I dalje podbačaj u privatizaciji i upravljanju nekretninama

Autor: Marija Brnić , 25. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Pixsell

Prodajom vlasničkih udjela u tvrtkama cilja se na 863 mil. kuna prihoda, do sada ostvareno svega 40,9 milijuna.

Ministra državne imovine Gorana Marića čeka naporna jesen jer se realizacija poslova u njegovu resoru zasad ne odvija prema planu.

U izvješću kojeg je u okviru provedbe Nacionalnog programa reformi za 2017. upravo podnio ministrima financija Zdravku Mariću i regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijeli Žalac, Goran Marić iznosi velik broj propusta u ostvarenju postavljenih ciljeva. Za oko zapinje prije svega podbačaj u dovršetku privatizacije i unapređenju upravljanja nekretninama, u čemu se nije puno odmaklo. Prodajom vlasničkih udjela u tvrtkama za ovu se godinu cilja ostvariti 863 milijuna kuna prihoda, međutim do početka srpnja na račun države sjelo je tek 40,9 milijuna kuna.

 

120 milijuna

kn vrijednost nekretnina darovanih JLS-u

Ispod plana
Nisu ni prihodi od nefinancijske imovine postigli zadovoljavajuću dinamiku, jer se prikupilo 40 milijuna, a planirano je bilo 91,45 milijuna kuna. U pojašnjenju ministarstva navodi se kako taj prihod uključuje prodaju i aktivaciju neiskorištene imovine kroz zakup, dodjelu na korištenje, osnivanje prava služnosti i prava građenja.  Darovanje je, navodi se u Marićevom izvješću, oblik smanjenja i aktivacije nekretnina, pa se saznaje da je u prvom polugodištu Ministarstvo sklopilo 24 ugovora o darovanju nekretnina procijenjene tržišne vrijednosti 120 milijuna kuna. Veću efikasnost Marić očekuje da bi njegov sektor nekretnina trebao postići nakon donošenja Odluke o prodaji stanova u vlasništvu RH i izmjena Uredbe o načinu raspolaganja nekretninama RH, ali i objavom natječaja po jednostavnijoj proceduri, a koje bi trebale uslijediti nakon donošenja novog zakona o upravljanju državnom imovinom.

 

41 milijun

kn ostvareno prodajom dionica iz portfelja RH

Zapela realizacija
Ali i tu se zapelo s realizacijom, jer je tek završena javna rasprava i u saborsku proceduru s prijedlogom će se krenuti u drugoj polovici rujna. Kašnjenje u normativnom dijelu rada postaje, čini se, zarazno u Marićevu ministarstvu.  Osim ovog temeljnog zakona, koji ga je uzgred već dočekao pripremljen i javno raspravljen, ali je on dao raditi posve novi s jačim ovlastima ministra u odlučivanju, kasni se naime i s usvajanjem izvješća o realizaciji plana upravljanja imovinom u prošloj godini, kao i s donošenjem plana upravljanja imovinom za ovu godinu.  Taj je plan inače još prošle jeseni u javnu raspravu uputio DUUDI, na čijem je čelu bio Tomislav Boban, danas državni tajnik u Ministarstvu, ali nikad nije proslijeđen na usvajanje Vladi.

 

863 milijuna

kn planirano uprihoditi prodajom dionica u 2017.

Drugim riječima, Ministarstvo državne imovine više od pola godine upravlja bez plana. Osnivanje ministarstva iz DUUDI-ja po Marićevom izvještaju glavni je razlog zbog kojeg se njegov resor još nije uhodao, međutim, kako višekratno navodi, Ministarstvu nedostaje i kvalitetnih kadrova, znanja i stručnosti, kao i ažurnih podataka i evidencija. Boljka je po Mariću i "nekoherentnost između ciljeva i raspoloživih proračunskih sredstava".  No, trenutno se u Ministarstvu državne imovine obavljaju razgovori s kandidatima za popunjavanje 70-ak radnih mjesta po svim organizacijskim segmentima. Ministar Marić očito računa da bi uz postojećih 100-njak djelatnika Ministarstva oni trebali poboljšati efikasnost, a time i priljev budućih proračunskih prihoda. 

Komentari (10)
Pogledajte sve


ima li sada predbačaja, kakva je situacija na terenu?

niste slušali ministra, ne gleda se kalendarska godina, tako da bi on svoje planove već ostvario da mu nisu odužili to uspostavljanje ministarstva, naravno da će on sve nadoknaditi u sudačkoj nadoknadi, ako ne nama, sebi sigurno, samo da ne bude penala

ima li sada predbačaja, kakva je situacija na terenu?

Nije taj bilmez došao raditi niti zna što bi trebao raditi


Čuvena izjava u Otvorenom da CROS vrijedi 15mlrd kn. Evo mu prilike pa neka kupuje dudi do npr. 30 000 kn po dionici jer to je još uvijek ispod tk 15mlrd.
Možda da mu kockar Lalovac odredi target. Jadna nam majka pa ovi ne bi vani mogli raditi u komunalnom.
Najveća nesreća za HR je što nije bankrotirala prije 7-8g.
Sada bi on uhljebio 70 rodijaka pa pomalo…

CROS navodno ima mnogo nekretnina

New Report

Close