I uz pad cijena plina, PDV ostaje 5%, HERA u fokusu nove Vlade

Autor: Poslovni dnevnik , 09. svibanj 2024. u 07:00
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić/D. Višnjić/PIXSELL

Upitan o stanju u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji ocijenio je da je tu bilo situacija koje nisu dobre te da je Andrej Plenković fokusirao tu temu kao jedan od prvih zadataka Vlade nakon sastavljanja.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji istaknuo je da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.

No, treba pričekati rezultate natječaja za javnu uslugu, kako bi se to potvrdilo, istaknuo je Milatić uoči otvaranja.

Naglasio je da građane sigurno neće dočekati cjenovni šokovi, jer Vlada ostaje pri stavu da PDV na plin ostane na razini od 5%, a spremna je i sufinancirati cijenu plina. Na to je bila spremna i u proteklom razdoblju, ali nije bilo potrebe, jer su cijene pale, rekao je.

Milatić je istaknuo važnost izgradnje novog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, dodajući da se uspjelo riješiti dugogodišnji problem “plinskog jastuka” u podzemnom skladištima, zbog čega je bilo zarobljeno oko 70 milijuna megavata.

Zahvaljujući ulaganju od 660 milijuna eura iz europskih fondova u hrvatsku plinsku infrastrukturu podižu se kapaciteti prema susjednim zemljama, ali i drugima u Europi, rekao je Milatić dodavši: “Očekuje nas nastavak poticanja ostvarenja južne interkonekcije s BiH te nastavak projekta jadransko-jonskog plinovoda. Bitno je i da je plinska mreža u Hrvatskoj spremna za prihvat vodika u budućnosti”.

Upitan o stanju u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji ocijenio je da je tu bilo situacija koje nisu dobre te da je Andrej Plenković fokusirao tu temu kao jedan od prvih zadataka Vlade nakon sastavljanja.

Na pitanje o postupcima vezanim uz natječaje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, Milatić je rekao da su se neki od projekata po ugovorima sklopljenim od 2016. pokazali neperspektivnima, ali su drugi pokazali dobre rezultate, dok je direktor LNG terminala Omišalj Ivan Fugaš potvrdio je da su u travnju 2023. svi kapaciteti terminala rezervirani do 2036. i 2037.

Komentirajte prvi

New Report

Close