I Zagrebački holding meta kibernetičkog napada?

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2024. u 07:00
Na udaru cyber kriminala posljednjih su se mjeseci našli Hanfa, HNB, Porezna uprava, Ministarstvo financija, Zagrebačka burza.../Shutterstock

Više informacija bit će poznato nakon što stignu rezultati forenzičke analize.

Zagrebački holding priopćio je u petak da je zbog prepoznate sumnje na pokušaj kibernetičkog napada, u četvrtak poslijepodne preventivno izolirao svoj informacijski sustav kako bi se adresirala prijetnja i spriječio napad, a podaci nisu ugroženi.

“Po uočavanju sumnjivih aktivnosti, informacijski sustav je prvo izoliran, nakon čega se pristupilo analizi sustava. Prvi rezultati pokazali su sumnje na neovlašteni ulazak, a trenutačno nema dokaza da su na bilo koji način ugroženi informacijski sustav i podaci”, stoji u priopćenju Zagrebačkog holdinga.

Više informacija bit će poznato nakon što stignu rezultati forenzičke analize, dodali su. Zbog preventivnog isključivanja informacijskog sustava, u petak nije bilo moguće kupiti autobusne karte putem internetske stranice Autobusnog kolodvora, a za dio prijevoznika bile su nedostupne i usluge fizičke prodaje karata na kolodvoru.

“Korisnike upućujemo na kupnju karata preko aplikacije Obeo ili direktno od autobusnih prijevoznika”, poručili su iz Holdinga najavivši da će do daljnjega ostati nedostupne usluge plaćanja računa karticama u Korisničkom centru, kao i telefonski broj Korisničke podrške ZGH-a.

“Mjere su poduzete u suradnji s državnim institucijama i sukladno sigurnosnim protokolima. Ponovna funkcionalnost bit će uspostavljena kada se stvore svi sigurnosni preduvjeti za to. Za sada, nema indicija da je tehnički kvar koji se dogodio u srijedu povezan s ovim događajima”, priopćili su Holdinga.

Na udaru cyber-kriminala u samo nekoliko posljednjih mjeseci našao se cijeli niz hrvatskih institucija, od Hanfe, preko HNB-a, Porezne uprave, Ministarstva financija, Zagrebačke burze pa do KBC-a Rebro. 

Komentirajte prvi

New Report

Close