I Slovenci vole raditi u Hrvatskoj, a plaća im je manja nego kod kuće

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2024. u 09:39
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Hrvatski turizam i ugostiteljstvo sve više ovise o uvoznim radnicima. Strancima je u sektoru turizma i ugostiteljstva prošle godine izdano oko 46 tisuća radnih dozvola, a procjene govore da će ih ove godine biti potrebno čak 100 tisuća. Najtraženiji su i dalje konobari, kuhari i recepcionari. Od Splita do Rijeke poslodavci pokušavaju doskočiti ovom sve očitijem problemu.

Tko bi rekao da bi nam sezonu mogli spašavati Slovenci?! Slovenki Tamari ovo će biti treća sezona u gradu pod Marjanom, piše N1.

“Volim Dalmaciju, volim sve što je priroda, volim Marjan i baš smo odlučili dečko i ja da ćemo ovaj put doći tu odraditi sezonu i onda smo nekako ostali”, rekla je Tamara, konobarica.

Njena odluka može zvučati bizarno, pogotovo uzmemo li u obzir da je, prema podacima za prošlu godinu, prosječna mjesečna bruto plaća konobara u Hrvatskoj bila gotovo tisuću i 200 eura, a u Sloveniji nešto veća od tisuću i 400 eura mjesečno. No, Tamara je uvjetima u Hrvatskoj zadovoljna.

“Uzeli smo svoj stan, preko agencije prvo, a sad smo preko vlasnika tako da je super. Stan je isto super, zadovoljni smo, nije nam puno, najam nam nije skup. S uvjetima na radu, na poslu sam isto zadovoljna, tako da mi je sve OK”, objasnila je konobarica.

Komentirajte prvi

New Report

Close