

Zakonske izmjene
Gledajući kretanje zaposlenosti i nezaposlenosti osoba s invaliditetom kroz posljednjih deset godina vidljiv je rast broja zaposlenih osoba s invaliditetom do 2017. godine, kada je uslijedio pad. Nakon tri godine pada, na što je svakako utjecala i pandemija koronavirusom, broj zaposlenih osoba s invaliditetom u posljednje tri godine ponovno raste.

Broj nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciju Zavoda prošle je godine bio najveći od kada se prati posebno statistika osoba s invaliditetom. Zadnjim danom 2023. u evidenciji HZZ-a registrirane su ukupno 114.982 nezaposlene osobe.

Od tog broja, 11.297 su osobe s invaliditetom, što iznosi 9,8 posto od ukupne populacije nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji Zavoda. U 2022. godini bilo je prijavljeno 7196 osoba s invaliditetom, odnosno 57 posto manje nego 2023. godine.

Ovo je najveći broj osoba s invaliditetom u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se zasebno vodi statistika osoba s invaliditetom. Jedan od razloga povećanja su zasigurno i zakonske izmjene i prelazak prava na novčanu naknadu do zaposlenja iz sustava socijalne skrbi u sustav zapošljavanja.

Upis u evidenciju
Promijenjen je naziv pravo u “novčana pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom” te sada to pravo mogu koristiti osobe koje do sada nisu to pravo mogle koristiti prijašnjih godina u različitim sustavima. Upravo je posljednjih godinu dana vidljiv značajan upis takvih osoba u evidenciju Zavoda s ciljem ostvarivanje navedenog prava.

Drugi razlog povećanja je digitalna razmjena podataka s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, koji vodi Registar osoba s invaliditetom, te sada savjetnici za zapošljavanje osoba s invaliditetom mogu provjeriti je li netko upisan ili nije i tako ažurirati podatke i poseban status u evidenciji HZZ-a.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
Partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close